Πρόσφατο βίντεο στο TikTok είχε δεκάδες χιλιάδες προβολές λόγω του τίτλου «Γιατί πρέπει να πετάξεις τα ασύρματα ακουστικά σου» και συγκέντρωσε πολλούς θεατές, αλλά και μια συζήτηση για το αν τα ασύρματα ακουστικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, απώλεια μνήμης, κόπωση και άλλα προβλήματα υγείας. Αρκετές κοινωνικές πλατφόρμες έχουν αφαιρέσει αυτά τα βίντεο, δηλώνοντας ότι διαδίδουν ιατρική παραπληροφόρηση. Υπάρχει όμως κάποια αλήθεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς;
Αποδείχθηκε ότι η απάντηση δεν ήταν απολύτως σαφής. «Αυτή είναι μια πολύ συχνή ανησυχία και ερώτηση που ακούω από ασθενείς. Θέλουν να μάθουν αν κινδυνεύουν επειδή χρησιμοποιούν ασύρματες συσκευές», είπε ο νευρολόγος κ. Navid Wagl, ο οποίος πιστεύει ότι η σύντομη απάντηση είναι ότι μάλλον δεν είναι αυτή η μόνη αιτία.
«Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες για να πούμε με βεβαιότητα ή να γνωρίζουμε αν αυτό είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει», είπε ο Δρ Wagl.
Παρά το γεγονός ότι τυγχάνουν ευρείας αποδοχής από τους καταναλωτές, πρόκειται για μια σχετικά νέα τεχνολογία και το σύντομο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που εξακολουθούν να μην γνωρίζουν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά για άτομα που τα χρησιμοποιούν για ώρες κάθε μέρα.
Προς το παρόν, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ λέει ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν αιτιώδη σύνδεση μεταξύ της χρήσης ασύρματων συσκευών και του καρκίνου ή άλλων ασθενειών. Όσοι αξιολογούν τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση ασύρματων συσκευών συμφωνούν ότι περισσότερες και πιο μακροπρόθεσμες μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν εάν υπάρχει καλύτερη βάση για τα πρότυπα ασφαλείας από ό,τι χρησιμοποιείται σήμερα. Και το Ινστιτούτο Φυσικής του Ηνωμένου Βασιλείου εξηγεί ότι το bluetooth εκπέμπει μικρή ποσότητα ακτινοβολίας με τη μορφή εξαιρετικά υψηλών συχνοτήτων ραδιοκυμάτων στην περιοχή από 2,402 GHz έως 2,48 GHz. Τα ασύρματα ακουστικά εκπέμπουν σημαντικά λιγότερη ακτινοβολία από τα τηλέφωνα. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι τα ακουστικά bluetooth εκπέμπουν 10 έως 400 φορές λιγότερη ακτινοβολία από τα smartphone.
Προβλήματα υγείας λόγω ασύρματων ακουστικών
Μάλιστα, από τότε που η χρήση ασύρματων ακουστικών έχει γίνει τόσο δημοφιλής, η κ. Collins λέει ότι τα ακόλουθα προβλήματα υγείας έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό:
Απώλεια ακοής
«Όταν φοράτε ακουστικά, φέρνει μια πηγή ήχου πιο κοντά στο τύμπανο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την ένταση πιο δυνατά από το προγραμματισμένο», λέει η κ. Κόλινς.
Εμβοές
Η χρήση ακουστικών αυξάνει τον κίνδυνο εμβοών ή συνεχούς κουδουνίσματος στα αυτιά.
Απόφραξη από κερί
Η συσσώρευση κεριού από το αυτί μπορεί να είναι πρόβλημα, ανάλογα με τον τύπο των ακουστικών και το σχήμα και το μέγεθος του ακουστικού.
Μόλυνση
Η συνεχής χρήση ακουστικών εισάγει επίσης μικρόβια στον ακουστικό πόρο όπου αναπτύσσονται στο ζεστό, υγρό περιβάλλον του εσωτερικού αυτιού σας, το οποίο μπορεί να είναι καταλύτης για μολύνσεις του αυτιού.
Ο πόνος
Εάν φοράτε ακουστικά για πολύ καιρό ή εάν δεν ταιριάζουν στα αυτιά σας, μπορεί να προκαλέσουν πόνο και ενόχληση και περιστασιακές πληγές στον ακουστικό πόρο.
Τόσο η κα Collins όσο και ο Dr Wagl λένε ότι οι ίδιοι χρησιμοποιούν ασύρματα ακουστικά κατά καιρούς και νιώθουν σίγουροι για την ασφάλειά τους, παρόλο που τα χρησιμοποιούν με μέτρο. Για να παραμείνετε στην ασφαλή ζώνη, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε την επίσημη σύσταση που η κ. Collins αποκαλεί τον «κανόνα 60/60»: Περιορίστε τη χρήση ακουστικών στα 60 λεπτά, σε ένταση που δεν υπερβαίνει το 60 τοις εκατό της μέγιστης έντασης. Στη συνέχεια κάντε ένα διάλειμμα από το να τα φορέσετε για τουλάχιστον 60 λεπτά πριν τα επιστρέψετε.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το τελευταίο αντίο στον 19χρονο Χρήστο - Πότε θα γίνει η κηδεία και η παράκληση της οικογένειας
Επεισόδια στη Λεμεσό: Τη διαθεσιμότητα δεσμοφύλακα για τον κατάδικο ζητά η Υπ. Δικαιοσύνης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις