ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση δανείων και καταθέσεων τον Ιούλιο - Αύξηση €16 εκ. στα δάνεια νοικοκυριών

Μείωση δανείων και καταθέσεων τον Ιούλιο - Αύξηση €16 εκ. στα δάνεια νοικοκυριών

Μειώθηκαν τον Ιούλιο του 2023 τόσο οι καταθέσεις όσο και τα δάνεια μετά την αύξηση τους κατά τους δύο προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), οι συνολικές καταθέσεις τον Ιούλιο του 2023 κατέγραψαν καθαρή μείωση €301,1 εκατομμύρια, σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €399,2 εκ. τον Ιούνιο του 2023.

Η μείωση των καταθέσεων οφείλεται κυρίως στην καθαρή μείωση κατά €227,9 των καταθέσεων κατοίκων εσωτερικού. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά €74,7 εκ.

Αντίθετα, αύξηση κατά €184,3 εκ. καταγράφηκε στις καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης περιορίζοντας έτσι την μείωση που καταγράφηκε στις συνολικές καταθέσεις.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής έφτασε στο 2,4%, σε σύγκριση με 2,7% τον Ιούνιο 2023, ενώ το υπόλοιπο των καταθέσεων τον Ιούλιο του 2023 μειώθηκε στα €51,9 δισ.

Εξάλλου, τα συνολικά δάνεια τον Ιούλιο του 2023 κατέγραψαν καθαρή μείωση €100,3 εκ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €123,2 εκ. τον Ιούνιο του 2023, λόγω κυρίως της μείωσης των δανείων κατοίκων εσωτερικού κατά €109,9 εκ. Αύξηση κατά €9,2 εκ. σημειώθηκε στα δάνεια κατοίκων λοιπών συμμετεχόντων κρατών μελών της ΕΕ.

Σε σχέση με τους κατοίκους εσωτερικού, μείωση κατά €127,3 εκ. σημειώθηκε στα δάνεια εταιρειών, ενώ αύξηση κατά €16,1 εκ. καταγράφηκε στα συνολικά δάνεια των νοικοκυριών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα καταναλωτικά, τα οικιστικά και τα λοιπά δάνεια.

Από τα δάνεια των νοικοκυριών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, αύξηση καταγράφηκε στα καταναλωτικά και στα οικιστικά δάνεια κατά €15 και €10,7 εκ. αντίστοιχα, ενώ μείωση κατά €9,6 εκ. σημειώθηκε στα λοιπά δάνεια των νοικοκυριών.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής έφθασε στο -1,0%, σε σύγκριση με -1,2% τον Ιούνιο 2023.

Το υπόλοιπο των συνολικών δανείων τον Ιούλιο 2023 έφθασε στα €25,0 δισ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Άμεση επιδότηση εξωδίκων από Αστυνομία - Τι είναι το ‘Photo Radar List’ και πότε αναμένεται να λειτουργήσει

Ιλαρά: «Καμπανάκι» στην Ευρώπη - Τα συμπτώματα, η θεραπεία και η προστασία από τη νόσο – Ποια η κατάσταση στην Κύπρο

Τροχαίο με μοτοσικλετιστές: Δίνει μάχη για τη ζωή 42χρονος - Ανατράπηκε και σύρθηκε στην άσφαλτο

Συναγερμός από τα παλιά: Η ηγετική ομιλία της Αννίτας - Αιχμές στην προηγούμενη ηγεσία-Πυρά στο ΑΚΕΛ -Τα μηνύματα στον Νίκο Χριστοδουλίδη

Αβέρωφ Νεοφύτου - Μαρία Σελίπα: Το τρυφερό στιγμιότυπο τους στη Σαββατιάτικη βόλτα τους

Τα παρατά ο Καραβίδας;Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο»

Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, το οποίο τελέστηκε στη Μονή Παναγίας του Μαχαιρά την Κυριακή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top