Αναμφισβήτητα ο ρόλος των εκπαιδευμένων εθελοντών στην κατάσβεση φωτιάς είναι πολύ σημαντικός. Όπως επίσης η βοήθεια του κόσμου σε νερά και τρόφιμα αλλά και των φιλοζωικών ομάδων στη διάσωσή και μεταφορά των ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Το ThemaOnline επικοινώνησε με εθελοντές που βρέθηκαν στην καρδιά της πυρκαγιάς στην Άλασσα και μίλησαν για την δική τους ιστορία, αναφέροντας στιγμές που δεν θα ξεχάσουν.
Νικόλας Νικολάου: «Μας έκλεισε η φωτιά και περάσαμε από μέσα»
Ο κ.Νικόλας Νικολάου, υπεύθυνος της εθελοντικής ομάδας ΑΤΛΑΣ , αποκάλυψε πως σε κάθε πυρκαγιά δηλώνουν παρουσία .
«Από τις 22 Ιουλίου πήγαμε σε 12 πυρκαγιές. Την τελευταία εβδομάδα μέσα σε έξι μέρες πήγαμε σε 3 πυρκαγιές μεγάλες , από αυτή του Αγίου Μάμα , και στην Άλασσα δυο φορές. Χθες ήμασταν στην πυρκαγιά της Αλασσας από τις 15:00 το μεσημέρι μέχρι τις 04:00 το πρωί της επόμενης μέρας»
Η ομάδα διαθέτει δικά της πυροσβεστικά οχήματα και εξοπλισμό . Ο καθένας έχει το δικό του σακίδιο επιβίωσης. «Όταν πας σε μια πυρκαγιά δεν ξέρεις τι ώρα θα τελειώσεις. Χθες το τηλέφωνο μου δεν σταματούσε, κλήσεις από πολίτες που ζητούσαν βοήθεια».
«Χθες βοηθούσαμε το τμήμα Δασών να ανοιχτούν λάστιχα μέσα στους γκρεμούς πάνω από χιλιόμετρο για να γίνει η κατάσβεση της φωτιάς. Πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση. Η ομάδα μας διέσωσε δυο οικίες».
Στη συνέχεια προσθέτει «Μας έπιασαν τηλέφωνο ότι κινδύνευε καταφύγιο ζώων και μόνοι μας κόψαμε τη φωτιά» .
Όπως ανέφερε όσοι συμμετέχουν στις ομάδες εθελοντών για κατάσβεση φωτιάς, πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι και να μπορούν να αξιολογούν σωστά τον κίνδυνο και τις ανάγκες. «Παρά να χάσεις ανθρώπινη ζωή καλύτερα να κρούσουν 100 μέτρα περισσότερα».
«Χθες στην πυρκαγιά της Άλασσας μας έκλεισε η φωτιά και περάσαμε από μέσα. Πετάχτηκε στην άλλη πλευρά, μας έκοψε το δρόμο. Ήταν και δεξιά και αριστερά μας. Φύγαμε μετά από την περιοχή μετά για λόγους ασφάλειας. Χθες επίσης κάηκαν δυο οχήματα του Τμ.Δασών. Παγιδεύτηκαν. Οι άνθρωποι για να σωθούν τα άφησαν εκεί και απομακρυνθήκαν πεζοί. Μέσα σε χωματόδρομους που δεν έχεις επιλογή να στρίψεις ή να γυρίσεις το αυτοκίνητο να πας πίσω, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αφήσεις το αυτοκίνητο και να φύγεις τρέχοντας».
Σε επικοινωνία του ThemaOnline με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Δασών, ο κ.Γιώργος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι δεν επιβεβαιώνεται το περιστατικό ότι κάηκαν οχήματα του Τμήματος Δασών αλλά μόνο ότι εγκαταλείφθηκε όχημα σε οργωμένο χωράφι.
