ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη στα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά πραγματοποίησε η Άννα Αριστοτέλους - Σκοπός η καταγραφή προβλημάτων και βελτίωση συνθηκών διαβίωσής τους

Επίσκεψη στα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά πραγματοποίησε η Άννα Αριστοτέλους - Σκοπός η καταγραφή προβλημάτων και βελτίωση συνθηκών διαβίωσής τους

Επαφές, συναντήσεις και επισκέψεις σε χώρους και σε υποδομές στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια, όπου διαβιούν εγκλωβισμένοι και επανεγκατεσταθέντες είχε χθες, 21 Αυγούστου 2023, η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κα Άννα Αριστοτέλους, στο πλαίσιο ολοήμερης επίσκεψής της στα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά μας.

Η κα Αριστοτέλους συναντήθηκε με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Μούσα, τον Κοινοτάρχη Κορμακίτη κ. Βαλεντίνο Κουμέττου και τον Κοινοτάρχη Καρπάσιας κ. Χριστάκη Χ΄΄Αντώνη. Συναντήθηκε, επίσης, με νεαρούς και ενήλικες, εγκλωβισμένους και επανεγκατεσταθέντες, καθώς και με άλλους παράγοντες των κατεχόμενων μαρωνίτικων χωριών, με τους οποίους συνομίλησε στα καφενεία και στις οικίες τους.

Στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια οι εγκλωβισμένοι μας ανέρχονται σε 46: 42 στον Κορμακίτη και τέσσερις στην Καρπάσια. Οι επανεγκατεσταθέντες στον Κορμακίτη ανέρχονται σε 337 και στην Καρπάσια σε 26, σύνολο 363.

Κατά την επίσκεψή της στην Καρπάσια, η κα Αριστοτέλους συναντήθηκε αρχικά με τις Αρχές του χωριού και τους λιγοστούς κατοίκους της και εν συνεχεία με τον Αρχιεπίσκοπο στην οικία του. Ακολούθως, μετέβη στον Κορμακίτη, στο οίκημα της εκκλησίας (Σύλλογο), όπου συνομίλησε με κατοίκους του χωριού, ενώ αντίκρισε από μακριά τα χωριά Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας και Ασώματο, τα οποία βρίσκονται υπό στρατιωτικό καθεστώς.

Απευθυνόμενη στους εγκλωβισμένους και τους επανεγκατεσταθέντες των δύο χωριών η κα Αριστοτέλους τους συνεχάρη για τη δύναμη ψυχής και τις θυσίες που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια, κρατώντας ζωντανά τα κατεχόμενα χρονιά μας, υπό αντίξοες συνθήκες, σημειώνοντας ότι στηρίζει τις προσπάθειες και τον αγώνα τους. Σκοπός της επίσκεψής της, σημείωσε, είναι η επί τόπου καταγραφή των προβλημάτων και η εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

«Έχω τη θέληση και με τη στήριξή σας, να βοηθήσω εκεί και όπου μπορώ, ώστε να επιλύσουμε προβλήματα και να βελτιώσουμε καταστάσεις», ανέφερε η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων.

Επισήμανε ότι στο επίκεντρο του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη βρίσκεται ο άνθρωπος και ότι η προσέγγιση των θεμάτων είναι ανθρωποκεντρική. Χαρακτήρισε δε ιδιαίτερα σημαντική την προσωπική επαφή με τους ανθρώπους που βιώνουν τις καταστάσεις και είναι οι πρωταγωνιστές, προκειμένου να χαραχθεί η γραμμή διαχείρισης των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

«Είναι χαρά και τιμή μου να σας ακούω και να γίνεται ένας παραγωγικός διάλογος», ανέφερε η κα Αριστοτέλους απευθυνόμενη στους εγκλωβισμένους και επανεγκατεσταθέντες, προσθέτοντας ότι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους αποτελεί και για την ίδια στοίχημα. «Γνώρισα ανθρώπους, οι ιστορίες και οι αγώνες των οποίων με έχουν συγκινήσει», ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προωθήσει την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Επανέλαβε ακόμα ότι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων μας και η αναζωογόνηση των κατεχόμενων χωριών μας, με τη διατήρηση και αύξηση του αριθμού των επανεγκατεσταθέντων, αποτελούν βασικούς στόχους από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της.

Επίκεντρο των προσπαθειών, συνέχισε, είναι η επίλυση των πολλών και αλληλένδετων προβλημάτων, καθώς και η κάλυψη των κενών που προκύπτουν από τη νομοθεσία προκειμένου οι ανάγκες των εγκλωβισμένων και επανεγκατεσταθέντων να τυγχάνουν της δέουσας διαχείρισης.

Η κα Αριστοτέλους υπενθύμισε ακόμα ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους, με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή, τους Κοινοτάρχες και εκπροσώπους Σωματείων των μαρωνίτικων χωριών.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που έχει εντοπίσει και καταγράψει, μέχρι στιγμής, κατά τις επισκέψεις της στα κατεχόμενα χωριά όπου διαβιούν εγκλωβισμένοι και επανεγκατεσταθέντες, η κα Αριστοτέλους έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της σίτισης, θέμα το οποίο έθιξαν οι ίδιοι. Όπως ανέφερε, προτίθεται να συναντηθεί με διατροφολόγο του Υπουργείου Υγείας για καταρτισμό καταλόγου τροφίμων, προκειμένου να πληρούνται οι ποιοτικές και ποσοτικές προδιαγραφές τροφίμων.

Αναφορά έκανε η κα Αριστοτέλους και στο θέμα της εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι τον περασμένο μήνα το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων, του νηπιαγωγείου και δημοτικού, μετά από 25 χρόνια, στον κατεχόμενο Κορμακίτη.

Η κα Αριστοτέλους επισήμανε, τέλος, ότι έχει καταρτίσει στρατηγικό πλάνο, το οποίο επικαιροποιείται, του οποίου οι στόχοι και οι δράσεις θα βοηθήσουν στην επίτευξη της αποστολής και του οράματος της Υπηρεσίας. Ανέφερε ότι έχουν ετοιμαστεί προτάσεις, μεταξύ άλλων, για αναθεώρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους και επανεγκατεσταθέντες, για επέκταση και εισαγωγή νέων κινήτρων για τους επανεγκατασταθέντες, αλλά και για στήριξη για δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης, ώστε οι ηλικιωμένοι εγκλωβισμένοι μας να παραμένουν στον τόπο τους και να τους επισκέπτονται οι οικογένειές τους στα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά στα οποία διαβιούν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια, η κα Αριστοτέλους ξεναγήθηκε σε υποδομές και ενημερώθηκε για τα νέα έργα που έχουν ολοκληρωθεί στα δύο χωριά. Επισκέφθηκε, επίσης, ηλικιωμένους εγκλωβισμένους και επανεγκατεσταθέντες στις οικίες τους. Ανάμεσα σε αυτές και η μακροβιότερη ηλικιωμένη επανεγκατεσταθείσα, 101 ετών, στην οποία και υποσχέθηκε ότι στα επόμενα γενέθλιά της, στις 2 Δεκεμβρίου, θα επαναλάβει την επίσκεψή της στο χωριό. Το μεσημέρι παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της Επικεφαλής και της αποστολής, ο Κοινοτάρχης και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κορμακίτη.

Δείτε φωτογραφίες:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top