ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα επαγγέλματα που δεν πάνε διακοπές – «Για μας δεν υπάρχουν καθημερινές και αργίες – Είμαστε συνεχώς δίπλα στους πολίτες»

Τα επαγγέλματα που δεν πάνε διακοπές – «Για μας δεν υπάρχουν καθημερινές και αργίες – Είμαστε συνεχώς δίπλα στους πολίτες»

Διανύουμε ήδη τον κατ’ εξοχήν μήνα διακοπών. Πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται εδώ και μέρες σε άδεια απολαμβάνοντας με αγαπημένα τους πρόσωπα -οικογένεια, φίλοι, κ.ά.- στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης, ενώ άλλοι αναμένεται να το πράξουν τις αμέσως επόμενες μέρες.

Βέβαια, υπάρχουν κι αυτοί που θα προτιμήσουν να εργαστούν ολόκληρο τον Αύγουστο και να κάνουν, για τους δικούς τους λόγους, διακοπές μέσα στο Φθινόπωρο.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχουν και επαγγέλματα τα οποία πρέπει να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο. Ως εκ τούτου, η παροχή αδειών σε εργαζομένους είναι αρκετά δύσκολη και σε κάποιες περιπτώσεις, εκεί και όπου απαιτείται, δεν αποκλείεται να γίνει και ανάκλησή της.

Ο λόγος για τα επαγγέλματα της πρώτης γραμμής και συγκεκριμένα την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, με τους εργαζομένους σε αυτά να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι λόγω της φύσεως της δουλειάς τους θα στερηθούν πολλά και θα αφιερώσουν πολλές ώρες εργασίας.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με εκπροσώπους των τεσσάρων προαναφερθέντων επαγγελμάτων και δη τους Εκπροσώπους Τύπου της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΠΑΣΥΝΟ, καθώς και τον Πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ και καταγράφει τις απόψεις τους.

Αυξημένα τα καθήκοντα της Αστυνομίας

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε στην ιστοσελίδα μας ότι «η Αστυνομία δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα. Ειδικά σε περιόδους όπου ο κόσμος βρίσκεται είτε σε διακοπές, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, είτε αλλού λόγω του Πάσχα, των Χριστουγέννων και άλλων αργιών, τα καθήκοντά μας είναι αυξημένα, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου υπάρχουν αυξημένες περιπολίες με σκοπό την προστασία από τη μία του κόσμου και από την άλλη των περιουσιών τους όταν απουσιάζουν από τα σπίτια τους».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, «υπάρχουν ειδικά επιχειρησιακά σχέδια δράσης, τα οποία περιλαμβάνουν αυξημένες μηχανοκίνητες περιπολίες σε διάφορες περιοχές, με σκοπό, όπως προείπα, την προστασία των περιουσιών», τονίζοντας πως «όπου εντοπίζονται ύποπτα πρόσωπα, ανακόπτονται και γίνονται έρευνες, ενώ την ίδια ώρα γίνονται και διάφοροι τροχονομικοί έλεγχοι για άλκοτεστ, νάρκοτεστ, έλεγχο ταχύτητας, κλπ».

«Γενικά τα καθήκοντά μας, ειδικά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών που ο περισσότερος κόσμος λείπει από τα σπίτια του, είναι πολύ αυξημένα. Τα μέλη της Αστυνομίας, καθηκόντως, εργάζονται για την ασφάλεια του κόσμου και κατ’ επέκταση των περιουσιών τους και είναι σε ετοιμότητα να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια», κατέληξε ο κ. Ανδρέου.

Σε συνεχή εγρήγορση η Πυροσβεστική

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, υπέδειξε ότι «η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι ένα σώμα το οποίο δουλεύει επί 24ώρου βάσεως, επτά μέρες τη βδομάδα».

«Το επάγγελμά μας είναι ομαδικό και σίγουρα δεν είναι ένα γραφείο, στο οποίο μπορείς να κλείσεις την πόρτα και να φύγεις ή να διεκπεραιώσεις τρεις φακέλους σήμερα και αύριο πέντε. Είναι συνεπώς ομαδικό το επάγγελμά μας και το προσωπικό πρέπει να δουλεύει για να μπορεί να διεκπεραιώνει τα περιστατικά που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψουν, με ένα μίνιμουμ αριθμό στους πυροσβεστικούς σταθμούς για να μπορεί να καλύπτει τις εξόδους του, να στελεχώνει τα οχήματα και να ανταποκριθεί επαρκώς σε ένα περιστατικό», συμπλήρωσε.