Ο κ.Νικολάου της ομάδας ΑΤΛΑΣ, διευκρίνισε ότι «Υπάρχουν κίνδυνοι πάντα στις πυρκαγιές. Πάντα τα μέλη μας ακολουθούν τις οδηγίες των ομαδαρχών. Είμαστε περίπου 16 άτομα. Οι εθελοντές έχουν το εξοπλισμό τους παντού. Ώστε ανά πάσα στιγμή όταν κληθούν να έρθουν απευθείας. Για παράδειγμα χθες κάποια μέλη μας ήταν θάλασσα, μόλις τους καλέσαμε ήρθαν αμέσως γιατί είχαν μαζί τους τον εξοπλισμό».
Εξήγησε ότι τα μέλη- εθελοντές εργάζονται και ότι φεύγουν απευθείας από τις πυρκαγιές στις εργασίες τους και το αντίστροφο.
Ουρές κόσμου να βοηθήσει - «Έρχονταν με βερμούδες και αθλητικα στα καμένα»
Μια άλλη πρόκληση που είχαν να αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με τον κ.Νικολάου ήταν η προθυμία κόσμου να βοηθήσει.
«Κόσμος ήθελε να βοηθήσει , υπήρχαν ουρές στο δρόμο με αυτοκίνητα που έρχονταν να βοηθήσουν. Γέμισαν οι δρόμοι αυτοκίνητα πολιτικά»
Σύμφωνα με τον κ.Νικολάου, « Αν θέλουν να βοηθούν ουσιαστικά πρέπει να ενταχθούν σε ομάδες. Ερχόταν κόσμος με βερμούδες και αθλητικά μέσα στα καμένα. Δεν γίνεται θα καούν. Δεν έχουν εκπαίδευση γνώση. Χρειαζόμαστε βοήθεια αλλά σωστή βοήθεια διότι μετά θα κινδυνεύουν ή θα δυσκολεύουν το έργο μας».
«Κάποτε αργούν να φέρουν προμήθειες. Έτυχε εθελοντές να πίνουν νερό από το λάστιχο που σβήνουμε τη φωτιά».
Ο κ.Νικολάου τόνισε επίσης το παράπονο των εθελοντών «Από την πολιτεία δεν έχουμε καμία βοήθεια. Μέχρι τώρα τα έξοδα τα επωμίζονται οι εθελοντές». Οπως οχήματα, βεζίνες, εξοπλισμό, προμήθειες.
Όπως επίσης υπογράμμισε την ανάγκη για συντονισμό των αρμόδιων φορέων στις προμήθειες καθώς «Κάποτε αργούν να φέρουν προμήθειες. Έτυχε παιδιά εθελοντές να πίνουν νερό από το λάστιχο που ρίχνουμε για να σβήσουμε τη φωτιά».
Η ανάγκη για νερό προς πυροσβέστες και εθελοντές εξήγησε ότι πρέπει να γίνεται άμεσα και όχι μετά από ώρες εξάντλησης.
Ανδρος Γρηγορίου: «Φεύγουμε από την φωτιά και πάμε να δουλέψουμε στην εργασία μας άυπνοι»
Ανδρος Γρηγορίου, ακόμα ένας εθελοντής «πυροσβέστης» στη μάχη με τις φλόγες. Ο κ.Γρηγορίου ανέφερε στο ThemaOnline τις υπερπροσπάθειες που καταβάλουν οι εθελοντές για να βοηθήσουν στο έργο της πυρόσβεσης πυρκαγιών.
«Για εμάς τους εθελοντές δεν έχει off. Φεύγουμε από την φωτιά και πάμε να δουλεύουμε στις δουλείες μας άυπνοί. Όπως επίσης είναι όλα με δικά μας έξοδα».
Εξίσου με τον κ.Νικολάου και ο κ.Γρηγορίου ανέφερε πως οι εθελοντές δεν έχουν στήριξη από την πολιτεία και ό,τι κάνουν και προσφέρουν είναι με δικά τους έξοδα.
