Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι το καθήκον όλων απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή της παγίωσης των τετελεσμένων της εισβολής και η εμμονή σε λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και θα αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου.
Σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης των εργασιών τoυ 18ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ) και της Ετήσιας Συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, ο κ. Ομήρου καλωσόρισε τους απόδημους, σημειώνοντας ότι η συνεισφορά τους στην ορθή προβολή των δικαίων του λαού στις χώρες που ζουν και δημιουργούν, «υπήρξε όλες αυτές τις δεκαετίες καθοριστικής σημασίας. Με τις πρωτοβουλίες σας, με τις δράσεις και τις συνεχείς κινητοποιήσεις σας, έχετε καταξιωθεί ως πρωτοπόροι του αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας».
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι 41 ολόκληρα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη μεγάλη προδοσία του πραξικοπήματος και το φοβερό έγκλημα της τουρκικής εισβολής. Αναφέρθηκε στους πρόσφυγες, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους οι οποίοι «εξακολουθούν να αποτελούν την καθημερινή δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς και να μας υποδεικνύουν το μεγάλο χρέος για απελευθέρωση της πατρίδας μας».
«Το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή της παγίωσης των τετελεσμένων της εισβολής και η εμμονή σε λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και θα αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Η Κύπρος, συνέχισε, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της. Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε».
Διαχρονικό μας χρέος, σημείωσε, «η σταθερή και αμετάκλητη προσήλωσή μας στην κρατική μας οντότητα που συνιστά η Κυπριακή Δημοκρατία», ως θώρακας και ασπίδα απέναντι στις προσπάθειες να την πλήξουν και να τη διαλύσουν και αποτελεί και σήμερα σταθερό βάθρο για τη συνέχιση του αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για λύση που θα διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη Ε/κ και Τ/κ σε μια ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα.
Ο κ. Ομήρου είπε ότι «θέλουμε να επενδύουμε ελπίδες και προσδοκίες στη διαπραγματευτική διαδικασία που έχει επανεκκινήσει. Αυτή ήταν η σταθερή μας θέση και ειλικρινής επιθυμία τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την επιδρομική και αδιάλλακτη πολιτική της ή αν επιτέλους θα συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης στο Κυπριακό που θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μια λύση που θα αίρει τα εμπόδια και για την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών».
Είναι γι’ αυτό, συνέχισε, «που είναι η ώρα, σε πλήρη συντονισμό, να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση διεθνώς και εντός Ε.Ε., για να ασκηθούν πιέσεις και για να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιρροών πάνω στην Τουρκία. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το κορυφαίο θέμα της ασφάλειας. Λύση με εγγυήσεις και εγγυητές είναι αδιανόητη. Οι εγγυήσεις υπήρξαν η πηγή κακοδαιμονίας για την Κύπρο. Θα πρέπει οριστικά να καταργηθούν και να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η συμμετοχή στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. είναι επαρκές εγγυητικό πλαίσιο».
Είπε επίσης ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα της στρατιωτικής κατοχής μιας χώρας- μέλους της από μια άλλη χώρα που ζητά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ενεργός επικουρική συνδρομή της Ε.Ε. στις προσπάθειες για λύση είναι θεμελιακή της υποχρέωση. Αναμένουμε από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει οριστεί πρόσφατα, να διαδραματίσει με επάρκεια το ρόλο που του έχει ανατεθεί, επεσήμανε.
Το Κυπριακό, είπε, «πρέπει να αποτελεί πεδίο ενότητας και κοινών δράσεων. Αυτή είναι η απαίτηση του λαού μας. Η μορφή και το περιεχόμενο της λύσης έχουν καθοριστεί με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009. Να αποτελέσει θεμέλιο ευρύτατης πολιτικής και λαϊκής ενότητας. Είναι ώρα ευθύνης για όλους και η συνείδηση αυτής της ευθύνης εθνικό χρέος».
Επιβάλλεται ακόμα η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών. Τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί παράγοντα ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορούμε και πρέπει να οικοδομήσουμε την εθνική μας στρατηγική.
Απευθυνόμενος προς τους απόδημους, είπε ότι χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων, συλλογικότητα και συντονισμός ενεργειών και δράσης και ο δικός τους ρόλος στο μεγάλο εθνικό μας θέμα είναι κομβικής σημασίας για να επηρεάζονται τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις χώρες που ζουν.
«Κοινό μας χρέος η διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού μας. Η συνεχής ανάδειξη της πραγματικής φύσης της κυπριακής κρίσης. Η απαίτηση για εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Κοινό μας χρέος να απορρίψουμε πιέσεις και εκβιασμούς. Να αποκαταστήσουμε την οικονομική ισχύ ως βασική παράμετρο της εθνικής μας στρατηγικής. Και η απλή διακήρυξη και εμμονή, χωρίς ταλαντεύσεις, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία.
Σε αυτό τον αγώνα, η συμπόρευση Κυπριακού, Απόδημου και Μητροπολιτικού Ελληνισμού είναι δεδομένη», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Ο Άγιος Βασίλης φέρνει...την κακοκαιρία «Elena» - Χριστούγεννα με κίτρινη προειδοποίηση
• Αυτοί είναι οι τρόποι για να περάσετε «μαγικά» Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις