ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη σολομώντεια λύση για το Πόθεν Έσχες Δικαστών βρήκε η Βουλή - Πώς και γιατί κατέληξε σε αυτή

Τη σολομώντεια λύση για το Πόθεν Έσχες Δικαστών βρήκε η Βουλή - Πώς και γιατί κατέληξε σε αυτή

Τη σολομώντεια λύση σε σχέση με το Πόθεν Έσχες των Δικαστών, ένα θέμα που ταλανίζει τη Βουλή για αρκετό καιρό, φαίνεται πως βρήκε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, η οποία ετοιμάζεται να σηκώσει ξανά μανίκια μετά τις θερινές διακοπές στις 6 Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε πως ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής είναι η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με το Πόθεν Έσχες όλων των αξιωματούχων του κράτους, συμπεριλαμβανομένων των Εισαγγελέων (Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα), καθώς και των Δικαστών.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, η Επιτροπή βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συζήτησης και απομένουν μερικές μικρές, όπως τις χαρακτήρισε, εκκρεμότητες. Η μία, πρόσθεσε, αφορά στην συμπερίληψη του Εφόρου Φορολογίας ως οργάνου που θα ελέγχει, θα συνεπικουρεί, τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των αξιωματούχων.

Η δεύτερη εκκρεμότητα, συνέχισε, είναι τεχνοκρατικής φύσεως και αφορά την αναθεώρηση της δήλωσης, ούτως ώστε όλες να υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

«Αυτό που θέλαμε να κάνουμε και υπήρξε καθυστέρηση, ήταν να γίνουν όλες οι αλλαγές ταυτόχρονα και στον Νόμο 50, αναμένοντας την ίδια ώρα και τι θα έκαναν οι Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, όπως επίσης και οι Δικαστές», είπε σημειώνοντας ότι «εάν δεν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα σκοπεύουμε να τους συμπεριλάβουμε στον Νόμο 50 μαζί με όλους τους υπόλοιπους αξιωματούχους του κράτους, ενώ για τους Δικαστές σκοπεύουμε να προχωρήσουμε με την ετοιμασία νέου Νόμου, μέσω του οποίου θα καθίσταται υποχρεωτική η κατάθεση Πόθεν Έσχες και από αυτούς».

Γιατί χρειάζεται ξεχωριστή νομοθεσία

Ερωτηθείς γιατί κρίθηκε απαραίτητη η ετοιμασία ξεχωριστής νομοθεσίας για τους Δικαστές, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής εξήγησε πως «σε περίπτωση που προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και διαπιστωθεί ότι αυτός ο Νόμος είναι αντισυνταγματικός, επειδή θα παρεμβαίνει στη διάκριση των εξουσιών, να μην συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους αξιωματούχους του κράτους και να κριθεί ολόκληρη η νομοθεσία για το Πόθεν Έσχες αντισυνταγματική».

Οπόταν, τόνισε ο κ. Δημητρίου, «κρίνουμε ότι είναι σοφότερο να θεσπίσουμε ξεχωριστή νομοθεσία για το Πόθεν Έσχες των Δικαστών, ούτως ώστε εάν κι εφόσον κριθεί αντισυνταγματική να αφορά μόνο τους Δικαστές κι όχι όλους τους αξιωματούχους του κράτους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι με βάση τη νομοθεσία να υποβάλουν Πόθεν Έσχες», ενώ επεσήμανε ότι προτού προχωρήσουν σε οτιδήποτε θα αναμένουν να δουν τη ρύθμιση που θα κάνουν οι Δικαστές, όπως άλλωστε είχαν υποσχεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του τον περασμένο Ιούνιο και με αφορμή τοποθετήσεις Βουλευτών (https://www.tothemaonline.com/Article/353178/anwtato-elleipsh-plhroforhshs-epitrophs-thesmwn-oi-dhlwseis-gia-pothen-eshes-dikastwn), το Ανώτατο Δικαστήριο εξέφραζε τη λύπη του για «τα όσα διαμείφθηκαν χωρίς επαρκή πληροφόρηση, αλλά, ιδιαίτερα, για το ύφος των δηλώσεων, το οποίο δεν συνάδει με τον απαιτούμενο θεσμικό σεβασμό».

Όπως τόνιζε, «οι δηλώσεις, προφανώς, οφείλονται σε έλλειψη πληροφόρησης των Μελών της Επιτροπής, δεδομένου ότι, το Ανώτατο Δικαστήριο, με σχετική ανακοίνωσή του ημερομηνίας 15.12.2022, ενημέρωνε ότι προχώρησε στη σύσταση επιτροπής η οποία υπέβαλε εισήγηση προς το Σώμα για ετοιμασία σχετικού Κανονισμού».

Το Σώμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποφάσισε όπως αποδεχθεί την εισήγηση, ο Κανονισμός βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας του και θα δημοσιευτεί στο προσεχές διάστημα.

Περαιτέρω, αναφερόταν ότι ο υπό αναφορά Κανονισμός, ετοιμάστηκε και πήρε, μετά από επανειλημμένες συζητήσεις του Σώματος, την τελική του μορφή, και πως αυτός θα δημοσιευόταν μετά την 1.7.2023, ημερομηνία κατά την οποία έγινε ο διαχωρισμός του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και Ανώτατο Δικαστήριο, και συστάθηκε το Εφετείο.

Οι προτεραιότητες της Επιτροπής Θεσμών

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ThemaOnline ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ανέφερε ότι, ανάμεσα στις προτεραιότητες της Επιτροπής το επόμενο διάστημα θα είναι η συνέχιση και ολοκλήρωση της συζήτησης σημαντικών αυτεπάγγελτων θεμάτων όπως το κράτος δικαίου, η κατάσταση στο κυπριακό ποδόσφαιρο μετά και τις πρόσφατες καταγγελίες, η κατάσταση γενικότερα στον αθλητισμό της Κύπρου, καθώς και το φλέγον ζήτημα της έλλειψης μηχανισμών ελέγχων και ισορροπιών (checks and balances) σε σχέση με θεσμούς και ευρύτερα σε σχέση με ζητήματα εξουσίας και λειτουργίας του κράτους.

Όπως διαμήνυσε ο κ. Δημητρίου, η συζήτηση για το τελευταίο, τουλάχιστον, θέμα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και να γίνουν όλες οι συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητοι μηχανισμοί ελέγχου και ισορροπιών για τους αξιωματούχους του κράτους.

Αρχή με το Κράτος Δικαίου

Σημειώνεται πως, η πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ορίστηκε για την Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου, στις 11.00 π.μ., κατά τη διάρκεια της οποίας θα συνεχιστεί η συζήτηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων, κλήθηκαν και θα παραστούν στην Επιτροπή εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας Κύπρου, ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, η Επίτροπος Διοικήσεως, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και Επίτροπος Πληροφοριών και ο Επίτροπος Διαφάνειας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top