ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέλεις δουλειά με επιτυχημένη καριέρα και υψηλό μισθό; Αυτό είναι το επάγγελμα που πρέπει να ακολουθήσεις

Θέλεις δουλειά με επιτυχημένη καριέρα και υψηλό μισθό; Αυτό είναι το επάγγελμα που πρέπει να ακολουθήσεις

Σε μία περίοδο που η ακρίβεια και η αστάθεια σε πολλούς τομείς της οικονομίας, είναι από τα βασικά θέματα που ταλανίζουν τους εργαζομένους, υπάρχει ένα επάγγελμα με πολλές προοπτικές για ανέλιξη και υψηλές απολαβές. Μάλιστα, είναι κι από τα επαγγέλματα που μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του κάποιος, μπορεί να βρει άμεσα εργασία.

Πρόκειται για το επάγγελμα του ναυτικού και δη του αξιωματικού, για το οποίο οι ανάγκες ολοένα και αυξάνονται συνεχώς, σε βαθμό που μέχρι το 2026 θα υπάρξει ανάγκη για επιπρόσθετες θέσεις για 100.000 αξιωματικούς στα πλοία παγκοσμίως.

Αναγνωρίζοντας τη σημαντική ανάπτυξη του τομέα, αλλά και της συμβολής του στην οικονομία (σήμερα αντιπροσωπεύει το 7% του ΑΕΠ), η Ναυτική Ακαδημία Κύπρου και το Intercollege σε συνεργασία με ναυτιλιακές εταιρείες, προσφέρει 20 πλήρεις Υποτροφίες έναντι των διδάκτρων για το πρόγραμμα σπουδών «Πτυχίο Ναυτικής Επιστήμης» για το Ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Σπουδές στην Ναυτική Επιστήμη

Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline ο Διευθυντής της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου, Κυριάκος Πατσαλίδης, ανέφερε πως το πρόγραμμα της Ναυτικής Επιστήμης το οποίο προσφέρεται σε συνεργασία με το Intercollege, είναι τετραετούς διάρκειας με γλώσσα διδασκαλίας τα Αγγλικά, και συνδυάζει θεωρητική και πρακτική άσκηση συμπεριλαμβανομένου και της 12-μηνης υποχρεωτικής επί του πλοίου πρακτικής άσκησης.

Οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου προγράμματος, λαμβάνουν το ακαδημαϊκά αναγνωρισμένο Πτυχίο στη Ναυτική Επιστήμη το οποίο απονέμεται από το Intercollege, καθώς και το Πιστοποιητικό Ικανότητας Αξιωματικού Καταστρώματος (Βαθμός Ανθυποπλοιάρχου) το οποίο απονέμεται από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι απόφοιτοι έχουν την δυνατότητα να εξασκήσουν το επάγγελμα του Ανθυποπλοιάρχου με την προοπτική να φθάσουν στην βαθμίδα του Πλοιάρχου (Καπετάνιου) αλλά και να ακολουθήσουν περεταίρω την ακαδημαϊκή τους ανέλιξη σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

«Το πρόγραμμα σπουδών στη Ναυτική Επιστήμη είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε οι δόκιμοι-φοιτητές να αποκτήσουν τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές ικανότητες, εξοπλίζοντάς τους κατάλληλα για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας και να τους καταστήσει ικανούς επαγγελματίες ώστε να για να εργαστούν με επιτυχία ως Αξιωματικοί Καταστρώματος», υπέδειξε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους για να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ναυτικού, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά όχι στον βαθμό που θα θέλαμε», σημειώνοντας πως κάθε χρόνο η Ακαδημία υποδέχεται γύρω στους 15 φοιτητές, τόσο από Κύπρο όσο και από άλλες χώρες.

Επίσης, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως η Κύπρος αν και νησί, δεν έχει την απαραίτητη ναυτιλιακή κουλτούρα που έχουν άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα. Στόχος, ανέφερε, της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου, είναι η καλλιέργεια της ναυτοσύνης στους νέους, ούτως ώστε να μπορέσει η Κύπρος να παράγει άρτια εκπαιδευμένους και συνειδητοποιημένους Ναυτικούς.

«Σε αυτή την προσπάθεια συμπορεύονται και οι ναυτιλιακές εταιρίες με το Πρόγραμμα Υποτροφιών Δοκίμων, το οποίο με τις 20 Πλήρεις Υποτροφίες έχει σαν στόχο να προσελκύσει νέους και νέες στο επάγγελμα του αξιωματικού καταστρώματος. Η κίνηση αυτή δείχνει και την βούληση της βιομηχανίας να στηρίξει και να επενδύσει στους νέους με στόχο ένα καλύτερο και ευοίωνο μέλλον για την Κυπριακή Ναυτιλία», τόνισε.

