Ένα φορτηγό πλοίο που έπλεε από την Ουκρανία έφτασε στα τουρκικά ύδατα την Πέμπτη, αψηφώντας τον αποκλεισμό της Μόσχας μετά που ένα άλλο πλοίο δέχτηκε επίθεση από ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό.
Το υπό σημαία Χονγκ Κονγκ, Joseph Schulte, αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού την Τετάρτη - το πρώτο σκάφος που αμφισβητεί άμεσα τη νέα προσπάθεια της Ρωσίας να σφραγίσει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Ιστοσελίδες ναυσιπλοϊας έδειξαν ότι μπήκε σε τουρκικά ύδατα αφού κινήθηκε κατά μήκος μιας δυτικής διαδρομής που απέφευγε τα διεθνή ύδατα υπέρ αυτών που ελέγχονται από τα μέλη του ΝΑΤΟ, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Μια γερμανική εταιρεία που είναι συνιδιοκτήτης του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είπε ότι «πιθανότατα» θα φτάσει στον προορισμό του στην Κωνσταντινούπολη αργότερα την Πέμπτη.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι το πλοίο χρησιμοποιούσε έναν «νέο ανθρωπιστικό διάδρομο» που δημιούργησε το Κίεβο αφότου η Ρωσία τον περασμένο μήνα αποχώρησε από τη συμφωνία ορόσημο που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά και τρόφιμα στη Μαύρη Θάλασσα.
Η αποστολή του Joseph Schulte ήρθε μέρες αφότου το ρωσικό ναυτικό έριξε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς και επιβιβάστηκε σε ένα μικρό φορτηγό πλοίο με τουρκικό πλήρωμα που απέπλευσε από το ουκρανικό λιμάνι Ιζμαήλ.
Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις σε ουκρανικές υποδομές της Μαύρης Θάλασσας και του ποταμού Δούναβη από τότε που αποχώρησε από τη συμφωνία για τα σιτηρά.
Ο Υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Κουμπράκοφ, είπε ότι η νέα θαλάσσια οδός «θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την εκκένωση πλοίων που βρίσκονταν σε λιμάνια από την εποχή της εισβολής πλήρους κλίμακας» τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.
Ωστόσο, η απόφαση της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τη Ρωσία για την πρόσβαση στη θάλασσα έρχεται με την παγκόσμια προσοχή να επικεντρώνεται στους τρόπους διασφάλισης των οδών εξαγωγής σιτηρών εγκαίρως για τη συγκομιδή του φετινού φθινοπώρου.
Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών και σπορέλαιου.
Η περσινή συμφωνία για τα σιτηρά βοήθησε να πιέσει τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και να προσφέρει στην Ουκρανία μια σημαντική πηγή εσόδων για τον πόλεμο.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τώρα τον ποταμό Δούναβη για να μεταφέρει τα σιτηρά της.
Μεγάλο μέρος αυτής της κίνησης ρέει στον ποταμό και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία.
Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τα σιτηρά αφού ισχυρίστηκε ότι απέτυχε να εκπληρώσει τον στόχο της ανακούφισης της πείνας στην Αφρική και άλλες περιοχές που επλήγησαν από την πείνα.
Το Κρεμλίνο έκτοτε ζήτησε από την Τουρκία να βοηθήσει τη Ρωσία να εξάγει τα σιτηρά της σε αφρικανικές χώρες χωρίς καμία ανάμειξη από την Ουκρανία.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου οι 4 για την υπόθεση του Al Jazeera
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ψηλές θερμοκρασίες - Πότε τίθεται σε ισχύ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις