ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκλεισες ταξίδι σε περιοχή που τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Δες αν δικαιούσαι αποζημίωση

Έκλεισες ταξίδι σε περιοχή που τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Δες αν δικαιούσαι αποζημίωση

Αυξημένο είναι αναπόφευκτα και φέτος το ενδιαφέρον Κύπριων πολιτών να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ωστόσο πιθανό είναι ένας ταξιδιώτης να προγραμματίσει ταξίδι σε μια περιοχή που έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως για παράδειγμα στην Ρόδο, η οποία είχε πληγεί καταστροφικά από πυρκαγιές.

Τι ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις, δικαιούται ή όχι ο καταναλωτής αποζημίωση; Το ThemaOnline επικοινώνησε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Κύπρου, όπου λειτουργός του εξήγησε αν και πότε ο επιβάτης δικαιούται επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση που η περιοχή που θα ταξίδευε τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δικαιούσαι αποζημίωση; Τι ισχύει

Όπως ανέφερε λειτουργός του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Κύπρου στο ThemaOnline, αναφορικά με το αν ο καταναλωτής δικαιούται ή όχι αποζημίωση, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

«Εξαρτάται από τις ανακοινώσεις που θα βγάλει το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Αναλόγως των περιστάσεων, αν πει το ΥΠΕΞ της χώρας ότι πρέπει να φύγουν οι ταξιδιώτες, τότε πρέπει να μιλήσουμε με τους πράκτορες. Δίνεται αποζημίωση αναλόγως των καταστάσεων και αναλόγως των πακέτων των ταξιδιωτών, παίζουν αρκετοί παράγοντες ρόλο», εξήγησε.

Την ιδία στιγμή, η λειτουργός τόνισε ότι αρκετά τουριστικά καταλύματα διαλέγουν και διάφορες εναλλακτικές αντί της αποζημίωσης.

«Έχει ορισμένα ξενοδοχεία που λένε στον καταναλωτή μπορώ να σου δώσω για ένα χρόνο ή για έξι μήνες credit note ή ακόμα να προσφέρει στον καταναλωτή να αλλάξει την ημερομηνία», σημείωσε.

Οπόταν, σε περίπτωση ακύρωσης κρατήσεων σε ξενοδοχεία ή ακύρωσης εισιτήριων από τον καταναλωτή, τα δικαιώματα του ορίζονται από την πολιτική του καταλύματος ή της αεροπορικής εταιρείας.

Ωστόσο, αν είναι η ίδια η αεροπορική εταιρεία προχώρησε στην ακύρωση, τότε ο καταναλωτής δικαιούται αποζημίωση ή επαναπροσδιορισμό της πτήσης του. Το ίδιο ισχύει και με τα ξενοδοχεία, αν το ίδιο το κατάλυμα προχώρησε σε ακύρωση τότε πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα στον καταναλωτή.

Γενικά δικαιώματα ταξιδιωτών - Τι προνοεί η νομοθεσία

Τι ισχύει γενικότερα με ακυρώσεις πτήσεων και πότε δικαιούσαι αποζημίωση

Όπως ανέφερε το ThemaOnline σε προηγούμενο δημοσίευμα, ο καταναλωτής δεν δικαιούται πάντα αποζημίωση αν ακυρωθεί η πτήση του διότι εξαρτάται από το πότε ενημερώθηκαν από την αεροπορική εταιρεία για την ακύρωση.

Συγκεκριμένα, αν δεν υπήρξε ενημέρωση για την ακύρωση πτήσης τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης, ο ταξιδιώτης έχει το δικαίωμα σε αποζημίωση και η αεροπορική εταιρεία έχει την υποχρέωση να αποδείξει εάν και πότε ενημερώθηκε ο πελάτης προσωπικά ότι η πτήση ακυρώθηκε.

Με βάση κανονισμό, το αντίτιμο του εισιτηρίου πρέπει να επιστραφεί στον καταναλωτή σε 7 μέρες.
Ωστόσο, δεν οφείλεται αποζημίωση αν ο αερομεταφορέας μπορεί να αποδείξει ότι η ακύρωση οφείλεται σε έκτακτες περιστάσεις, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν ακόμη και αν είχαν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα. Η αεροπορική εταιρεία όμως πρέπει να μπορεί να το αποδείξει.

Σημειώνεται ότι αν η πτήση ακυρωθεί, ο ταξιδιώτης έχει το δικαίωμα να επιλέξει:

- Επιστροφή αντίτιμου εισιτηρίου: Μπορεί επίσης να έχει δικαίωμα για επιπρόσθετη χρηματική αποζημίωση (€250-€600) κάτω υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
- Μεταφορά με άλλη πτήση ή πτήση επιστροφής
- Βοήθεια στο αεροδρόμιο (όπως αναψυκτικά, γεύματα, τηλεφώνημα και μια διανυκτέρευση) αν χρειαστεί κατά την αναμονή για την εκ νέου δρομολόγηση.

