Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και η σύζυγος του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη παρέθεσαν απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, δεξίωση προς τιμή των συμμετεχόντων στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς, κατά τη διάρκεια της οποίας τιμήθηκαν ομογενείς για την προσφορά τους στην ιδιαίτερη τους πατρίδα, την Κύπρο.
Στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι με ιδιαίτερη χαρά, αλλά πολύ περισσότερο με συγκίνηση που σας υποδέχομαι για πρώτη φορά στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως ανέφερα και χθες βράδυ, είναι πολλά και έντονα τα συναισθήματα που με κατακλύζουν ευρισκόμενος ανάμεσά σας, ανάμεσα σε φίλους και συνεργάτες. Το κυρίαρχο φυσικά για μένα αίσθημα είναι αυτό της ευγνωμοσύνης προς όλους εσάς, που δεν σταματήσατε λεπτό να αγωνιάτε, να αγωνίζεστε και να υπερασπίζεστε την πολυαγαπημένη μας Κύπρο. Και όλα αυτά, ανιδιοτελώς και χωρίς στην ουσία να ζητάτε οτιδήποτε από την πατρίδα.
Θέλω να το επαναλάβω γιατί το νοιώθω πολύ έντονα. Είχα την ευλογία, διότι για ευλογία πρόκειται, αρχικά ως φοιτητής, να γνωρίσω την παροικία μας στη Νέα Υόρκη, στις ΗΠΑ το 1993, είχα στη συνέχεια την ευλογία ως διπλωμάτης να γνωρίσω την παροικία μας στο Λονδίνο το 2002 και την Αθήνα το 2010, συνεπώς γνωρίζω πάρα πολύ καλά τη μεγάλη και ανιδιοτελή αγάπη και έγνοια σας για την πατρίδα μας, για την Κύπρο μας.
Ένα ευχαριστώ, λοιπόν, ή η αποψινή δεξίωση δεν είναι αρκετό για την ανιδιοτελή, αμέριστη και πολυεπίπεδη προσφορά σας.
Οι αγώνες σας αποτέλεσαν και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αποτελούν τον φωτεινότερο φάρο, τον ισχυρότερο αρωγό για όλες διαχρονικά τις Κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις προσπάθειές μας πρώτα και πάνω από όλα για τερματισμό της κατοχής, για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα δικαιώνει τον κυπριακό λαό.
Και επιτρέψτε μου να επιμείνω στην ανιδιοτέλεια που βίωσα προσωπικά, σε αυτό που οι πρόγονοί μας ονόμασαν φιλότιμο και προϊόντος του χρόνου κατέστη ελληνικό προνόμιο, αφού όπως θα γνωρίζετε δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο καμίας άλλης γλώσσας ανά το παγκόσμιο.
Φιλότιμο, αγάπη προς τη προσφορά για τον συνάνθρωπο, την κοινωνία, την πατρίδα χωρίς ποτέ να αναμένεις το όποιο αντάλλαγμα.
Αυτό το φιλότιμο είναι που προσωποποιείτε και που διαφημίζετε σε όλη την υφήλιο, και προφανώς, σας έκανε να ξεχωρίζετε, να πετυχαίνετε και να διακρίνεστε ως παγκόσμιοι πρεσβευτές της πατρίδας μας.
Η τιμή αυτή που σας προσφέρει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η πιστοποίηση της εν λόγω αριστείας σας προς την κοινωνία και κυρίως τον τόπο σας.
Μέσα στο πλαίσιο αυτού του θεσμού που καθιερώθηκε πριν από λίγα χρόνια, απόψε αποδίδουμε την ελάχιστη τιμή που οφείλει η Πολιτεία σε πέντε συμπατριώτες μας που έχουν διακριθεί για το ενάρετο ήθος τους και την προσφορά τους. Αναφέρομαι στην κα Ισμήνη Μιχαήλ, στον κ. Στέλιο Γεωργιάδη, στον κ. Κυριάκο Τσιούπρα, στον κ. Πασχάλη Κιτρομιλίδη και στον κ. Χαράλαμπο Καπνουλά
Η προσφορά σας προς την πατρίδα θα χαίρει αιώνια της ευγνωμοσύνης και εμένα προσωπικά, αλλά και πιο σημαντικά του συνόλου του κυπριακού λαού».
Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς στους πέντε τιμώμενους απόδημους.
