ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχιεπίσκοπος: «Να θυμηθούν οι ξένοι ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής»

Αρχιεπίσκοπος: «Να θυμηθούν οι ξένοι ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής»

Χρειάζεται σκληρός αγώνας προς όλες τις κατευθύνσεις για να θυμηθούν οι ξένοι ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, δήλωσε την Τρίτη σε χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, που έγινε στον αίθριο χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εκφράζοντας τους προβληματισμούς της Εκκλησίας για το κυπριακό πρόβλημα, ο Κύπρου Γεώργιος είπε ότι όλες οι παραχωρήσεις, που είναι πράγματι οδυνηρές, «θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή μας στη γη των πατέρων μας, εκλαμβάνονται ως αδυναμία, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται ο κατακτητής και να επανέρχεται δριμύτερος με νέες διεκδικήσεις».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε ότι είναι σε όλους ευδιάκριτος ο στόχος των Τούρκων που είναι αρχικά ο έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου και εν συνεχεία η πλήρης τουρκοποίησή της.

Υπογράμμισε ότι αντί να γίνονται νέες υποχωρήσεις πριν την έναρξη και να «εκλιπαρούμε για συνομιλίες, αντί να ετοιμαζόμαστε για άλλες παραχωρήσεις μέχρι τη νέα διακοπή των συνομιλιών, θα πρέπει όλοι μαζί, από κοινού, να καθορίσουμε τους στόχους μας».

Σημείωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι από κοινού αποτελούν ουσιαστική δύναμη στη Μεσόγειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε ότι η αξιοποίηση της τεράστιας δύναμης των αποδήμων Κυπρίων και Ελλαδιτών, μπορεί να πετύχει θαύματα.

Δήλωσε ότι χρειάζεται σκληρός αγώνας προς όλες τις κατευθύνσεις για να θυμηθούν οι ξένοι ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και να πειστούν ότι η Κύπρος έχει τα ίδια δικαιώματα με την Ουκρανία όταν υφίσταται και αυτή μια εισβολή.

Ο Κύπρου Γεώργιος σημείωσε επίσης ότι η Εκκλησία ουδέποτε ξεχνά τους αποδήμους και εύχεται μάλιστα καθημερινά σε κάθε της ακολουθία «για τους εν θαλάσση μακράν» ευρισκόμενους.

Ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς τους απόδημους είπε ότι η Εκκλησία εκτιμά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν στις χώρες αποδημίας τους για να κρατήσουν την ελληνική και χριστιανική συνείδηση και να τη μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά τους.

Σημείωσε ότι είναι γνωστές οι δυσκολίες που συναντούν οι απόδημοι σε ένα ξενόγλωσσο περιβάλλον για να διδάξουν την ελληνική γλώσσα αλλά και να καταστήσουν μέτοχους της ελληνικής παιδείας τα παιδιά τους. Επεσήμανε ότι τα παιδιά των αποδήμων θα πρέπει να φωτίζονται από την πνευματική παράδοση και να εμψυχώνονται από τα διδάγματα της ιστορίας, προσθέτοντας ότι η Εκκλησία θα είναι συμπαραστάτης σε αυτές τις προσπάθειες.

Ο Κύπρου Γεώργιος είπε ότι «δεν διαφεύγει της προσοχής μας ότι η φωνή τις πρώτης γενεάς αποδήμων έχει σχεδόν εκλείψει», σημειώνοντας ότι αυξάνονται οι ευθύνες όλων για τη διατήρηση και προστασία της εθνικής και θρησκευτικής αυτοσυνειδησίας όλων των γενεών των Κυπρίων αποδήµων.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Στη Βουλή πρόταση νόμου για τη στέρηση της άδειας οδήγησης - Τι προνοεί και ποιο το σκεπτικό

Η αλήθεια για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στα Νηπιαγωγεία: Τι διδάσκονται τελικά τα παιδιά στην Κύπρο

Πέπλο ομίχλης «σκέπασε» περιοχές της Κύπρου - Πότε και που αναμένονται βροχές και καταιγίδες

«T» Podcast- The Newsroom: Ο Μαρίνος Νομικός «καυτηριάζει» την επικαιρότητα: Η πορεία του ΠτΔ, οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών, οι εκλογές και το ΚυπριακόΟ δρόμος προς τις Ευρωεκλογές - Το πολιτικό-κομματικό ξεκαθάρισμα

Ο δρόμος προς τις Ευρωεκλογές - Το πολιτικό-κομματικό ξεκαθάρισμα

Οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου θα είναι καθοριστικές για κάποια κόμματα, τα οποία ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα πρέπει να επανακαθορίσουν τη σχέση τους με την ίδια την κοινωνία, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει τις προθέσεις της μέσα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top