Έκκληση προς όλους να συνεχίσουν τον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού, απηύθυνε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου προσθέτοντας ότι μόνο με λύση του εθνικού προβλήματος που θα επανενώνει και θα απελευθερώνει τον τόπο στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, θα διασφαλιστεί το μέλλον της Κύπρου, των παιδιών και των εγγονιών μας.
Σε δηλώσεις του ύστερα από την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων στη Δερύνεια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «σήμερα είναι η 49η επέτειος από την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής. Μια τέτοια μέρα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η προδοσία που συντελέστηκε σε βάρος της Κύπρου που άρχισε με το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ που άνοιξε την κερκόπορτα στην Τουρκία για να εισβάλει».
«Το πραξικόπημα όχι μόνο άνοιξε την πόρτα στην Τουρκία αλλά φρόντισε να διευκολύνει και την απόβαση της Τουρκίας στην Κύπρο και να δημιουργήσει προγεφύρωμα τις πρώτες κρίσιμες ώρες» ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «αυτοί που πρόδωσαν την Κύπρο πρόδωσαν και την Αμμόχωστο και όχι μόνο. Τέτοιες μέρες το μυαλό μας πάει ειδικά στην Αμμόχωστο, ασφαλώς και στη Μόρφου και σε όλες τις πόλεις που παράνομα κατέχει η Τουρκία, γιατί οι πραξικοπηματίες φρόντισαν να αφήσουν ανοχύρωτη και ουσιαστικά να παραδώσουν αμαχητί την Αμμόχωστο στην Τουρκία».
Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «ως συμπλήρωμα της προδοσίας τους, την επόμενη μέρα οι πραξικοπηματίες κάλεσαν τον κόσμο να επιστρέψει πίσω στην Αμμόχωστο με αποτέλεσμα πάρα πολλοί Ελληνοκύπριοι, κυρίως οικογενειάρχες να συλληφθούν από τα τουρκικά στρατεύματα στα γνωστά περβόλια της Πέρτσιενας και πάρα πολλοί από τους Ελληνοκύπριους έκτοτε να αγνοούνται».
«Εκεί συντελέστηκε ένα έγκλημα για το οποίο επίσης κανένας δεν έχει τιμωρηθεί», ανέφερε.
Η 49η επέτειος της έναρξης της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, σημείωσε ο κ. Στεφάνου «γίνεται με φόντο την ενίσχυση της τουρκικής προκλητικότητας και αδιαλλαξίας ενόψει και του γεγονότος ότι περνούμε το μακροβιότερο αδιέξοδο που υπήρξε ποτέ στο Κυπριακό από την κατάρρευση της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά το 2017».
Είπε ακόμα ότι «καταθέτοντας τα στεφάνια της ευγνωμοσύνης μας και της τιμής προς όλους όσοι αγωνίστηκαν και έπεσαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, για την υπεράσπιση της Κύπρου μας από την τουρκική εισβολή, θέλουμε ως ΑΚΕΛ να επαναλάβουμε την ετοιμότητα, τη διάθεση και τη θέληση μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για επίλυση του κυπριακού».
Στη σημερινή φάση που βρισκόμαστε, συνέχισε, «η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, συνεχίζοντας στη διαπραγμάτευση στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και διαφυλάσσοντας όλο το διαπραγματευτικό κεκτημένο το οποίο έχει διαμορφωθεί έπειτα από μακρόχρονη, επίμονη και επίπονη προσπάθεια».
«Εμείς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε ποτέ με τη διχοτόμηση γιατί η διχοτόμηση αποτελεί πηγή για νέες περιπέτειες για το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» σημείωσε.
Ο Στέφανος Στεφάνου απηύθυνε έκκληση «προς όλους να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα».
«Γνωρίζω ότι τα δεδομένα και οι συνθήκες δημιουργούν απαισιοδοξία αλλά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τον αγώνα λύσης του Κυπριακού» είπε και σημείωσε πως «μόνο εάν λυθεί το Κυπριακό με μια λύση που θα επανενώνει και θα απελευθερώνει τον τόπο στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον του τόπου μας και έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε το μέλλον που θα αφήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας».
Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Δερύνειας, εκπρόσωπο του Δήμου Αμμοχώστου, Βουλευτές και εκπροσώπους της ΠΟΓΟ, της ΕΚΑ, της ΠΕΟ, της ΕΔΟΝ και άλλους μετέβησαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας όπου επέδωσαν σε εκπρόσωπο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ υπόμνημα.
Στο υπόμνημα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι καταδικάζεται η «συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση της πατρίδας μας που επιβλήθηκε με τη βία των όπλων από την Τουρκία, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974» και καταγγέλλεται το γεγονός ότι «η Τουρκία αρνείται μέχρι σήμερα να συμμορφωθεί με τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, τα οποία προβλέπουν την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ πριν από τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».
Αντίθετα μάλιστα, σημειώνεται, «η κατοχική δύναμη, περιφρονώντας τα σχετικά Ψηφίσματα και τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, προχωρεί σε σταδιακό «άνοιγμα» της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου αποσκοπώντας στον παράνομο εποικισμό της περιφραγμένης περιοχής ή/και στην επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της περιοχής υπό συνθήκες στρατιωτικής κατοχής».
Στο ψήφισμα καλείται ο ΟΗΕ «να δράσει ώστε να πειστεί η Τουρκία να τερματίσει και να αναστρέψει τις παράνομες ενέργειες της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και να συμμορφωθεί με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Ακόμα επισημαίνεται ότι «μεγάλο τμήμα της διεθνούς κοινότητας επιδεικνύει ασύγγνωστη ανοχή στις έκνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο και ακολουθώντας μια κραυγαλέα πρακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών προχωρεί στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Τουρκίας».
«Διατρανώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι το διαιρετικό και κατοχικό status quo είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και αποτελεί μια μόνιμη εστία έντασης και στρατιωτικοποίησης στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρεται στο υπόμνημα.
Αντίθετα, προστίθεται, «η λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, μπορεί να εγγυηθεί ένα μέλλον ειρήνης και ασφάλειας για όλους τους Κύπριους, να συμβάλει καθοριστικά στην περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Απορρίπτουμε απερίφραστα, σημειώνεται, «τη διχοτόμηση της πατρίδας μας είτε μέσα από την μονιμοποίηση του στάτους κβο, είτε μέσα από διχοτομικές/συνομοσπονδιακές λύσεις, όπως είναι οι αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο κρατών ή αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας» και «ίσου διεθνούς καθεστώτος». Καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να εγκαταλείψουν την πολιτική της διχοτόμησης και να συνεργαστούν για λύση του Κυπριακού, που να επανενώνει το νησί, στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ».
Ταυτόχρονα καλεί «τον ΟΗΕ να απορρίψει και να καταγγείλει κάθε απόπειρα ανατροπής της βάσης λύσης του Κυπριακού όπως καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού. Στόχος μας είναι η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, που θα προνοεί την ταχεία αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων, την άμεση κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης και των όποιων μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων, τον τερματισμό του παράνομου εποικισμού, την επανένωση του εδάφους και του λαού μας, καθώς και την αποκατάσταση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων».
Καλούμε, καταλήγει το υπόμνημα του ΑΚΕΛ, «σε άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από το σημείο που διακόπηκαν στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017, στη βάση του Πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ, του μηχανισμού εφαρμογής της λύσης -που καταργεί τη Συνθήκη Εγγύησης και τα όποια επεμβατικά δικαιώματα, και του συνόλου του συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί κατά τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος της Διάσκεψης. Ζητούμε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να κινηθεί προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση για αναζωογονηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στο Κυπριακό».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις