ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έθεσε τα αιτήματα της στον ΠτΔ η Επ. Κατεχόμενων Δήμων - «Χωρίς εξέλιξη δεν νοείται διάνοιξη άλλου νέου οδοφράγματος»

Έθεσε τα αιτήματα της στον ΠτΔ η Επ. Κατεχόμενων Δήμων - «Χωρίς εξέλιξη δεν νοείται διάνοιξη άλλου νέου οδοφράγματος»

Το θέμα αιτημάτων για διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, με αυτά του Πυροΐου και Κοκκίνων να επείγουν τέθηκε μεταξύ άλλων στην συνάντηση που είχε η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων (ΕΚΔ) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη την περασμένη Παρασκευή, με την Επιτροπή να τονίζει τη θέση της ότι χωρίς εξέλιξη σ’ αυτά δεν νοείται διάνοιξη άλλου νέου οδοφράγματος.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα κύρια θέματα που απασχολούν τους Κατεχόμενους Δήμους όπως είναι το εθνικό, το προσφυγικό, το θέμα των αγνοουμένων, το θέμα της πώλησης ε/κ περιουσιών, η διάνοιξη οδοφραγμάτων, το πρόγραμμα ΚΤΙΖΩ που υλοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, διοικητικά και στεγαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατεχόμενοι Δήμοι καθώς επίσης και τα τελευταία γεγονότα με την πρόθεση ανέγερσης τζαμιού στον ιερό χώρο του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Προέδρος της ΕΚΔ, Δρ. Πέτρος Καρεκλάς, εξέφρασε κατ’ αρχάς την ικανοποίηση της Επιτροπής για τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανέναρξη των συνομιλιών και άρση του αδιεξόδου, καθώς και για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ. «Αυτό που οι Κατεχόμενοι Δήμοι διακαώς επιθυμούν να δουν είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των σχετικών Ψηφισμάτων των ΗΕ αλλά και των αρχών και αξιών της ΕΕ», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι όλοι οι Δήμαρχοι στη συνέχεια εξέφρασαν τις ανησυχίες τους αναφορικά με το θέμα της πώλησης Ε/Κ περιουσιών στα κατεχόμενα, υποδεικνύοντας πως είναι απαραίτητος ο καταρτισμός ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου που ν’ αποτρέπει την πώλησή τους, παρέχοντας τάχιστα βοήθεια σ’ όσους πρόσφυγες το έχουν πραγματική ανάγκη και εξαναγκάζονται για τούτο να το πράξουν.

Επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση, η συζήτηση επεκτάθηκε και σε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι όπως είναι η υποστελέχωση, η προσωρινή στέγασή τους και άλλα διοικητικής φύσης ζητήματα. Επίσης συζητήθηκαν οι πρόσφατες παράνομες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος για ανέγερση τζαμιού στον ιερό χώρο της μονής του Αποστόλου και ζητήθηκε από την Κυβέρνηση να πράξει ότι είναι δυνατό για αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης η οποία θα μολύνει περαιτέρω την όλη ατμόσφαιρα.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις θέσεις και ανησυχίες των Δημάρχων των Κατεχόμενων Δήμων και τους διαβεβαίωσε ότι οι θέσεις τους λαμβάνονται δεόντως υπόψη και θα προωθηθεί ό,τι είναι δυνατό και εφικτό για το καλό του προσφυγικού κόσμου, μέχρι την κατάληξη σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού και τερματισμό της τουρκικής κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top