ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Nexans μέρος του EuroAsia Interconnector που θα συνδέει ηλεκτρικά Κύπρο με Ελλάδα - Η αξία του συμβολαίου

Στη Nexans μέρος του EuroAsia Interconnector που θα συνδέει ηλεκτρικά Κύπρο με Ελλάδα - Η αξία του συμβολαίου

Συμβόλαιο ύψους 1,43 δισ. ευρώ για το τμήμα του EuroAsia Interconnector που συνδέει Ελλάδα και Κύπρο κέρδισε η Nexans.

Σε ανακοίνωση της η εταιρεία αναφέρει πως αποτελεί κρίσιμο μέρος ενός ευρύτερου έργου για τη σύνδεση των δικτύων Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου. «Το καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) 525 kV θα είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη διασύνδεση στον κόσμο με μήκος διπολικού μήκους 2x900 χλμ και θα διασχίζει τον πυθμένα της Μεσογείου σε βάθη άνω των 3.000 μέτρων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τα καλώδια Subsea HVDC Mass Impregnated θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Nexans στο Halden (Νορβηγία) και στο Futtsu (Ιαπωνία) και θα εγκατασταθούν από τα υπερσύγχρονα πλοία τοποθέτησης καλωδίων Nexans Aurora και Nexans Skagerrak.

Το EuroAsia Interconnector θα ανταλλάξει έως και 1.000 MW μεταξύ των τριών εθνών με δυνατότητα αύξησης στα 2.000 MW, που αντιστοιχεί στη μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των 3 εκατομμυρίων νοικοκυριών, και θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου δημιουργώντας έναν ενεργειακό αυτοκινητόδρομο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Θα είναι το μεγαλύτερο έργο διασύνδεσης στην ιστορία, τροφοδοτώντας πάνω από 3 εκατομμύρια σπίτια με ηλεκτρική ενέργεια. Το Pole One αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028 και το Pole Two το 2029.

«Αυτό το έργο που σπάει ρεκόρ αποδεικνύει την ικανότητά μας να καινοτομούμε και να ωθήσουμε τα όρια της μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για να ανταποκριθούμε σε μια συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια ανάγκη. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία προς μια οικονομία χωρίς άνθρακα. Η παγκόσμια στρατηγική ηλεκτροδότησης της Nexans διαδραματίζει βασικό ρόλο στο ταξίδι του κόσμου προς ένα καθαρό μηδενικό μέλλον και είμαστε ενθουσιασμένοι που επιλέξαμε να δώσουμε ζωή στην ανάπτυξη του EuroAsia Interconnector», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκερέν, Διευθύνων Σύμβουλος της NEXANS.

Η διασύνδεση έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που θα επιτρέψει στο έργο να επωφεληθεί από τον ταχύ σχεδιασμό και την αδειοδότηση, το χαμηλότερο διοικητικό κόστος και τη συμμετοχή του κοινού. Για να πληροί τις προϋποθέσεις ως PCI, ένα έργο πρέπει επίσης να συμβάλλει στους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ως εκ τούτου, μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που μοιράζεται θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και απανθρακωμένες πηγές.

Ο ΑΔΜΗΕ, Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ελλάδας, παρέχει τεχνική και λειτουργική ικανότητα στο έργο διασφαλίζοντας την επιτυχή υλοποίηση.

«Είμαστε περήφανοι που μετά από 12 χρόνια σκληρής δουλειάς η μεγαλύτερη και βαθύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση HVDC ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο που κατασκευάστηκε από τη Nexans θα βάλει την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, τερματίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ. και το Ισραήλ. Η διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας EuroAsia Interconnector Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας είναι ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος PCI 3.10 που τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και του Ισραήλ, δημιουργεί ασφάλεια εφοδιασμού, μειώνει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και εξυπηρετεί την «Πράσινη Συμφωνία» της Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο Νάσος Κτωρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της EUROASIA INTERCONNECTOR.

Τα μέρη αναμένουν την επίσημη έγκριση των ελληνικών και κυπριακών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας για να παρέμβουν σε εύθετο χρόνο.

Ποια είναι η Nexans

Η Nexans ωθεί τα όρια της στρατηγικής της και συνεχίζει να επεκτείνεται σε νέες και σημαντικές αγορές, όπως αποδεικνύεται με τα πρόσφατα βραβεία της Nexans, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας πλαισίου 2GW με την TenneT με πρωτοποριακή τεχνολογία υπεράκτιων καλωδίων 525 kV και του Celtic Interconnector που συνδέει τη Γαλλία και την Ιρλανδία. Ο Όμιλος πρωτοστατεί στη σύνδεση περιοχών του κόσμου με το υψηλότερο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τοποθεσίες με τη μεγαλύτερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Από την παραγωγή και τη μεταφορά ενέργειας έως τη διανομή και τη χρήση, οι λύσεις της Nexans καλύπτουν την πλήρη αλυσίδα αξίας ηλεκτροδότησης για τη σύνδεση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο και τη διασφάλιση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις γωνιές του κόσμου με ασφάλεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top