ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη Τριμερής Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας-Παλαιστίνης - Συνάντηση ΠτΔ με Αμπάς

Πρώτη Τριμερής Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας-Παλαιστίνης - Συνάντηση ΠτΔ με Αμπάς

Στις εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Παλαιστίνης, αλλά και στις ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση τους αναφέρθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης κ. Μαχμούντ Αμπάς, με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναφέρει ότι συμφωνήθηκε όπως εντός του 2023 διοργανωθεί Τριμερής Σύνοδος Κύπρου – Ελλάδας – Παλαιστίνης.

Στις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Παλαιστίνη, ο Πρόεδρος Αμπάς καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, «σας καλωσορίζουμε ως αγαπητό επισκέπτη της Παλαιστίνης. Η επίσκεψη σας είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεων φιλίας και κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας και των φίλων λαών μας σε διάφορους τομείς, όπως το Εμπόριο και ο Τουρισμός, καθώς και διάφορες πτυχές της οικονομικής συνεργασίας.

Επαινούμε την υποστήριξη που παρέχει η Κύπρος στον τομέα των επιχειρήσεων, σε υποτροφίες για τους φοιτητές.

Εκτιμούμε επίσης τον αποτελεσματικό πολιτικό ρόλο της Κύπρου στο πλαίσιο της ΕΕ η οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το κράτος της Παλαιστίνης για την πλήρη ένταξη του στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και για την αναγνώριση του από τις περισσότερες των ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο της τελευταίας ευκαιρίας για λύση δύο κρατών με βάση το διεθνές δίκαιο».

Είπε στη συνέχεια ότι αυτό που συμβαίνει στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη «είναι αποικιακό σχέδιο που εφαρμόζεται από τις ισραηλινές κυβερνήσεις που ασκούν διώξεις» κατά των Παλαιστινίων, προσθέτοντας ότι «σπεύδουν να καταστρέψουν την ειρηνευτική διαδικασία».

Πρόσθεσε ότι απαιτείται "δράση από τη διεθνή κοινότητα για να σταματήσει το Ισραήλ" και "για να σωθεί ό,τι έχει απομείνει από τη λύση δύο κρατών".

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, «είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στην Παλαιστίνη σε συνέχεια και της επίσκεψης σας στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2022. Η σημερινή μου επίσκεψη είναι ένδειξη των ιστορικών, ισχυρών δεσμών ανάμεσα στους λαούς της Παλαιστίνης και της Κύπρου, αλλά επίσης και της κοινής μας πεποίθησης για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μας.

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε σε τρεις άξονες θεμάτων.

Ο πρώτος αφορά τις διμερείς μας σχέσεις και την ανάγκη όπως αυτές ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και να αντανακλούν το επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στους λαούς της Παλαιστίνης και της Κύπρου και για αυτό τον λόγο θα εργαστούμε έτσι ώστε να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις στον τομέα του εμπορίου, του πολιτισμού, του τουρισμού. Υπάρχουν εξαιρετικές σχέσεις, αλλά την ίδια στιγμή και ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Το δεύτερο θέμα είναι η τριμερής μας συνεργασία με την Ελλάδα και συμφωνήσαμε όπως εντός του 2023 διοργανωθεί Σύνοδος στο επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, έτσι ώστε αυτή η περιφερειακή συνεργασία που στηρίζεται σε μια θετική ατζέντα να ενισχυθεί στο βαθμό που υπάρχουν και οι άλλες τριμερείς μας συνεργασίες.

Το τρίτο θέμα που συζητήσαμε ήταν οι εξελίξεις στην περιοχή μας και μέσα στο πλαίσιο αυτής της ανασκόπησης το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό ήταν δύο βασικά θέματα που συζητήσαμε.

Θέλω σήμερα να επαναλάβω την ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών ως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και βάσει των Συνόδων του 1967.

Την ίδια στιγμή θέλω να ευχαριστήσω για τη διαχρονική στήριξη της Παλαιστίνης σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης των ΗΕ και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι αυτή η στάση της Παλαιστίνης σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει διαβρωθεί.

Βρισκόμαστε σε μια περιοχή, και η Κύπρος και η Παλαιστίνη, που έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, για αυτό θα πρέπει όλες οι χώρες της περιοχής να εργαστούμε από κοινού, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες για να επιλύσουμε τις όποιες διαφορές μας, τις όποιες διαφωνίες μας. πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ως το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται στην περιοχή θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε η περιοχή μας με τα προβλήματα, τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που έχει να προσελκύσει εκείνο το διεθνές ενδιαφέρον που χρειάζεται έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην επίλυση των όποιων διαφορών υπάρχουν.

Κλείνοντας εκφράζω για άλλη μια φορά την ευαρέσκεια μου που βρίσκομαι σήμερα στη Ραμάλα και να σας διαβεβαιώσω για την πολιτική μας βούληση να εργαστούμε για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων».

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη υπεγράφη στη συνέχεια Μνημόνιο Συναντίληψης ανάμεσα στις Κυβερνήσεις Κύπρου και Παλαιστίνης για τη χρηματοδότηση ανέγερσης κοινοτικού κέντρου στο χωριό Έιν Κίνια (Ein Qinya).

Η ανέγερση του Κέντρου αφορά το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ από τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για βοήθεια προς την Παλαιστίνη, ενώ ο χώρος ανέγερσης υπεδείχθη από τις Αρχές της Παλαιστίνης.

Μετά την υπογραφή, ο Πρόεδρος Αμπάς παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στη Ραμάλα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στη Ραμάλα κ. Δημήτρης Άσσος, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής, Κόλπου και Αφρικής στο Υπουργείο Εξωτερικών κα Σαλίνα Σιάμπου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο τηςΑπόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04, μετά από απόπειρα φόνου στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top