«Βάλαμε λεφτά κάποια άτομα και φτιάξαμε όχημα πυρόσβεσης για να μπορούμε να τρέχουμε στις πυρκαγιές και να βοηθάμε το έργο της κατάσβεσης. Το όχημα το φτιάξαμε και χωράει μισό τόνο νερό που σε διάρκεια σημαίνει ότι κρατά μισή ώρα. Ευτυχώς τα βυτιοφόρα που έρχονται για τους πυροσβέστες, γεμίζουν και τα δικά μας».
«Η Πυροσβεστική μας ζήτησε βοήθεια για να κατεβάσει λάστιχα σε γκρεμό»
Τονίζοντας την σημαντικότητα του ρόλου των εθελοντών ο κ.Γρηγορίου ανέφερε: «Κάποια στιγμή χθες η πυροσβεστική μας ζήτησε βοήθεια για να κατεβάσει λάστιχα μέσα σε ένα γκρεμό 300 μέτρα. Ήταν μεγάλη χαράδρα. Ήταν τρείς πυροσβέστες. Πήγαμε όλοι της ομάδας , σε συνεργασία και με την ομάδα ΑΤΛΑΣ και κατεβήκαμε μέσα στο γκρεμό μαζί τους ώστε να τους κατεβάσουμε λάστιχα. Για να κατεβούμε κρατούσαμε πάνω στο λάστιχο. Οι πυροσβέστες είχαν δυο ασυρμάτους μόνο, όταν χρειάστηκε τους δώσαμε τους δυο δικούς μας για να μπορούν να συντονιστούν. Ήταν και αυτός ένας άλλος τρόπος βοήθειας. Μείναμε μαζί τους ως το τέλος».
Εξήγησε πως για την διαδικασία της ένωσης των λάστιχων χρειάζονται αρκετά άτομα. Και είναι σε αυτό το σημείο που πολλές φορές ο ρόλος των εθελοντών είναι σημαντικός.
Αυτό που θυμάται έντονα ο.Γρηγορίου ήταν ότι οι χωριανοί βοήθησαν πολύ στο να κατατοπίσουν τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για τους δρόμους.
«Οι χωριανοί μας έδειχναν το δρόμο και μας εξηγούσαν που να πάμε, διότι αυτοί γνώριζαν καλύτερα. Κάποιοι μας έλεγαν να σώσουμε τα σπίτια τους. Κάποιο σπίτι κάηκε και δεν μπορούσαμε να το προσεγγίσουμε»
Ο κόσμος όπως αναφέρει ο κ.Γρηγορίου είχε μεταφερθεί στην πλατεία όπου υπήρχε ασφάλεια.
Όσον αφορά πως γίνεται η επιλογή της περιοχής που θα βοηθήσουν σε κατάσβεση φωτιάς , ο εθελοντής ανέφερε . «Συνήθως πάω στο συντονιστικό κέντρο και ρωτάμε που θέλουν βοήθεια. Χθες μας είπαν να πάμε σε μια περιοχή που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν μεγάλα πυροσβεστικά μόνο μικρά»
Το ρίσκο ανέφερε είναι εξίσου μεγάλο και για τους εθελοντές, καθώς η μάχη με τις φλόγες είναι δύσκολη. Θυμάται την στιγμή που η φωτιά ήταν αρκετά κοντά τους «Κλείσαμε τα παράθυρα και νιώθαμε την ζέστη. Έτυχε αρκετές φορές να περάσουμε μέσα από την φωτιά».
Χριστιάνα Μανδριώτου: «Κόσμος ερχόταν με τρακτέρ και με βυτιοφόρα να βοηθήσει»
Η Χριστιάνα Μανδριώτου εθελόντρια σε φιλοζωική, μίλησε στο ThemaOnline αναφέροντας όσα έζησε την Κυριακή στην Πυρκαγία στην Άλασσα, στην προσπάθεια της να σώσει ζώα από τα καταφύγια που κινδύνεψαν.
«Μόλις είχα γυρίσει σπίτι και ξάπλωσα. Με πήραν τηλέφωνο ότι η φωτιά κατευθύνεται σε φάρμες και καταφύγια, αμέσως ετοίμασα τον εξοπλισμό στο αυτοκίνητο και έφυγα. Έβαλα όλων των ειδών κλουβιά στο αυτοκίνητο γιατί μπορεί να είχαν κότες, πρόβατα κτλ.».