Ειδικά αυτήν την περίοδο που ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών είναι αυξημένος, τόνισε ο κ. Κεττής, «το προσωπικό μας είναι πολύ επιφορτισμένο, δουλεύει 24ωρα, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να κληθούν, ακόμη κι αν είναι στον ελεύθερο τους χρόνο, να ανταποκριθούν άμεσα για να υποστηρίξουν τους συναδέλφους τους σε μία πυρκαγιά, η οποία μπορεί να εκδηλώθηκε και να εξελίσσεται. Είναι δηλαδή σε κατάσταση ετοιμότητας και επιφυλακής συνεχώς, προκειμένου, εάν παραστεί ανάγκη, να ανταποκριθούν και να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια».

«Παρότι η περίοδος των καλοκαιρινών μηνών είναι πολύ δύσκολη, εντούτοις, προσπαθούμε το προσωπικό μας να λαμβάνει άδεια, αλλά, όπως και ο ελεύθερος χρόνος που παρέχεται στα μέλη μας, η διάρκειά της είναι περιορισμένη, γιατί η Πυροσβεστική πρέπει να είναι συνεχώς σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση, για να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε περιστατικό και οπουδήποτε», υπογράμμισε καταληκτικά ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Δίπλα στους ασθενείς ιατροί και νοσηλευτές

Ο Πρόεδρος ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, δήλωσε στο ThemaOnline ότι «κάποια επαγγέλματα αναγκαστικά, όπως αυτό του γιατρού, πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα. Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά όποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με την ιατρική γνωρίζει εκ των προτέρων ότι επιλέγει ένα δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα, με δύσκολα ωράρια, που απαιτεί συνεχώς θυσίες. Θυσίες όχι για προσωπικό όφελος, αλλά για το καλό των ασθενών, κάνοντας ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας μπορεί να αντιμετωπίζουν, καθώς και για να σώσουν ανθρώπινες ζωές».

Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Κούμας έστειλε και μήνυμα στήριξης των επαγγελματιών υγείας. Όπως είπε, «για να μπορέσουν, όμως, να κάνουν πράξη αυτό το καθήκον τους οι γιατροί και γενικά όλοι οι επαγγελματίες υγείας, ειδικά σε δημόσια νοσηλευτήρια, χρειάζονται και τη στήριξη της Πολιτείας. Πρέπει να εργάζονται σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον, που να τους επιτρέπει να επιτελέσουν στο ακέραιο το καθήκον τους, 365 ημέρες τον χρόνο. Αυτή είναι βασική υποχρέωση κάθε σύγχρονου κράτους και οφείλει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει αυτό το υγιές εργασιακό περιβάλλον, στη βάση μάλιστα κατευθυντήριων γραμμών ευρωπαϊκών και διεθνών οργάνων και θεσμών», κατέληξε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, υπέδειξε ότι «κάποιος ο οποίος αποφασίζει να ασχοληθεί με το επάγγελμα, το λειτούργημα του νοσηλευτή, γνωρίζει εκ των προτέρων ότι για τον ίδιο δεν θα υπάρχουν καθημερινές, δεν θα υπάρχουν αργίες, δεν θα υπάρχουν γιορτές, δεν θα υπάρχουν διακοπές».

«Για μας τους νοσηλευτές, όλες οι μέρες είναι οι ίδιες, γιατί προτεραιότητά μας, όσον κι ακούγεται παράξενο, είναι το επάγγελμά μας και οι ασθενείς, στους οποίους είμαστε συνεχώς δίπλα τους. Αν μπορούμε και το επιτρέπει το πρόγραμμα θα πάμε διακοπές και θα πάρουμε άδειες για να είμαστε μαζί με την οικογένεια μας τα Χριστούγεννα, το Πάσχα ή τον Δεκαπενταύγουστο. Αυτό, επαναλαμβάνω, είναι κάτι που γνωρίζουμε και το αποδεχόμαστε ως επαγγελματίες υγείας», συμπλήρωσε.

«Την ίδια ώρα, από τη στιγμή που αποφασίζουμε να ασχοληθούμε με αυτό το λειτούργημα, το νιώθουμε ως υποχρέωσή μας να είμαστε δίπλα σε όσους μας χρειάζονται. Συμβιβαζόμαστε με αυτό, όσο δύσκολο κι αν είναι ή αν ακούγεται. Στόχος μας πάντοτε είναι η ικανοποίηση και η ανακούφιση του ασθενή και ποτέ δεν θα δυσανασχετήσουμε για αυτό», κατέληξε ο κ. Πετέλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top