Αναλυτικά τα δικαιώματα των ταξιδιωτών

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Κύπρου, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 261/2004 κατοχυρώνει τα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς.

Γενικότερα και σε διαφορετικές περιπτώσεις, οι πολίτες έχουν δικαίωμα επιστροφής του αντίτιμου εισιτήριου, εξασφάλισης εναλλακτικού τρόπου μετάβασης στον τελικό προορισμό, αποζημίωσης κτλ.

Αναλυτικά τα δικαιώματα των Ευρωπαίων ταξιδιωτών, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Κύπρου:

Αεροπορικά Δικαιώματα

Τα αεροπορικά δικαιώματα εφαρμόζονται όταν: 1)η πτήση εκτελείται στο εσωτερικό της ΕΕ από αεροπορική εταιρεία χώρας της ΕΕ ή χώρας εκτός ΕΕ , 2) η πτήση φθάνει στην ΕΕ από χώρα εκτός ΕΕ και εκτελείται από αεροπορική εταιρεία χώρας της ΕΕ, 3) η πτήση αναχωρεί από χώρα της ΕΕ με προορισμό χώρα εκτός ΕΕ και εκτελείται από αεροπορική εταιρεία χώρας της ΕΕ ή χώρας εκτός ΕΕ Η αεροπορική εταιρεία πάντα πρέπει να σας ενημερώνει για τα δικαιώματα τους.

Ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο σε χώρα της ΕΕ

Από την 1η Ιανουαρίου 2021, οι κανόνες της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών δεν εφαρμόζονται σε περιπτώσεις άρνησης επιβίβασης, ματαίωσης ή καθυστέρησης πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την ΕΕ, εάν η πτήση εκτελείται από βρετανικό αερομεταφορέα ή άλλον αερομεταφορέα εκτός ΕΕ, ακόμη και αν η κράτηση για την πτήση έχει γίνει πριν από την ημερομηνία αυτή.

Ωστόσο, οι κανόνες της ΕΕ εξακολουθούν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2021 εάν η πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την ΕΕ εκτελείται από αερομεταφορέα της ΕΕ, εκτός εάν έχετε ήδη λάβει αποζημίωση ή παροχές βάσει της νομοθεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ως ΕΕ νοούνται οι 27 χώρες της ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται και η Γουαδελούπη, η Γαλλική Γουιάνα, η Μαρτινίκα, η Ρεϊνιόν, η Μαγιότ, ο Άγιος Μαρτίνος (Γαλλικές Αντίλλες), οι Αζόρες, η Μαδέρα και οι Κανάριες Νήσοι (αλλά όχι οι Φερόες Νήσοι).

Οι κανόνες της ΕΕ ισχύουν επίσης για τις πτήσεις από και προς την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Ως ΕΕ νοούνται οι 27 χώρες της ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται και η Γουαδελούπη, η Γαλλική Γουιάνα, η Μαρτινίκα, η Ρεϊνιόν, η Μαγιότ, ο Άγιος Μαρτίνος (Γαλλικές Αντίλλες), οι Αζόρες, η Μαδέρα και οι Κανάριες Νήσοι (αλλά όχι οι Φερόες Νήσοι). Οι κανόνες της ΕΕ ισχύουν επίσης για τις πτήσεις από και προς την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Ως ΕΕ νοούνται οι 27 χώρες της ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται και η Γουαδελούπη, η Γαλλική Γουιάνα, η Μαρτινίκα, η Ρεϊνιόν, η Μαγιότ, ο Άγιος Μαρτίνος (Γαλλικές Αντίλλες), οι Αζόρες, η Μαδέρα και οι Κανάριες Νήσοι (αλλά όχι οι Φερόες Νήσοι). Οι κανόνες της ΕΕ ισχύουν επίσης για τις πτήσεις από και προς την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία Ως ΕΕ νοούνται οι 27 χώρες της ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται και η Γουαδελούπη, η Γαλλική Γουιάνα, η Μαρτινίκα, η Ρεϊνιόν, η Μαγιότ, ο Άγιος Μαρτίνος (Γαλλικές Αντίλλες), οι Αζόρες, η Μαδέρα και οι Κανάριες Νήσοι (αλλά όχι οι Φερόες Νήσοι). Οι κανόνες της ΕΕ ισχύουν επίσης για τις πτήσεις από και προς την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία..

