ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαγορεύεται η ρίψη πυροτεχνημάτων σε γάμους; Τι ισχύει με την έκδοση άδειας

Απαγορεύεται η ρίψη πυροτεχνημάτων σε γάμους; Τι ισχύει με την έκδοση άδειας

Δημοφιλής εποχή για πολλούς που θέλουν να παντρευτούν είναι το καλοκαίρι, αφού αποτελεί αδιαμφισβήτητα την καλύτερη περίοδο του χρόνου στην οποία ένα ζευγάρι μπορεί να γιορτάσει την αγάπη του, παρέα με τους γνωστούς και τους φίλους του.

Ωστόσο, «αγκάθι» των γάμων αποτελούν τα πυροτεχνήματα, τα οποία αν και εντυπωσιακά, η ρίψη τους σε γάμους απαγορεύεται.

Δεν δίδονται άδειες για ρίψη πυροτεχνημάτων σε γάμους

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Υπεύθυνος των Πυροτεχνουργών της Αστυνομίας, Οδυσσέας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι οι ρίψεις πυροτεχνημάτων σε γάμους είναι παράνομες, αφού δεν εκδίδονται άδειες.

«Για την ρίψη πυροτεχνημάτων εκδίδεται άδεια από τον Επιθεωρητή εκρηκτικών υλών του της Υπηρεσίας Μεταλλείου. Έχει την απόλυτη αρμοδιότητα και ευθύνη για αυτό το πράγμα όμως συνεργάζεται και κοινοποιεί την άδεια στην Πυροσβεστική, στην Αστυνομία και στην Τοπική Αρχή. Ωστόσο δεν εκδίδει άδειες για γάμους», σημείωσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, οι άδειες που εκδίδει το αρμόδιο Τμήμα Μεταλλείων για πυροτεχνήματα είναι ελάχιστες κάθε εβδομάδα, και μέσα σε αυτές δεν περιλαμβάνονται άδειες για γάμους.

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Μεταλλίων υπάρχει αναρτημένος κατάλογος στον οποίο αναγράφονται οι άδειες που δόθηκαν για ρίψη πυροτεχνημάτων ανά βδομάδα.

Οι ποινές που προβλέπονται

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, η παράνομη ρίψη πυροτεχνημάτων αποτελεί σοβαρό αδίκημα παράνομης κατοχής, μεταφοράς και χρήσης εκρηκτικών υλών.

Σημειώνεται ότι το αδίκημα προνοεί μέχρι και δέκα χρόνια φυλάκιση καθώς και μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.

«Για να χρησιμοποιείς τα πυροτεχνήματα πρέπει να έχεις συγκεκριμένη εκπαίδευση, υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, συγκεκριμένες διαδικασίες και παράμετροι. Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες στο σημείο ρήξης τους γι’ αυτό πρέπει να εκδίδεται και άδεια», επεσήμανε.

Δύσκολο το έργο της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η ρίψη πυροτεχνημάτων διαρκεί από μέχρι λίγα δευτερόλεπτα μέχρι το πολύ ένα λεπτό, κάτι που δυσχεραίνει το έργο της Αστυνομίας.

«Έχουμε καταγγελίες και αναφορές για τέτοια περιστατικά αλλά είναι δύσκολο για την Αστυνομία να εξασφαλίσει μαρτυρία και να διασφαλίσει συνοπτική σύνδεση τεκμηρίου με τον δράστη, είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο», επεσήμανε.

Η Αστυνομία, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, στοχεύει κυρίως στην παράνομη εισαγωγή και στην παράνομη αποθήκευση των πυροτεχνημάτων ώστε να σταματήσει η ροή τους στην αγορά ενώ παράλληλα τόνισε τους αυξημένους κινδύνους που ελλοχεύουν.

«Κάθε απόπειρα παράνομης ρίψης πυροτεχνημάτων έχει βαρύ κίνδυνο για τους ίδιους, τους οικείους τους και τις δικές τους περιουσίες και τις περιουσίες άλλων ατόμων. Αυτή την περίοδο προστίθεται και ο κίνδυνος της έκρηξης πυρκαγιών, η οποία μπορεί να στοιχίζει περιουσίες και κρατικές υποδομές αλλά κυριότερα και ζωές», είπε καταληκτικά.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, ανέφερε ότι αν και υπάρχουν κλήσεις για πυρκαγιές που προκλήθηκαν από ρίψη πυροτεχνημάτων, υπάρχουν και πολλές άλλες πυρκαγιές οι οποίες προκλήθηκαν από πυροτεχνήματα αλλά δεν μπορεί να αποδειχθεί διότι πρόκειται για δραστηριότητα λίγων δευτερολέπτων.

«Καλούμε την Αστυνομία αλλά πρέπει να βοηθήσουμε την Αστυνομία, να είμαστε έτοιμοι να μαρτυρήσουμε. Θέλει στοιχεία και τεκμήρια για να μπορεί να προχωρήσει», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Κεττής επεσήμανε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ιδιαίτερα μέσα στις αστικές περιοχές,

«Κινδυνεύουν εγκαταστάσεις, υποστατικά και κατοικίες. Πρέπει να συνέλθουμε όλοι. Την Κυριακή στην Λόφου κινδυνεύσαν κατοικίες καθώς και σε μια άλλη περίπτωση στο Πισσούρι. Πριν από περίπου ένα μήνα στη Λεμεσό κάηκε αυλή κατοικίας καθώς και το αυτοκίνητο της οικίας από βεγγαλικά και πυρσούς. Θερμή έκκληση και παράκληση προς το κοινό να σταματήσει αυτή την δραστηριότητα γιατί είναι παράνομη», είπε καταληκτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ερντογάν σε διπλό ταμπλό προσβλέποντας σε ανταλλάγματα

Τίγκα στην πολυτέλεια τα γραφεία του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στο νέο κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας – Πόσα θα κοστίσει και τι θα περιλαμβάνει

Απαγορεύεται η ρίψη πυροτεχνημάτων σε γάμους; Τι ισχύει με την έκδοση άδειας

Εξαπάτησε εταιρεία στη Λεμεσό και έκλεψε πέραν των 93 χιλιάδων ευρώ - Χειροπέδες σε 60χρονο

«Καμίνι» η Κύπρος: Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία - Kίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top