Παραλαμβάνοντας το Μετάλλιο, η κα Μιχαήλ ευχαρίστησε για την τιμή και είπε ότι «αυτό το οφείλω στον εξοχότατο Πρόεδρο μας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίον είχα και εγώ την ευκαιρία και τιμή να τον γνωρίζω και να τον εκτιμώ κατά τα φοιτητικά του χρόνια στη Νέα Υόρκη. Εύχομαι ο Θεός να σας βοηθήσει να συνεχίσετε το έργο σας. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω και την Ομοσπονδία των Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της κ. Κυριάκο Παπαστεφάνου για τη μεγάλη δουλειά που κάνει με την Ομοσπονδία και να ευχαριστήσω τον αγαπητό μας κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ και του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής του οποίου είμαι και εγώ μέλος. Όπου και αν είμαστε, όπου και αν βρισκόμαστε έχουμε στην ψυχή μας αγάπη και προσπαθούμε όλοι για ένα κοινό σκοπό που δεν είναι άλλος παρά η ελευθερία της Κύπρου μας».
Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «σήμερα είμαστε οι τιμώμενοι, αλλά πραγματικά η τιμή είναι δική μας. Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου, πρόσφυγες από την Αμμόχωστο και από το ακριτικό Καιμακλί, τα αδέλφια μου που είναι εδώ, τη γυναίκα μου που είναι Ροδίτισσα και τα παιδιά μου, Χάρη και Κατερίνα που αποτελούν το μέλλον του απόδημου Ελληνισμού. Είμαι πολύ περήφανος για όλους τους απόδημους Κύπριους Έλληνες. Καταφέραμε πολλά σε δύσκολες συνθήκες, αλλά πραγματικά πιστεύ6ω ότι με την καθοδήγηση της παλαιάς γενεάς, οι νέοι μας, που είναι πάρα πολλοί εδώ σήμερα, μπορούν να καταφέρουν πολύ περισσότερα για να ελευθερώσουμε την Κύπρο μας και να τη δούμε εκεί που της αξίζει παγκοσμίως».
Παραλαμβάνοντας το Μετάλλιο εκ μέρους του πατέρα της, η κα Κατερίνα Τσιούπρα είπε «ένα θερμότατο ευχαριστώ εκ μέρους του πατέρας μας για αυτή την τιμητική διάκριση. Είναι πράγματι συγκινητικό να λαμβάνουμε μια τέτοια τιμή ως αναγνώριση της εργασίας του πατέρα μας για την αφοσίωση του και την εστίαση του στην κυπριακή κοινότητα του Λονδίνου και της Κύπρου. Αυτή η τιμή έχει σημαντική έννοια για τον πατέρα μας. Με την πέννα στο χέρι και με μια ακλόνητη αγάπη για τον τόπο του, ο πατέρας μας εργάστηκε ακούραστα στον δημοσιογραφικό τομέα με φιλοδοξία μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο. Με ευγνωμοσύνη παραλαμβάνω αυτή τη τιμητική διάκριση από την Κυπριακή Δημοκρατία για τον πατέρα μας»,
Από την πλευρά του ο κ. Κιτρομιλίδης είπε «ευχαριστώ τον εξοχότατο κ. Πρόεδρο και όσους συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτή την διάκριση και τίμηση των προηγούμενων συμπατριωτών μας και ευχαριστώ τις ομοσπονδίες μας, τους αδελφούς μου που δουλεύω μαζί τους για πάρα πολλά χρόνια, Θα ήθελα να παρακαλέσω τον Πρόεδρο να κρατήσουμε αυτό τον θεσμό διότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που αξίζουν τον κόπο, έχουν δουλέψει και πράγματι πρέπει να τους θυμόμαστε και που είναι πολύ καλύτεροι από μένα».
Τέλος, ο κ. Καπνουλάς είπε «ευχαριστώ για την τιμή, είναι μια μεγάλη συγκινητική στιγμή δικαίωσης και ενίσχυσης για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε ως τώρα, για όσα χρόνια μας δώσει παραπάνω ο Θεός. Με εξέπληξε ελαφρά η πρωτοβουλία, διότι δεν αισθάνομαι καθόλου απόδημος. Αισθάνομαι ότι ανήκω εδώ και έχω μια Κύπρο μέσα μου που μπορεί να μην υπάρχει πια, αλλά ζει μέσα μου, όπως και σε πάρα πολλούς και αποδήμους και όσους ζουν στη γενέτειρα. Και αυτής της Κύπρου τη δικαίωση θέλουμε να δούμε μια μέρα να συντελείται».
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνάντηση του με τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Αποδήμων προέβη σε ενημέρωση για το Κυπριακό, Πριν από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αντιπροσωπεία των αποδήμων κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μαχαιρώματα στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 25χρονο - Καταζητείται άντρας ηλικίας 41 ετών
Live: Κρίσιμες ώρες στην Πάρνηθα – Καίγονται σπίτια – Η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις