ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότεροι από 16 χιλιάδες προσφυγές Ουκρανοί στην Κύπρο τον Ιούνιο - Τα στοιχεία της Eurostat

Περισσότεροι από 16 χιλιάδες προσφυγές Ουκρανοί στην Κύπρο τον Ιούνιο - Τα στοιχεία της Eurostat

Περίπου 17 χιλιάδες πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής βρίσκονταν στην Κύπρο με καθεστώς προσωρινής προστασίας κατά τις 30 Ιουνίου 2023, ενώ ο αριθμός των ατόμων με καθεστώς πολιτικής προστασίας σε όλη την ΕΕ, με τη συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από την Ουκρανία, ανερχόταν στα 4,07 εκατομμύρια πολίτες τρίτων χωρών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ που φιλοξενούσαν τους μεγαλύτερους αριθμούς δικαιούχων προσωρινής προστασίας από την Ουκρανία ήταν η Γερμανία (1.133.420 άτομα, 28% του συνόλου), η Πολωνία (977.740 άτομα, 24%) και η Τσεχία (349.140 άτομα, 9%).

Ο αριθμός των δικαιούχων στην ΕΕ αυξήθηκε σε σχέση με τα τέλη Μαΐου του 2023 κατά 45.800 άτομα (+1,1%). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (+21.830, +2,0%), την Τσεχία (+9.050, +2,7%) και την Ιρλανδία (+3.100, +3,7%).

Μείωση του αριθμού των δικαιούχων προσωρινής προστασίας καταγράφηκε μόνο σε δύο χώρες: την Πολωνία (-13.635, -1,4%) και την Ιταλία (-1.005; -0,6%).

Στην Κύπρο ο αριθμός των δικαιούχων προσωρινής προστασίας από την Ουκρανία αυξήθηκε κατά 345 άτομα τον Ιούνιο, από 16.710 στα τέλη Μαΐου.

Τα κράτη μέλη με τη μεγαλύτερη αναλογία δικαιούχων προσωρινής προστασίας ανά χίλια άτομα πληθυσμού της κάθε χώρας τον Ιούνιο του 2023 ήταν η Τσεχία (32,2), η Πολωνία (26,6), η Εσθονία (25,8), η Βουλγαρία (24,9) και η Λιθουανία (24,7). Σε επίπεδο ΕΕ, η αναλογία βρισκόταν κατά μέσο όρο στα 9,1 ανά χίλια άτομα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα για τον πληθυσμό που η Eurostat είχε στη διάθεση της για την Κύπρο για την 1η Ιανουαρίου 2022 (συνολικός πληθυσμός), η αντίστοιχη αναλογία για τον αριθμό ατόμων με καθεστώς προσωρινής προστασίας βρισκόταν στα 18,9 άτομα ανά χίλια άτομα πληθυσμού.

Επίσης, σε επίπεδο ΕΕ οι Ουκρανοί πολίτες αποτελούσαν πάνω από το 98% των δικαιούχων προσωρινής προστασίας. Οι ενήλικες γυναίκες αντιστοιχούσαν στο 46,6% των δικαιούχων προσωρινής προστασίας στην ΕΕ. Τα παιδιά αντιστοιχούσαν στο 34,4% και οι ενήλικοι άνδρες αντιστοιχούσαν στο 19,0%.

Συνολικά 16.820 από τους 17.055 πολίτες τρίτων χωρών με καθεστώς πολιτικής προστασίας στην Κύπρο ήταν Ουκρανοί πολίτες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top