ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 11 νεκροί και 59 τραυματίες από έκρηξη στη Δομινικανή Δημοκρατία

Τουλάχιστον 11 νεκροί και 59 τραυματίες από έκρηξη στη Δομινικανή Δημοκρατία

Ισχυρή έκρηξη η αιτία της οποίας παραμένει ακόμη άγνωστη, σε εμπορική συνοικία της πόλης Σαν Κριστόμπαλ, στο νότιο τμήμα της Δομινικανής Δημοκρατίας, στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους, ανάμεσά τους βρέφος, τραυμάτισε άλλους 59 και άφησε πίσω περίπου δέκα αγνοούμενους, με βάση νεότερο απολογισμό των αρχών που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη.

Η έκρηξη συγκλόνισε την εμπορική συνοικία της πόλης, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, τη Δευτέρα περί τις 15:10 [σ.σ. τοπική ώρα· περί τις 22:10 ώρα Ελλάδας]. Προκάλεσε πυρκαγιά και πελώρια στήλη καπνού. Οι υγειονομικές αρχές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 11 νεκρούς και 59 τραυματίες. «Έχουμε 11 (αναγνωρισμένα πτώματα), αλλά υπάρχουν κι άλλα», εξήγησε ο διευθυντής κέντρου επειγόντων περιστατικών, ο Χουάν Μανουέλ Μέντες. «Πρέπει να εξακριβώσουμε» αν οστά που ανασύρθηκαν «ανήκουν σε μόνο ένα ή περισσότερα πτώματα», πρόσθεσε.

Χθες Τρίτη πυροσβέστες ακόμα προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με τον κ. Μέντες, υπήρχαν ακόμη «τέσσερις εστίες» ενεργές.

«Ήρθα να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια» στις οικογένειες των θυμάτων, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας Λουίς Αμπιναδέρ στον τόπο της καταστροφής. Από τους 59 τραυματίες, οι 37 συνέχιζαν να νοσηλεύονται χθες.

«Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» για να επαληθευτεί τι απέγιναν «οι 11 αγνοούμενοι», ανέφερε το κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της χώρας. «Θα διενεργηθεί έρευνα για να προσδιοριστούν τα αίτια αυτού του φρικτού δυστυχήματος», είπε από την πλευρά του ο κ. Αμπιναδέρ. Η έκρηξη διέλυσε ή προκάλεσε ζημιές σε παρακείμενα κτίρια, ανάμεσά τους κατάστημα ειδών κιγκαλερίας, κτηνιατρική κλινική, γραφεία της εισαγγελίας. Ως τώρα, δεν έχει ανακοινωθεί πού ακριβώς έγινε η έκρηξη — αρχικά, είχε αναφερθεί πως σημειώθηκε μέσα σε κατάστημα. Πολλά οχήματα στον τομέα έγιναν στάχτη.

Περίπου 500 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής επιχειρούσαν χθες στον τόπο της καταστροφής, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Μονάδες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους έψαχναν επιζώντες στα συντρίμμια κτιρίων που καταστράφηκαν. Ο Τύπος δημοσίευσε πληροφορίες κατά τις οποίες άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα στο 30 ως 40% των σωμάτων τους.

«Πρέπει να σώσουμε τις ζωές αυτών που τραυματίστηκαν και θα το κάνουμε χωρίς κανέναν περιορισμό στους πόρους» που θα διατεθούν, τόνισε ο πρόεδρος Αμπιναδέρ.

Σε νοσοκομεία κοντά στον τόπο της τραγωδίας, δεκάδες πολίτες έψαχναν τους δικούς τους. Μια από αυτούς είπε σε δημοσιογράφους πως ο πατέρας της «υποτίθεται ότι διακομίστηκε εδώ, αλλά δεν εμφανίζεται στη λίστα». Η Σαν Κριστόμπαλ, με σχεδόν 700.000 κατοίκους, είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη επαρχία της Δομινικανής Δημοκρατίας, που μοιράζεται με την Αϊτή το νησί Εσπανιόλα της Καραϊβικής. Η πόλη Σαν Κριστόμπαλ απέχει λιγότερα από 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, τη Σάντο Ντομίνγκο.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό: Παραμένει κρίσιμα ο 23χρονος – Μεταφέρθηκε ξημερώματα στο ΓΝ Λευκωσίας

• «Έσβησε» κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών - Εν αναμονή της νεκροτομής επί της σορού του

• Παραλίες: Ξεκίνησε το μάζεμα πετσετών από τα κρεβατάκια – Έτσι θα λειτουργεί το νέο μέτρο – «Μας αντιγράφουν και οι τουρίστες»

• Ταξιδιωτικό «χάος»: «Απανωτές» καταγγελίες κατά αεροπορικών - Επιβάτες ταξιδεύουν μέχρι και με αεροπλάνα διαφορετικών εταιρειών

• Η τοποθέτηση της Αστυνομίας για την έρευνα με το έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

• Ανείπωτη θλίψη - «Έφυγε» η μικρή Έλενα Νικολάου - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας

• Συγκινεί η Ιλάειρα Ζήση: Η φωτογραφία της κόρης της και το μήνυμα όλο νόημα



Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει ο ΔΗΣΥ, αυτή τη φορά για το θέμα των θητειών αξιωματούχων στο κόμμα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, το οποίο τροποποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2023, μέλος του κόμματος που κατέχει κάποιο εκ των αξιωμάτων του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρχου, Δημοτικού Συμβούλου, Σχολικού Εφόρου, Προέδρου ή Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου, δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα, μόνο αν κατά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, δεν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top