LIKE ONLINE

Πώς μια συνταγή για τηγανιτές πατάτες μπορεί να δώσει λύση στην κλιματική αλλαγή -Δείτε βίντεο

Πώς μια συνταγή για τηγανιτές πατάτες μπορεί να δώσει λύση στην κλιματική αλλαγή -Δείτε βίντεο

Στον κόσμο των γαστρονομικών απολαύσεων, όπου το τσιτσίρισμα ενός τέλεια ψημένου γεύματος βασανίζει τους γευστικούς μας κάλυκες, αποκαλύφθηκε μια εκπληκτική σύνδεση μεταξύ της τέχνης του ψησίματος και της εξέλιξης της ζωής στη Γη.

Ο λόγος για το Maillard, έναν χημικό «χορό» που εκτυλίσσεται όταν τα σάκχαρα και τα αμινοξέα εμπλέκονται σε μια λεπτή αλληλεπίδραση σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 140°C. Το φαινόμενο αυτό, που παρατηρείται συνήθως, όταν ψήνεται το κρέας ή το ψωμί. Ωστόσο, η σημασία του φαίνεται να εκτείνεται πολύ πέρα από τα όρια της κουζίνας.

Η ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι η αντίδραση Maillard θα μπορούσε να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της εξέλιξης έχει εξάψει τη φαντασία των επιστημόνων. Η Caroline Peacock, ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο του Leeds, ξεκίνησε ένα επιστημονικό ταξίδι για να διαλευκάνει αυτό το μυστήριο. Η σπίθα της περιέργειάς της την οδήγησε να διερευνήσει αν η αντίδραση αυτή θα μπορούσε να λάβει χώρα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, ιδίως σε εκείνες που μοιάζουν με το ψυχρό περιβάλλον του βυθού κοντά στις άκρες των ηπείρων.


Το πείραμα περιελάμβανε την εισαγωγή ορυκτών σιδήρου ή μαγγανίου σε ένα διάλυμα παρασκευασμένο με το σάκχαρο γλυκόζη και το αμινοξύ γλυκίνη. Εντυπωσιακά, καθώς το παρασκεύασμα γαλουχήθηκε στους 10°C, η αντίδραση Maillard επιτάχυνε το ρυθμό της κατά έναν εντυπωσιακό παράγοντα περίπου 100. Οι συνθήκες που προσομοιώθηκαν θύμιζαν τον πυθμένα του ωκεανού, όπου αυτά τα μέταλλα βρίσκονται συχνά. Αυτή η αποκάλυψη οδήγησε σε μια βαθιά συνειδητοποίηση: η αντίδραση Maillard δεν περιοριζόταν αποκλειστικά στη σφαίρα της κουζίνας, αλλά επέκτεινε την τέχνη της στα κρυμμένα βάθη των ωκεανών της Γης.

Αποδεικνύεται ότι η αντίδραση Maillard θα μπορούσε να επηρεάσει την αποθήκευση άνθρακα. Όταν η αντίδραση αυτή λαμβάνει χώρα στον πυθμένα των ωκεανών, έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό «μεγάλων, πολύπλοκων πολυμερών που τα μικρόβια δυσκολεύονται να καταναλώσουν», εξήγησε η Caroline Peacock. Με απλούστερους όρους, ο άνθρακας στα σάκχαρα και τα αμινοξέα θα μπορούσε να δεσμευτεί μακριά από την ατμόσφαιρα. Αυτή η ενδιαφέρουσα διαδικασία προσφέρει μια δελεαστική πιθανότητα, αποτρέποντας την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα, η ατμόσφαιρα της Γης θα μπορούσε να έχει αποφύγει την αύξηση της θερμοκρασίας κατά επιπλέον 5°C σε διάστημα 400 εκατομμυρίων ετών.

Η ομάδα της Caroline Peacock εκτιμά ότι τα ορυκτά αυτά θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνα για την απομόνωση τεσσάρων εκατομμυρίων τόνων άνθρακα ετησίως. Αυτός ο κρυμμένος «χορός» στον πυθμένα του ωκεανού αναδεικνύεται έτσι σε κρίσιμο παράγοντα για τη διαμόρφωση των συνθηκών που απαιτούνται για την άνθιση πολύπλοκων μορφών ζωής. Με τον αντίκτυπό της να αντηχεί στα επίπεδα του ατμοσφαιρικού οξυγόνου και στις ενεργειακά απαιτητικές μορφές ζωής, αυτή η απλοϊκή χημική αντίδραση αντηχεί στο χρόνο, υφαίνοντας ένα νήμα που συνδέει τον κόσμο της κουζίνας με τα θεμέλια της ίδιας της ζωής.

Ακριβώς όπως οι γεύσεις συγχωνεύονται και εξελίσσονται κατά τη διαδικασία του ψησίματος, έτσι και τα στοιχεία του κόσμου μας αναμειγνύονται για να δημιουργήσουν το περίπλοκο μωσαϊκό της ύπαρξης.

ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top