ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είδαν τις αυξήσεις στη μικρή επιταγή οι χαμηλοσυνταξιούχοι – Ποιο το όφελος ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού

Είδαν τις αυξήσεις στη μικρή επιταγή οι χαμηλοσυνταξιούχοι – Ποιο το όφελος ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, φάνηκαν οι αυξήσεις στη μικρή επιταγή (επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου), μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε το ThemaOnline από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, η αύξηση κατά 5% επί του μηνιαίου επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων με ισχύ από 01/06/2023, καταβλήθηκε στις 31/07/2023 στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Η εν λόγω αύξηση κυμαίνεται από 5 ευρώ μέχρι 20 ευρώ τον μήνα για νοικοκυριό με ένα συνταξιούχο και από 5 ευρώ μέχρι 35 ευρώ τον μήνα για νοικοκυριό με δύο συνταξιούχους. Σημειώνεται πως, το ποσό του επιδόματος είναι κλιμακωτό ανάλογα με το ύψος εισοδημάτων (σύνταξης και άλλων εισοδημάτων). Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υφυπουργείου, η αύξηση κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 14 ευρώ τον μήνα.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι διατηρείται η καταβολή του ίδιου ύψους επιδόματος για το υπόλοιπο του έτους 2023 σε όλους τους υφιστάμενους δικαιούχους του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, σύμφωνα με ίδια Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι έχει γίνει κάλυψη των αυξήσεων επί των συντάξεων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2022 της τάξης του 1,22% και 4,2% αντίστοιχα, χωρίς να υπάρχει επίδραση στο ύψος επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου.

Η κάλυψη της μείωσης επί του μηνιαίου επιδόματος, κυμάνθηκε κατά μέσο όρο γύρω στα 16 ευρώ για περίπου 25.000 χαμηλοσυνταξιούχους τον Μάρτιο του 2022 και 13 ευρώ αντίστοιχα τον Αύγουστο του 2022.

Με βάση τα πιο πάνω, το συνολικό όφελος από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, είχε θετική επίδραση για τα νοικοκυριά χαμηλοσυνταξιούχων, κατά 43 ευρώ τον μήνα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αυξήσεις επί των βασικών συντάξεων.

Τα νέα όρια με βάση τη σύνθεση του νοικοκυριού

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί ότι, μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αύξηση 5% στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου, έχει γίνει αναθεώρηση των αντίστοιχων καθορισμένων ορίων, με το ελάχιστο συνολικό εισόδημα για ένα μονήρη χαμηλοσυνταξιούχο να αυξάνεται από 710 ευρώ μηνιαίως σε 728 ευρώ μηνιαίως και για ένα ζεύγος χαμηλοσυνταξιούχων από 1.210 ευρώ μηνιαίως σε 1.236 ευρώ.

Επίσης, το μέγιστο συνολικό εισόδημα για μονήρη άτομα αυξήθηκε από τα 834 ευρώ σε 880 ευρώ μηνιαίως και για ζεύγος συνταξιούχων από 1.271 ευρώ σε 1.290 ευρώ μηνιαίως.

Σημειώνεται πως, με βάση υπολογισμούς του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, τουλάχιστον 1.309 χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν επωφεληθεί από την εν λόγω αναθεώρηση στα καθορισμένα όρια, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να λαμβάνουν το δικαιούμενο ποσό και αποφεύχθηκε ο τερματισμός της καταβολής του επιδόματος.

Εθνάρχης Μακάριος Γ: 46 χρόνια από τον θάνατο του - Οδοιπορικό «Τ» στον τάφο του - Φωτογραφίες

Ταξίδια: Αποζημιώσεις και δικαιώματα επιβατών για καθυστερημένη, φθαρμένη ή χαμένη αποσκευή

Εργατικά ατυχήματα: Αυτά συναντάμε πιο συχνά στην Κύπρο - Οι λόγοι που συμβαίνουν και η ευθύνη του εργοδότη

«Καμίνι» η Κύπρος: Στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία - Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση

Οι top 5 διαφημίσεις της πιο διάσημης ξανθιάς

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top