ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λετυμπιώτης για διορισμό απεσταλμένου: «Αναμένουμε πως θα εξελιχθούν οι επαφές του Γιέτζια αλλά και η μετάβαση του ΠτΔ στην Νέα Υόρκη»

Λετυμπιώτης για διορισμό απεσταλμένου: «Αναμένουμε πως θα εξελιχθούν οι επαφές του Γιέτζια αλλά και η μετάβαση του ΠτΔ στην Νέα Υόρκη»

Ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ χαιρέτισε την υπεύθυνη στάση που επέδειξε και επιδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ για θέματα Ευρώπης, Κεντρικής Ασίας και Αφρικής κ. Μίροσλαβ Γιέτζια, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ακόμη μια φορά την ετοιμότητα μας για επανέναρξη διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου από εκεί που είχαν σταματήσει.

Ο Βοηθός ΓΓ χαιρέτισε την υπεύθυνη στάση που επέδειξε και επιδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών.

Αυτό που ιεραρχούμε ως ύψιστη προτεραιότητα, και είναι το μήνυμα που μετέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχαν σταματήσει εντός του συμφωνημένου πλαισίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι προς αυτή τη κατεύθυνση που θεωρούμε ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου εκ μέρους του ΓΓ θα έχει μια υψηλή προστιθέμενη αξία».

 Ερωτηθείς πότε αναμένεται ο διορισμός, ο Εκπρόσωπος είπε «αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν και οι σημερινές επαφές του Βοηθού ΓΓ, αλλά και η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη».

Ερωτηθείς αν μετέφερε κάποιο μήνυμα ο αξιωματούχος των ΗΕ εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Βοηθός ΓΓ σημείωσε την υπεύθυνη, νηφάλια, εποικοδομητική στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση ποια ήταν η θέση της Γραμματείας των ΗΕ για τα επεισόδια στην Πύλα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι δεδομένη η θέση του ΓΓ του ιδίου, αλλά και του ΣΑ μέσα από την ομόφωνη Δήλωση του όπως έχει εκδοθεί. Είναι μια θέση που αποσαφηνίζει για ακόμα μια φορά και το καθεστώς της νεκρής ζώνης και τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και την προσήλωση της στο συμφωνημένο πλαίσιο, στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και σημειώνει και το ΣΑ στην ομόφωνη Δήλωση του, την ανάγκη και την προστιθέμενη αξία για διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ».

Ερωτηθείς αν ο κ. Γιέτζια κόμισε κάποια πρόταση για την κατασκευή του δρόμου στην Πύλα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχει συζητηθεί. Αυτό που σήμερα ιεραρχείται και ο λόγος που ο κ. Γιέτζια έχει έρθει στην Κύπρο – και πρέπει να το σημειώσουμε αυτό, είναι σημαντική η κάθοδος του ιδιαίτερα και μετά την επίσκεψη της κας ντι Κάρλο – αυτή η επίσκεψη, αυτή η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη, ήταν καθορισμένη και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου με τον ΓΓ των ΗΕ αλλά και μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον κ. Γκουτέρες. Στόχος αυτής της συνάντησης ήταν η δημιουργία προοπτικής, η εξέταση προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Σε ερώτηση είπε ότι «τα ΗΕ διερευνούν πιθανότητα της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Αυτό το οποίο εμείς έχουμε επαναλαβει είναι την ετοιμότητα της πλευράς μας, την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχαν σταματήσει».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην πρωτοφανή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για τα επεισόδια στην Πύλα, τονίζοντας ότι ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά το καθεστώς της νεκρής ζώνης, και σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε ενέργεια που θέτει εν αμφιβόλω το καθεστώς της νεκρής ζώνης».

Κληθείς να πει αν ο κ. Γιέτζια έθεσε προς συζήτηση τρόπους για άρση του αδιεξόδου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι επαφές του στη Λευκωσία, και πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε ενδελεχώς την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, αλλά και τη χρησιμότητα που θα έχει και ένας απεσταλμένος του ΓΓ σε αυτή την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Πρόσθεσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και «αυτό που μας μετέφερε ο κ. Γιέτζια εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ είναι η προσήλωση του στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και τη δέσμευση του ως ΗΕ στο συμφωνημένο πλαίσιο και στα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ».

Ερωτηθείς αν συζητήθηκαν ονόματα για τον διορισμό απεσταλμένου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήδη, κάποια μέλη του ΣΑ συζητούν συγκεκριμένα ονόματα».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Γιέτζια ενημέρωσε ότι ενδεχομένως να πραγματοποιήσει συναντήσεις το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος, ερωτηθείς για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται σε εξέλιξη, είμαστε σε διπλωματικές επαφές όλο αυτό το διάστημα τόσο προς την ΕΕ όσο και στα ΗΕ».

Δείτε όσα δήλωσε ο κ. Λετυμπιώτης:

Μετά τη συνάντηση, ο αξιωματούχος των ΗΕ δήλωσε στους δημοσιογράφους ερωτηθείς ότι το πιο σημαντικό που συζήτησαν κατά τη συνάντηση «είναι ότι ο ΓΓ των ΗΕ αποδίδει την ύψιστη προσοχή στην κατάσταση στο νησί και με τον Εξοχότατο κ. Χριστοδουλίδη συζητήσαμε τρόπους για το πώς να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, το να δούμε τη μεγάλη εικόνα, και σίγουρα ο ΓΓ θα αξιοποιήσει όλες τις καλές του υπηρεσίες, ώστε να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό».

Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είχαν μια πολύ καλή συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν πολλά θέματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

Η Κύπρος «δεν έχει αποτελέσει και δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις Νασράλα, χωρίς να κατονομάζει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top