Άρνηση Επιβίβασης

Αν προσήλθατε εγκαίρως στον έλεγχο εισιτηρίων με έγκυρη κράτηση και έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα και η αεροπορική εταιρεία δεν σας επέτρεψε την επιβίβαση λόγω υπεράριθμων κρατήσεων ή για επιχειρησιακούς λόγους, και δεν παραχωρήσατε οικειοθελώς τη θέση σας, έχετε δικαίωμα: 1) σε αποζημίωση, 2) σε βοήθεια, 3) σε επιλογή ανάμεσα σε επιστροφή αντίτιμου του εισιτηρίου, μεταφορά με άλλη πτήση ή νέα κράτηση για μεταγενέστερη ημερομηνία

Ακύρωση πτήσης

Εάν η πτήση ακυρωθεί έχετε δικαίωμα να επιλέξετε: 1) Επιστροφή αντίτιμου εισιτηρίου 2) Μεταφορά με άλλη πτήση ή πτήση επιστροφής Μπορεί επίσης να έχετε δικαίωμα για επιπρόσθετη χρηματική αποζημίωση (€250-€600) κάτω υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Δικαιούστε επίσης βοήθεια στο αεροδρόμιο. Έχετε το δικαίωμα σε βοήθεια (όπως αναψυκτικά, γεύματα, τηλεφώνημα και μια διανυκτέρευση) αν χρειαστεί κατά την αναμονή για την εκ νέου δρομολόγηση.

Εάν δεν είχατε ενημερωθεί για την ακύρωση τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης, έχετε δικαίωμα σε αποζημίωση.

Η αεροπορική εταιρεία έχει την υποχρέωση να αποδείξει εάν και πότε ενημερωθήκατε προσωπικά ότι η πτήση σας ακυρώθηκε. Ωστόσο, δεν οφείλεται αποζημίωση αν ο αερομεταφορέας μπορεί να αποδείξει ότι η ακύρωση οφείλεται σε έκτακτες περιστάσεις οι οποίες δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν ακόμη και αν είχαν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα. Η αεροπορική εταιρεία πρέπει να μπορεί να το αποδείξει.

Καθυστέρηση πτήσης

Εάν η πτήση σας έχει καθυστέρηση κατά την αναχώρηση, δικαιούστε βοήθεια, επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου και πτήση επιστροφής, ανάλογα με τη διάρκεια της καθυστέρησης και την απόσταση της πτήσης. Εάν φτάσατε στον τελικό σας προορισμό με καθυστέρηση μεγαλύτερη από 3 ώρες, δικαιούστε αποζημίωση, εκτός αν η καθυστέρηση οφειλόταν σε έκτακτες περιστάσεις. Η αεροπορική εταιρεία πρέπει να μπορεί να το αποδείξει.

Αποσκευές

Η αεροπορική εταιρεία έχει υποχρέωση σε σχέση με τις αποσκευές σας, όταν ταξιδεύετε. Σε περίπτωση καταστροφής, απώλειας, φθοράς ή καθυστέρησης των αποσκευών σας, η αεροπορική εταιρεία οφείλει να σας παρέχει αποζημίωση βάσει της Σύμβασης του Μόντρεαλ 1999. Το ανώτατο όριο ευθύνης της αεροπορικής εταιρείας ανέρχεται μέχρι περίπου €1,200 και καθορίζεται χρονικό όριο ως προς την υποβολή αιτήματος.

Ωστόσο, η αεροπορική εταιρεία δεν έχει οποιαδήποτε ευθύνη, εάν αποδείξει ότι έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ή ήταν αδύνατο να λάβει οποιαδήποτε μέτρα.

Καθυστερημένη αποσκευή

Δεν έχουν καθοριστεί κανονισμοί/κανόνες όσον αφορά τον τρόπο αξιολόγησης των παραπόνων για τις αποσκευές από τις αεροπορικές εταιρείες. Για καθυστερημένες αποσκευές, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες παρέχουν άμεση και εφάπαξ καταβολή χρηματικού ποσού για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης (όπως είδη προσωπικής υγιεινής ή εσώρουχα). Άλλες αεροπορικές εταιρείες μπορεί να καταβάλουν ποσό ανά ημέρα έως ένα μέγιστο αριθμό ημερών, ενώ άλλες εταιρείες προτιμούν να επιστρέψουν τις δαπάνες για είδη πρώτης ανάγκης, εφόσον προσκομισθούν οι αντίστοιχες αποδείξεις πληρωμής. Η γενική αρχή είναι να καλύπτει τις βασικές ανάγκες/αναπόφευκτες δαπάνες που προκύπτουν από την καθυστέρηση στην παράδοση των αποσκευών.

Αν η αποσκευή δεν σας έχει παραδοθεί έπειτα από 21 ημέρες μετά την πτήση σας, η αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να το αντιμετωπίσει όπως την αξίωση της χαμένης αποσκευής.