Αυτό που της έκανε μεγάλη εντύπωση: «Έμενε στο νου μου, η ανταπόκριση του κόσμου. Δεν σταμάτησε να χτυπά το τηλέφωνο μου από κόσμο που ήθελε να βοηθήσει …. Μικροί με τα μηχανάκια , πιθανόν του χωριού, έδειχναν στους εθελοντές και πυροσβέστες που να πάνε, τον δρόμο. Κόσμος ερχόταν με τα τρακτέρ του και με τα βυτιοφόρα του . Δεν σταμάτησα να κλαίω από την προθυμία για βοήθεια από τον κόσμο».
«Τα ζώα ήταν σαστισμένα»
Μετά από αρκετές ώρες, κατάφεραν να γλιτώσουν τα ζώα από τις φάρμες, τα ξενοδοχεία ζώων και να τα μεταφέρουν με ασφάλεια σε άλλες τοποθεσίες.
«Εκκένωσαν τις φάρμες και η φωτιά κόντευε στα ξενοδοχεία σκύλων. Επικρατούσε ένα χάος. Τα ζώα ήταν σαστισμένα, είχε που δάγκωναν από το άγχος. Δεν ήξεραν πως να ξεφύγουν, γυρεύαν τρόπο να φύγουν. Πήγαμε και βοηθήσαμε εκεί κάπου 3 ώρες . Είδα καπνούς, μπλόκα της αστυνομίας, έκανα δυο κούρσες να πάρω ζώα. Η φωτιά κατέβαινε στο ξενοδοχείο , πυροσβεστική , πολιτική άμυνα, στρατιώτες ήταν εκεί βοηθούσαν με φτυάρια να δημιουργήσουν τόπο να μην πάει η φωτιά απέναντι. Πολύ μαύρο τοπίο»
Όπως αναφέρει η κ. Μανδριώτου, μπορεί να γλίτωσαν όλα τα ζώα από τα καταφύγια ωστόσο η ευθύνη που ένιωθε ήταν διπλή όπως και ο πόνος. «Σκέψου να αφήνεις το ζώο σου σε κάποιο μέρος να το προσέχουν για να πας διακοπές και να σου λένε κάηκε το ζώο σου. Ήταν μεγάλη η ευθύνη μας».
Η κ.Μανδριώτου στάθηκε ωστόσο στο γεγονός ότι υπήρξαν ζώα που κάηκαν, καθώς ανήκαν σε ιδιώτες που τα είχαν δεμένα σε ιδιόκτητα χωράφια, περβόλια , τα οποία οι εθελοντές δεν γνώριζαν την ύπαρξη τους.« Σίγουρα κάηκαν ζώα που δεν ξέραμε που ήταν»
Τεράστια βοήθεια ανάφερε η κ.Μανδριώτου ήταν η προθυμία του κόσμου να βοηθήσει «Φιλοξενία, μεταφορά ζώων, ο κόσμος άνοιξε τα σπίτια του».
Ωστόσο έθιξε το θέμα αργοπορίας σε προμήθειες όπως νερό. Ενα ζήτημα που έθιξαν και άλλοι εθελοντές που βρέθηκαν στο σημείο της μάχης με τις φλόγες.
«Εθελοντές κουβαλούσαν νερά διότι όπως παρατηρήσαμε και σε άλλες πυρκαγιές, δεν είχε κάποιο να δώσει νερό σε όσους παλεύουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Υστερούμε σε αυτό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
LIVE: «Σε ύφεση η φωτιά, παραμένει ο κίνδυνος για αναζωπυρώσεις» - Το «Τ» στο μέτωπο της φωτιάς
Σε εξέλιξη το Σχέδιο «ΚτίΖω» - Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν και πόσες εξετάστηκαν μέχρι στιγμής
Φόνος στη Λευκωσία: «Μίλησε» η νεκροτομή στη σορό του 40χρονου – Όσα κατέδειξε
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις