ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικηγορικός Σύλλογος: Ζητά δημιουργία Επιτροπή Αναθεώρησης και Εκσυγχρονισμού του Κυπριακού Δικαίου

Δικηγορικός Σύλλογος: Ζητά δημιουργία Επιτροπή Αναθεώρησης και Εκσυγχρονισμού του Κυπριακού Δικαίου

Την άμεση αναγκαιότητα δημιουργίας ανεξάρτητης Επιτροπής Αναθεώρησης και Εκσυγχρονισμού του Κυπριακού Δικαίου και της παράλληλης ενίσχυσης του ρόλου του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας τεκμηριώνει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), δρ Χρίστος Κληρίδης, σε δύο επιστολές του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ) με στόχο την ευθυγράμμιση βασικών νομοθεσιών με τα σύγχρονα δεδομένα.

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΠΔΣ, ο ΠτΔ στην απαντητική του επιστολή αναφέρει ότι η Κυβέρνηση έχει καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο που αφορά τη θεσμοθέτηση του θεσμού του Επιτρόπου Νομοθεσίας, με τον δρα Κληρίδη να υπογραμμίζει σε νέα επιστολή του την ανάγκη της δημιουργίας ανεξάρτητης επιτροπής. Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, όπως σημειώνει, δεν περιλαμβάνονται τέτοιες εκσυγχρονιστικές πρόνοιες, εκφράζοντας, ως εκ τούτου, έντονους προβληματισμούς για ανεπαρκή στελέχωση του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας, με αποτέλεσμα 60 και πλέον χρόνια μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίζεται η εφαρμογή του αποικιακού δικαίου.

Επισημαίνεται ότι εκτός από τις κατά καιρούς τροποποιήσεις, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπταν, δεν υπήρξε ουσιαστικός εκσυγχρονισμός του αγγλικού δικαίου, πλην κάποιων τομέων όπως π.χ. του Οικογενειακού Δικαίου.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη ανεξάρτητη επιτροπή θα είναι μόνιμη και θα μπορεί μέσω του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας να στελεχώνεται από μόνιμο προσωπικό, (με την ανάλογη ενίσχυση του Γραφείου της Επιτρόπου), με τη δυνατότητα να αναθέτει την εκπόνηση έρευνας και εισηγήσεων σε τρίτους ανάλογα με τη θεματολογία. Το προσωπικό, επίσης, του Γραφείου Επιτρόπου θα πρέπει να ενισχυθεί με επαγγελματίες συντάκτες νόμων (drafters), οι οποίοι με τη σωστή καθοδήγηση θα επεξεργάζονται συγκεκριμένα νομοσχέδια στη βάση εκθέσεων/ μελετών.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή μπορεί να απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των Νομικών Σχολών και Τμημάτων Πανεπιστημίων στην Κύπρο, τον Πρόεδρο του ΠΔΣ, τη Δικαστική Εξουσία με τη συμμετοχή κάποιου πρώην Ανώτερου Δικαστικού, τη Νομική Υπηρεσία, μέσω π.χ. πρώην Γενικού Εισαγγελέα καθώς και την Επίτροπο Νομοθεσίας που μπορεί να προεδρεύει λόγω αρμοδιότητας. Αντί, δηλαδή, κάθε φορά να αναζητά ο/η Επίτροπος τα άτομα για να συγκροτήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για ένα θέμα, να υπάρχει μία μόνιμη επιτροπή υποστηρικτική προς το έργο του/της Επιτρόπου με έγκριτους επαγγελματίες.

Σημειώνεται ότι ανάλογος θεσμός λειτουργεί επιτυχώς στην Αγγλία (Law Commission) και η ενδελεχής μελέτη του θα μπορούσε να συμβάλει στην υλοποίηση της πιο πάνω εισήγησης.

Υπογραμμίζεται ότι "απαιτούνται τολμηρές τομές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες στοιχειοθετημένα θα λειτουργούν βελτιωτικά και θα υλοποιούνται εντός εύλογου χρόνου".

Με αυτή την ευκαιρία, ο ΠΔΣ εκφράζει εκ νέου τη βούλησή του να συμβάλει συμβουλευτικά σε μια τέτοια προσπάθεια και προς την κατεύθυνση αυτή, ο δρ Κληρίδης έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διεξοδική συζήτηση με τα συμβαλλόμενα μέρη της φιλοσοφίας της προτεινόμενης σύστασης Επιτροπής Αναθεώρησης και Εκσυγχρονισμού του Κυπριακού Δικαίου, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top