ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κι άλλο πάνω τα ενοίκα σε όλα τα είδη ακινήτων - «Επιτόκια και υψηλές τιμές έχουν δημιουργήσει ένα σταθερό, αν και υψηλό, όριο αγοράς»

Κι άλλο πάνω τα ενοίκα σε όλα τα είδη ακινήτων - «Επιτόκια και υψηλές τιμές έχουν δημιουργήσει ένα σταθερό, αν και υψηλό, όριο αγοράς»

Σημαντική αύξηση των ενοικίων σε όλους τους τύπους ακινήτων στην Κύπρο, παρατηρήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ask Wire Index για το β’ τρίμηνο του 2023 που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 17,9% για τα διαμερίσματα, 13,6% για τις κατοικίες, 6,8% για τα εμπορικά ακίνητα, 1% για τις αποθήκες, 10,8% για τα γραφεία, 16,5% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα και 13,9% για τις παραθεριστικές κατοικίες. Αναφορικά με τις τιμές πώλησης ακινήτων, σημειώθηκε αύξηση 12,2% για τα διαμερίσματα, 4,6% για τα σπίτια, 4,4% για τα γραφεία, 1,2% για τα εμπορικά ακίνητα, 8,8% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα και 3,7% για τις παραθεριστικές κατοικίες.

Επιπλέον, οι τιμές των ενοικίων σημείωσαν αύξηση και σε τριμηνιαία βάση, καθώς αυξήθηκαν κατά 5,6% για τα διαμερίσματα, 6,2% για τις κατοικίες, 3,3% για τα εμπορικά ακίνητα, 4,8% για τα γραφεία και 0,5% για τις αποθήκες. Όσον αφορά τα παραθεριστικά διαμερίσματα και τις παραθεριστικές κατοικίες, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 3,3% και 3,2%, αντίστοιχα.

Παγκύπρια, σε ετήσια βάση, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 12,2% για τα διαμερίσματα, 4,6% για τα σπίτια, 4,4% για τα γραφεία, 1,2% για τα εμπορικά ακίνητα, 8,8% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα, 3,7% για τις παραθεριστικές κατοικίες και μειώθηκαν κατά 1,5% για τις αποθήκες. Σε τριμηνιαία βάση οι αξίες αυξήθηκαν κατά 2,7% για τα διαμερίσματα, 2,0% για τα σπίτια, 1,0% για τα εμπορικά ακίνητα, 2,0% για τα γραφεία και παρέμειναν σταθερές για τις αποθήκες. Όσον αφορά τα παραθεριστικά διαμερίσματα και τις παραθεριστικές κατοικίες, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,0% και 1,2% αντίστοιχα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ask Wire, Παύλος Λοΐζου, σχολίασε τα αποτελέσματα του δείκτη Ask Wire Index, επισημαίνοντας πως η αυξητική τάση των αξιών των ακινήτων και των ενοικίων από το 2ο τρίμηνο του 2022 δεν επιβραδύνεται, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των διαμερισμάτων και των κατοικιών στη Λεμεσό, την Πάφο και τη Λάρνακα.

Ωστόσο, ανέφερε, ο συνδυασμός αυξημένων επιτοκίων και υψηλών τιμών/ενοικίων έχει δημιουργήσει ένα σταθερό, αν και υψηλό, όριο αγοράς.

«Αναμένουμε ότι οι τιμές των εμπορικών ακινήτων θα τεθούν υπό πίεση καθώς οι εναλλακτικές επενδύσεις παρέχουν ελκυστικές αποδόσεις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο. Ενόψει του 3ου τριμήνου του 2023, προβλέπουμε ότι οι τιμές των οικιστικών ακινήτων θα παραμείνουν αρκετά σταθερές, παρά τη δυνητικά χαμηλότερη ζήτηση και τον μειωμένο όγκο συναλλαγών», είπε.

Πρόσθεσε ότι η ζήτηση των επενδυτών για εμπορικά ακίνητα ενδέχεται να παραμείνει κάπως συγκρατημένη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top