Κληθείς να πει εάν το ενδιαφέρον για σπουδές στο πρόγραμμα που προσφέρει η Ακαδημία αυξήθηκε μετά την ανακοίνωση για την παραχώρηση υποτροφιών, απάντησε καταφατικά υπογραμμίζοντας πως οι εγγραφές συνεχίζονται ακόμη.

Ένα στοιχείο που κάνει την Ακαδημία να ξεχωρίζει, σύμφωνα με τον κ. Πατσαλίδη, είναι το γεγονός πως από τον πρώτο χρόνο σπουδών, οι δόκιμοι-φοιτητές γνωρίζουν σε ποια εταιρεία θα πραγματοποιήσουν την επί του πλοίου πρακτική τους άσκηση και εν συνεχεία, εάν και εφόσον ολοκληρώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους αλλά και την πρακτική τους άσκηση, να διασφαλίσουν και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία με την άμεση εργοδότηση τους ως αξιωματικοί καταστρώματος.

Ερωτηθείς, δε, για το ποσοστό των δόκιμων-φοιτητών που μετά την αποφοίτησή τους παραμένουν στο επάγγελμα, ο Διευθυντής της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου τόνισε πως «μέχρι στιγμής το 77% των αποφοίτων της Ακαδημίας εργάζονται ως αξιωματικοί σε πλοία, ενώ κάποιοι άλλοι εργάζονται μεν σε ναυτιλιακή εταιρεία, αλλά σε γραφειακό πόστο. Επίσης, υπάρχουν απόφοιτοι οι οποίοι εντάχθηκαν στις τάξεις της Αστυνομίας με στόχο να μπορέσουν να εργαστούν στο Λιμενικό σώμα. Υπάρχουν, όμως, και άτομα τα οποία αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν το επάγγελμα του αξιωματικού καταστρώματος, αλλά σε περιορισμένο βαθμό», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πατσαλίδης ξεκαθάρισε πως για να μπορέσει ο οποιοσδήποτε υποψήφιος να ενταχθεί στην Ακαδημία, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, όπως είναι για παράδειγμα το απολυτήριο Λυκείου και η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται συνέντευξη μεταξύ του υποψηφίου και του προσωπικού της Ακαδημίας με σκοπό να δημιουργηθεί το προφίλ του υποψηφίου και να διαφανεί εάν όντως ενδιαφέρεται πραγματικά για το επάγγελμα και θέλει να το ακολουθήσει ως επιλογή καριέρας.

Επίσης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης, πραγματοποιείται αναλυτική ενημέρωση των υποψηφίων για τις απαιτήσεις του επαγγέλματος, καθώς και για τις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, όχι μόνο ως δόκιμοι κατά την διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης αλλά και ως αξιωματικοί.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι ενημερώνονται για τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσουν κατά την διάρκεια της υπηρεσίας τους ως αξιωματικοί ούτως ώστε να μπορέσουν να ανελιχθούν στην βαθμίδα του Υποπλοιάρχου και εν τέλει στην βαθμίδα του Πλοιάρχου.

Ο μισθός

Σε σχετικό ερώτημα ο κ. Πατσαλίδης απάντησε πως «ο μισθός εξαρτάται κάθε φορά από την εταιρεία που θα εργαστεί κάποιος, καθώς και από το είδος του πλοίου στο οποίο θα εργαστεί», υπογραμμίζοντας ότι «από πλοίο σε πλοίο και από εταιρεία σε εταιρεία, ο μισθός διαφέρει».

«Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα τα οποία είναι άκρως ενθαρρυντικά σχετικά με το μισθολόγιο των αποφοίτων οι όποιοι εργάζονται ως ανθυποπλοίαρχοι. Μισθοί οι οποίοι κυμαίνονται από 3.500 έως και 8,000 ευρώ τον μήνα, πάντα ανάλογα με την εταιρεία και το είδος το πλοίου. Επίσης, το πόσο γρήγορα θα ανελιχθεί ο οποιοσδήποτε στο συγκεκριμένο επάγγελμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πάθος, την όρεξη και την επιμονή του καθενός ξεχωριστά. Για παράδειγμα, υπάρχει απόφοιτος της Ακαδημίας ο οποίος είναι 25 χρονών και έχει πέρα από 15 μήνες θαλάσσιας υπηρεσίας και βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόκτηση του βαθμού του Υποπλοιάρχου και με την προοπτική να αποκτήσει τον βαθμό του Πλοιάρχου σε ένα διάστημα 6 ετών από την ημέρα ολοκλήρωσης των σπουδών του», τόνισε ο κ. Πατσαλίδης.

Σημειώνεται πως, τα μαθήματα για το Ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, θα αρχίσουν στις 25 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη Μαΐου 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών «Πτυχίο στη Ναυτική Επιστήμη» και τις ευκαιρίες που προσφέρει, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22842500 ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου (www.cyma.ac.cy).

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top