ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Κυπριακό παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση σύμφωνα με την κυβέρνηση

Το Κυπριακό παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση σύμφωνα με την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας, είπε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Α. Τσιόλας.

Παράλληλα, σημείωσε, με τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουμε για να μπορέσει να εξέλθει ο τόπος από την δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για την Πατρίδα και το λαό της.

Σε ομιλία του, στο μνημόσυνο των πεσόντων και την αναπομπή δέησης για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων Μορφιτών, ο κ. Τσιόλας ανέφερε πως σε αυτό τον αγώνα απαιτείται εθνική ενότητα, εθνική συνεννόηση, σκληρή δουλειά και μια κοινή εθνική προσπάθεια.

“Είναι κορυφαία προτεραιότητά μας ο τερματισμός της κατοχής των σκλαβωμένων εδαφών μας, η επανένωση της πατρίδας μας, η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν σε όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συμβιώσουν ειρηνικά. Μια λύση που θα τους επιτρέπει να συνεργαστούν μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος για την προκοπή και για ένα ασφαλές και ευοίωνο μέλλον”, πρόσθεσε.

Σήμερα φαίνεται, συνέχισε, να δημιουργούνται προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να διαπραγματευτούμε στα πλαίσια μιας διαδικασίας που είναι δυνατόν να οδηγήσει, επιτέλους, σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Είπε ότι η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων δημιουργεί την ελπίδα η ειρήνη να επικρατήσει σε ολόκληρο το νησί για να επιτρέψει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ξαναζήσουν μαζί ειρηνικά.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για λύση του Κυπριακού και είναι έτοιμος να αξιοποιήσει στο έπακρο το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί”, σημείωσε.

Ελπίζουμε, συνέχισε, ότι, πέραν της αναμφίβολης συμπαράστασης της Ελλάδας στην κοινή προσπάθεια των Κυπρίων για λύση, θα συμβάλει και η Τουρκία, σε αυτή την προσπάθεια, γιατί αν υπάρχει ακόμα κατοχή είναι γιατί παραμένουν ακόμα τα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο. Σήμερα, η πατρίδα μας καλεί να σεβαστούμε τη θυσία των ηρώων μας, να μείνουμε πιστοί στην ίδια ηθική, να ενστερνιστούμε τα ίδια ιδανικά και την ίδια αγάπη προς αυτήν. Η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

“Οι σημερινές συγκυρίες δείχνουν ότι είναι η ώρα της ευθύνης, της διεκδίκησης, της συνολικής και συλλογικής προσπάθειας, ώστε τα εμπόδια που εγείρονται στην προσπάθεια επανένωσης της πατρίδας μας να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά και ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.  Η ενότητα, η κοινή δράση και η ενιαία φωνή είναι απαραίτητα στοιχεία σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο”, συμπλήρωσε.


Το χρέος προς τους νεκρούς μας αλλά και προς τη νέα γενιά, σημείωσε, είναι η υπόμνηση της ευθύνης μας να επανενώσουμε τον τόπο μας και να τον απαλλάξουμε από την κατοχή, είναι η δέσμευση μας ότι θα ξανακάνουμε τη Μόρφου περιβόλι χαρά και δημιουργίας.

“Η επιλογή μας είναι επιλογή εθνικής ευθύνης και συνέπειας. Η ελάχιστη οφειλή απέναντι στους ήρωες και σε όλα τα παλικάρια μας που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την διεκδίκηση της ελευθερίας, επιτάσσει ακούραστα να συνεχίσουμε τη δύσβατη πορεία για απαλλαγή της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή και για μια βιώσιμη επανένωση του νησιού μας. Έχουμε χρέος τιμής να μη λησμονήσουμε ότι οι θυσίες των ηρώων μας, παραμένουν αδικαίωτες όσο η πατρίδα μας παραμένει διαιρεμένη και ημικατεχόμενη”, είπε.

Ο κ. Τσιόλας ανέφερε ότι η Μόρφου κατέβαλε βαρύ τίμημα στο θυσιαστήριο της ελευθερίας. Είκοσι δύο Μορφίτες έπεσαν στα πεδία των μαχών, το 1974 και άλλοι 13 αγνοούνται μέχρι σήμερα. Ελάχιστη υποχρέωσή μας, σημείωσε, η αναφορά τους:

“Πολύκαρπος Πρατσής, Αντώνης Φρυδάς, Χρίστος Τόφιρος, Πολύκαρπος Χατζηκυριάκου, Ανδρέας Διάκος, Ανδρέας Σιεηττάνης, Χαράλαμπος Τσίγγης, Κωστάκης Κεντώνης, Κώστας Χριστοφίδης, Χρίστος Δαμασκηνός, Γεώργιος Μερακλήγιαννης, Ανδρέας Κίτσιος, Χριστάκης Ταραπουλούζης, Σαββάκης Νεοφύτου, Χριστάκης Ιακωβίδης, Βάσος Στυλιανού και Διονύσης (Σάκης) Παλαιολόγος.

Μακρύς και ο κατάλογος των αγνοουμένων Μορφιτών:

Φάνος Ραγιάς, Κώστας Χατζηνεοφύτου, Μιχάλης Κοκότσης, Γιώργος Μιχαήλ, Σωτήρης Γιαλλουρίδης, Χρίστος Κουταλίστρας, Αρχοντία Παπαχρυσοστόμου, Γιαννακός Παπαχρυσοστόμου, Μιχάλης Τσιμπίδης, Αναστασία Βασιλεδιού, Μιχάλης Σιακαλλής, Βαρβάρα Τσιάκκα και Σπύρος Χατζήγιαννης”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top