ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένωσαν τις φωνές τους για δικαιοσύνη στον Θανάση - «Η Κύπρος είναι δίπλα σου» - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Ένωσαν τις φωνές τους για δικαιοσύνη στον Θανάση - «Η Κύπρος είναι δίπλα σου» - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν του έξω από την Νομική Υπηρεσία από τις 18:30 το απόγευμα εκφράζοντας τη στήριξή τους στην οικογένεια του άτυχου, τότε 26χρονου εθνοφρουρού, Θανάση Νικολάου, ζητώντας απόδοση ευθυνών σε όσους εμπλέκονται στην δολοφονία.

Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο καταδικάζουν την απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας να μην ασκήσει ποινικές διώξεις για την δολοφονία του Θανάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι έκανες στον πόλεμο (για τον) Θανάση;

Στο πλευρό της μητέρας του Θανάση, Ανδριάνας, ήταν και αρκετοί γνωστοί αλλά και Κύπριοι καλλιτέχνες. Μεταξύ τους, ο Λώρης Λοιζίδης, η ηθοποιός Πόπη Αβραάμ, η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Σάββας Μάτσας, η Ξένια Κωνσταντίνου, η πρώην ανεξάρτητη βουλεύτρια, Άννα Θεολόγου και η βουλεύτρια ΔΗΠΑ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στη Λεμεσό την περασμένη Κυριακή 9/7.

Σημειώνεται ότι, τη διαμαρτυρία διοργάνωσαν η Παγκύπρια Επιτροπή Μητέρων Συγγενών Εθνοφρουρών (Π.Ε.Μ.Σ.Ε.) και η οικογένεια του Θανάση Νικολάου ενώ, όπως ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωση, «απαιτούμε απόδοση ευθυνών σε όσους εμπλέκονται στην δολοφονία και στεκόμαστε στο πλευρό της κ. Ανδριάνας Νικολάου, μητέρας του Θανάση. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα πως δεν ανεχόμαστε την αδικία, την διαφθορά και την διαπλοκή».

Το ThemaOnline έδωσε το δικό του παρών. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως: «Ο Θανάσης είναι και δικό μας παιδί», «Όχι στη συγκάλυψη, όχι στη Διαφθορά», «Είμαι κι εγώ κ. Αντριάνα Νικολάου», «Ένας φόνος, πολλοί δολοφόνοι».

Πλήθος κόσμου περίκλυσε τον δρόμο έξω από τη Νομική Υπηρεσία, ενώ τραγούδια που μιλούν για δικαιοσύνη ηχούσαν  από τα μεγάφωνα.

 

«Το θέμα του Θανάση κρούζει τη ψυχή μας», είπε μεταξύ άλλων η ηθοποιός Πόπη Αβραάμ στην ομιλία της στη διαμαρτυρία έξω από τη Νομική Υπηρεσία, με τον κόσμο να φωνάζει «Έχει Θεό και βλέπει. Η κυρία Ανδριάνα είναι η μάνα της Κύπρου, η μάνα της δικαιοσύνης». 

«Το μισό μας κράτος είναι κατεχόμενο από Τούρκους και το άλλο μισό από ένα κράτος διεφθαρμένο», σημείωσε.

 

Ποίημα έγραψε εις μνήμη του Θανάση Νικολάου, ο νεαρός Εφραίμ Χρήστου,

Δείτε απόσπασμα:

 

Δείτε βίντεο από την ομιλία της κα. Ανδριάνας:

 

 Η κ. Νικολάου είπε ότι «δικαίωση σημαίνει αποκάλυψη και τιμωρία των δολοφόνων και όλων των εμπλεκόμενων που συγκάλυψαν την άγρια δολοφονία του Θανάση».

Αναφερόμενη στη θητεία του Θανάση, η μητέρα του είπε ότι ο αυτός έβλεπε στη μονάδα του διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, ενώ δεχόταν bullying και τους φοβόταν, αφού τον απειλούσαν. Είπε ότι τις τελευταίες μέρες πριν τη δολοφονία του παρακάλεσε τη μητέρα του να κάνει κάτι για να μετακινηθεί από τη μονάδα.

«Δεν πρόλαβα όμως. Τον παρότρυνα να κάνει παράπονο στον διοικητή, μα αρνήθηκε να το πράξει, διότι φοβόταν τα αντίποινα. Του είπα ότι θα πήγαινα εγώ να του μιλήσω και αναστατωμένος μου απάντησε «Don’t dare, mum-Μην τολμήσεις, θέλεις να μου κάνουν κακό; Αν πας και του μιλήσεις θα με κόψουν έξω από το στρατόπεδο και θα με κάνουν άχρηστο». Και φοβήθηκα πολύ με αυτά που άκουσα και δεν πήγα», είπε.

Σημείωσε ότι ήταν υπόψη των υπεύθυνων του στρατού όσα βίωνε στη μονάδα του ο Θανάσης, και παρόλο που τους παραπονέθηκε επανειλημμένα, «δεν έκαναν τίποτε για να τον προστατέψουν».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό του μαρτυρικού αγώνα της οικογένειας για δικαίωση, καθώς ο θάνατος του είχε χαρακτηριστεί αυτοχειρία. «Δεκαοχτώ χρόνια παλεύω με τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά για να αποδείξω στους εθελότυφλους ότι το παιδί μου δεν έπεσε από τη γέφυρα. Δεκαοχτώ χρόνια αγωνίζομαι να μάθω ποιοι σκότωσαν το παιδί μου», ανέφερε.

Η κ. Νικολάου είπε ακόμα ότι τα δικαιώματα του Θανάση καταπατήθηκαν στο έπακρο, όχι μόνο από τους δολοφόνους που του αφαίρεσαν τη ζωή, αλλά και «από την πολιτεία, που έπρεπε να ήταν αρωγός και να έδειχνε περισσότερο ενδιαφέρον για την απώλεια ενός στρατιώτη που υπηρετούσε την Κυπριακή Δημοκρατία όταν τον δολοφόνησαν».

Η μητέρα του Θανάση έκανε εκ νέου έκκληση όποιος γνωρίζει κάτι που θα βοηθήσει στην εξιχνίαση της δολοφονίας, να μιλήσει για να μη γίνεται συνένοχος με τη σιωπή του.

«Ο αγώνας μας είναι και δικός σας και η δικαίωση του Θανάση θα είναι δικαίωση για όλη την Κύπρο και για κάθε αδικημένο», είπε, ενώ, κλείνοντας σημείωσε ότι «ένα κράτος που ζει στην αδικία, κάτω από τον εισβολέα, δεν μπορεί να ζητά δικαίωση, από τη στιγμή που δεν δικαιώνει τα εγκλήματα που διαπράττουν οι πολίτες του».

Δείτε βίντεο:

Σήμα κατατεθέν κάθε φορά στις διαμαρτυρίες για δικαιοσύνη στην υπόθεση του Θανάση Νικόλαου είναι ο κόσμος που τραγουδάει το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη, «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ»,  το οποίο δεν έλειψε ούτε και σε αυτή τη διαμαρτυρία.

 Ο κόσμος με δάκρυα στα μάτια τραγουδούσε και απαιτούσε δικαιοσύνη. Δείτε βίντεο:

Το σύνθημα «Η Κύπρος είναι δίπλα σου» ηχούσε από κάθε γωνιά σηματοδοτώντας το τέλος της διαμαρτυρίας.

Το παρών τους έδωσαν πάνω από 2000 κόσμος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top