ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση στη Βουλή κατά τη συνεδρία καταδίκης των μαύρων επετείων - Η πρόκληση Στεφάνου και οι απαντήσεις Νικόλα-Σιζόπουλου

Αντιπαράθεση στη Βουλή κατά τη συνεδρία καταδίκης των μαύρων επετείων - Η πρόκληση Στεφάνου και οι απαντήσεις Νικόλα-Σιζόπουλου

Με αντιπαράθεση μεταξύ των ηγετών του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, σημαδεύτηκε η σημερινή (15/7) ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Αιτία αποτέλεσαν οι αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και η πρόκληση προς τα κόμματα της συγκυβέρνησης να τοποθετηθούν και να δηλώσουν που στέκονται.

Ειδικότερα, ο κ. Στεφάνου πριν την ομιλία του ανέφερε ότι «τον περασμένο Δεκέμβριο η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα για την μνήμη της δημοκρατικής αντίστασης». Το ψήφισμα, υπενθύμισε, καλεί την Πολιτεία να απέχει από εκδηλώσεις ηρωοποίησης όλων όσοι στράφηκαν κατά της δημοκρατικής νομιμότητας, υποδεικνύοντας ότι «δεν μπορεί κανείς, πόσο μάλλον ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να αποδίδει τιμές ηρώων σε όσους επιτέθηκαν στο Προεδρικό και μάλιστα ανήμερα της επετείου που τιμούμε τους δημοκρατικούς αντιστασιακούς».

«Αυτό έγινε πριν από λίγο και κατά την άποψή μου, αυτό συνιστά προσβολή στην μνήμη των αντιστασιακών και προπαντός στην μνήμη του Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου που αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές να επιτεθεί στο Προεδρικό κι εν ψυχρώ δολοφονήθηκε. Σήμερα τον τιμήσαμε. Πώς μπορούμε να τιμούμε με δάφνινα στεφάνια αυτούς που επιτέθηκαν; Νομίζω ότι οι πολίτες θα ήθελαν να ξέρουν που στέκονται τα κόμματα που ψήφισαν αυτό το ψήφισμα, ειδικά όλα αυτά που στηρίζουν και την Κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου.

Απαντώντας ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε πως «σε σχέση με το εισαγωγικό σχόλιο του κ. Στεφάνου, θα περιοριστώ να πω το εξής: Επειδή σέβομαι αυτή την στιγμή, σέβομαι αυτή την ειδική συνεδρία της Βουλής, κι αυτή την μέρα, θα αποφύγω να μπω σε κομματικές αντιπαραθέσεις. Να μην έχει καμία αμφιβολία, όμως, ότι έχω άποψη και θα δημοσιοποιήσω αυτή την άποψη αμέσως μετά το πέρας αυτής της ειδικής συνεδρίας».

«Το ΔΗΚΟ τιμά τους αντιστασιακούς, τιμά τους υπερασπιστές της δημοκρατίας και καταδικάζει με κάθε δύναμη της ψυχής του την Χούντα των Αθηνών και τους εδώ εγκάθετούς της της ΕΟΚΑ Β», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε «θα τονίσω ακόμη μία φορά ξεκάθαρα ότι, η ΕΔΕΚ ήταν, είναι και παραμένει σταθερή στις θέσεις και τις αρχές της και δεν υποχωρεί. Την ίδια στιγμή, να υπενθυμισω ότι η ΕΔΕΚ έδωσε τις μάχες την ώρα που έπρεπε και δεν φυγομάχησε».

«Όμως, την ίδια στιγμή και το Κοινοβούλιο, ας αναλάβει τις δικές του ευθύνες όταν επιτρέπει σε αυτήν την αίθουσα που τιμούμε τους ήρωες της αντίστασης, να εκφωνούν λόγους αυτοί που είναι υπέρ του πραξικοπήματος, αυτοί που τιμούν τους πραξικοπηματίες, αυτοί που αποτελούν την πολιτική και ιδεολογική συνέχεια της Χούντας των Αθηνών που πρόδωσε την Κύπρο και της ΕΟΚΑ Β», υπέδειξε ο κ. Σιζόπουλος.

Σημειώνεται πως, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, δεν τοποθετήθηκε κατά την δική του ομιλία.

Δείτε τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στο βίντεο:

Πάντως, μετά το πέρας της ειδικής συνεδρίας, το ΑΚΕΛ επανήλθε επί του θέματος και μέσω ανακοίνωσής του αναφέρει: «τα κόμματα της συγκυβέρνησης καλούνται να τοποθετηθούν για την ενέργεια της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να τιμήσει, μαζί με τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ, τους επιτιθέμενους πεσόντες στο Προεδρικό κατά το πραξικόπημα, με κατάθεση δάφνινου στεφάνου από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη».

«Υπενθυμίζουμε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων με το ψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου, το οποίο στήριξαν και τα συγκυβερνώντα κόμματα, κάλεσε την Πολιτεία να απέχει από κάθε είδους εκδηλώσεις ηρωοποίησης όλων όσοι στράφηκαν κατά της δημοκρατικής νομιμότητας», καταλήγει το ΑΚΕΛ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top