Απολεσθείσα αποσκευή

Η Σύμβαση του Μόντρεαλ προνοεί ότι σε περίπτωση που η αποσκευή δεν φθάσει μετά την πάροδο των 21 ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία έπρεπε να είχε φθάσει, τότε ο επιβάτης δικαιούται να επικαλεσθεί τα δικαιώματα που απορρέουν από τη σύμβαση μεταφοράς. Κατά την αξιολόγηση του παραπόνου σας, η αεροπορική εταιρεία μπορεί να ζητήσει λίστα με τα αντικείμενα που βρίσκονταν στην αποσκευή που έχει απολεσθεί, και, ενδεχομένως τις πρωτότυπες αποδείξεις. Μπορείτε να διευθετήσετε την αξίωση σας και μέσω της ταξιδιωτική σας ασφάλιση. Αν προβάλετε απαίτηση δυνάμει ασφαλιστήριου συμβολαίου, είναι πιθανό ότι η ασφαλιστική σας εταιρεία θα διεκδικήσει εκ νέου τα χρήματα από την αεροπορική εταιρεία ή τον ασφαλιστή της αεροπορικής εταιρείας.

Φθαρμένη αποσκευή

Σε περίπτωση καταστροφής ή βλάβης αποσκευών οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες βασίζουν την αποζημίωση είτε στην αξία της κατεστραμμένης αποσκευής ή σε οποιοδήποτε από τα περιεχόμενά της, το οποίο έχει επίσης καταστραφεί. Οι αεροπορικές εταιρείες μπορεί να ζητήσουν απόδειξη για τα κατεστραμμένα αντικείμενα, και κατά πάσα πιθανότητα θα εφαρμόσουν μια κλίμακα για κάθε πληρωμή. Αν είναι μόνο η αποσκευή που έχει υποστεί βλάβη ορισμένες αεροπορικές εταιρείες μπορούν να προσφέρουν μία νέα από το κατάστημα τους.

Υποβολή παραπόνου

Σε περίπτωση εσφαλμένου χειρισμού αποσκευών, απευθύνεστε στο γραφείο εξυπηρέτησης στην αίθουσα παραλαβής των αποσκευών πριν φύγετε από το αεροδρόμιο. Δεν είναι μια νομική υποχρέωση, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο μετέπειτα να υποβάλλετε παράπονο, αν δεν προϋπάρχει αυτή η αναφορά. Γραπτή Δήλωση Αεροπορικής Εταιρείας για επιβεβαίωση απώλειας / ζημιάς αποσκευών (Property Irregularity Report)

Σε περίπτωση απώλειας/ζημίας αποσκευών, ο αερομεταφορέας ή ο πράκτοράς του (μπορεί να μην υπάρχουν ξεχωριστά γραφεία εξυπηρέτησης για κάθε αεροπορική εταιρεία) θα πρέπει να σας δώσουν γραπτή δήλωση για επιβεβαίωση της απώλειας / ζημιάς.

Όταν θα υποβάλλεται το παράπονο σας στην αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να επισυνάψετε και αυτή τη δήλωση. Η αεροπορική εταιρεία δεν μπορεί να απορρίψει την αίτησή σας όταν δεν υπάρχει αυτή η δήλωση.

Η δήλωση αυτή δεν συνιστά από μόνη της μια επίσημη απαίτηση. Θα πρέπει να υποβάλλετε στο παράπονό σας στην αεροπορική εταιρεία, εντός ορισμένων χρονικών ορίων, επισυνάπτοντας αντίγραφο αυτής της δήλωσης.

Προθεσμίες υποβολής παραπόνων

Η Σύμβαση του Μόντρεαλ αναφέρει ότι τα παράπονα θα πρέπει να υποβληθούν στην αεροπορική εταιρεία, γραπτώς, εντός συγκεκριμένων προθεσμιών.

Οι προθεσμίες είναι οι εξής:

-Κατεστραμμένη αποσκευή - επτά ημέρες από την παραλαβή της αποσκευής
-Καθυστέρηση αποσκευής – είκοσι μία (21)ημέρες από την ημερομηνία παράδοσης
-Απολεσθείσα αποσκευή - δεν ορίζεται στη σύμβαση οποιαδήποτε προθεσμία (καλό είναι να υποβληθεί το παράπονο, μετά τις είκοσι μία ημέρες εκτός εάν η εταιρεία έχει ήδη δηλώσει την αποσκευή ως απολεσθείσα).

Εάν η αποσκευή έχει καταστραφεί ή φθαρεί, θα πρέπει να υποβάλετε το παράπονό σας μέσα σε 7 ημέρες από την παραλαβή της αποσκευής σας και μέσα σε 21 ημέρες για την καθυστέρηση των αποσκευών.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top