Στην αυτοδυναμία επέμεινε ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας στην τελευταία του συνέντευξη στη διάρκεια της τρέχουσας πρωθυπουργικής του θητείας που παραχώρησε στην τηλεόραση του Alpha.
Η ισχυρή εντολή που ζητάω από το λαό σημαίνει προφανώς αυτοδυναμία, είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα μετά τις εκλογές.
«Δεν πρόκειται εγώ να είμαι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι», είπε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, ιδιαίτερα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και πρόσθεσε: «Αν ο λαός μας αποδοκιμάσει, ας μας κυβερνάνε αυτοί που μας κυβερνούσαν 40 χρόνια και μας οδήγησαν στην κρίση. Εγώ δεν θα βάλω από το παράθυρο αυτούς που ο λαός έδιωξε στις 25 Γενάρη».
Επιχείρησε μάλιστα να βάλει στο ίδιο απαξιωμένο κάδρο με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι του κ. Στ. Θεοδωράκη, λέγοντας: «Το Ποτάμι ανήκει στο παλιό κομματικό σύστημα, και τα τρία κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι εκφράζουν το παλιό σύστημα».
Την προσφυγή στις κάλπες ο Πρωθυπουργός τη δικαιολόγησε με το επιχείρημα, ότι έπρεπε να κρίνει τα πεπραγμένα του ο λαός. «Επτά μήνες πορεύτηκα με εντολή από τις 25 Γενάρη, υποσχόμενος μια σκληρή διαπραγμάτευση και εξάντλησα τα όρια αυτής της εντολής. Τα πράγματα οδηγήθηκαν στα όρια, καταλήξαμε σε σύγκρουση με τους εταίρους και τελικά σε ένα συμβιβασμό, σε μια συμφωνία.
«Είχα την υποχρέωση να τεθώ στη διάθεση του ελληνικού λαού για να κριθώ, ως προς αυτό έχω τη συνείδησή μου απολύτως ήσυχη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πάντως υπεραμύνθηκε όλων των χειρισμών του στη διάρκεια της κρίσης αλλά και της απόφασης του για προσφυγή σε δημοψήφισμα:
«Το δημοψήφισμα ήταν μια στιγμή ανάτασης για τον ελληνικό λαό. Ελλάδα και Ευρώπη είναι αλληλένδετες, εμείς προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την Ευρώπη για την Ελλάδα, όχι με την Ελλάδα εκτός. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου και για την απόφαση της ρήξης με την Ευρώπη του αυταρχισμού και αισθάνομαι και περήφανος που δώσαμε στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να εκφραστεί, μετά από πέντε χρόνια», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, αλλά όχι επιτροπεία, εξευτελισμό, αδιέξοδο».
Αίσθηση προκάλεσε πάντως η παραδοχή του, ότι την απόφαση για προσφυγή στις κάλπες την πήρε ήδη από τις 12 Ιουλίου και ότι αυτή συνεπώς δεν είναι αποτέλεσμα της εσωκομματικής ρήξης στο ΣΥΡΙΖΑ και της κατάρρευσης της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας.
Μιλώντας για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι τον στεναχωρεί «η προσπάθεια να μετατραπεί ως μεγαλύτερος εχθρός ο εσωτερικός εχθρός, o εμφύλιος» και καταλόγισε στον κ. Π. Λαφαζάνη και όσους τον ακολούθησαν στη Λαϊκή Ενότητα «καιροσκοπισμό», λέγοντας: «όταν φέραμε τη συμφωνία στη Βουλή και την ψηφίσαμε, δεν αποχώρησε κανένας, έλεγαν ότι έτσι είμαστε εμείς στην Αριστερά και ότι θα παραμείνουν ακόμα και υπουργοί. Έφυγαν μόλις προκηρύχθηκαν οι εκλογές».
Απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπου περιορίσθηκε στη διαπίστωση, πως «όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές και τη συμπεριφορά μας». Επέκρινε πάντως τον κ. Γ. Βαρουφάκη λέγοντας ότι, ενώ αρχικά έδωσε δυναμική στη διαπραγμάτευση, από ένα σημείο και μετά «έχασε την αξιοπιστία του έναντι των συνομιλητών του».
Αντίθετα, έπλεξε το εγκώμιο του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, για τον οποίο ξεκαθάρισε ότι θα είναι υποψήφιος και προχώρησε σε δημόσιο έπαινο, λέγοντας ότι «αν δεν ήταν αυτός, δεν θα υπήρχε συμφωνία». Στο σημείο αυτό μάλιστα προχώρησε και σε αυτοκριτική, λέγοντας ότι ο κ. Τσακαλώτος αδικήθηκε από τις αρχικές του επιλογές.
Σε επικοινωνιακό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε να ζητά μια δεύτερη ευκαιρία για να κυβερνήσει, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν κατέστη εφικτό το εξάμηνο που πέρασε λόγω της διαπραγμάτευσης και της πιστωτικής ασφυξίας, υποσχέθηκε βελτίωση του μνημονίου στην εφαρμογή του και δικαιολόγησε με δραματικούς τόνους την απόφαση του να υπογράψει τη συμφωνία, λέγοντας ότι «αν είχα σηκωθεί να φύγω, όπως έλεγε η καρδιά μου, θα γύριζα πίσω σαν ήρωας για λίγες ώρες, αλλά την επόμενη ημέρα θα είχα να αντιμετωπίσω κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις, κατάρρευση των τραπεζών, ενδεχομένως εμφύλια σύγκρουση».
Αποκάλυψε μάλιστα ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν υπέρ της ρήξης ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος επέμενε ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να πάρουν πίσω την απόφαση για εκδίωξη της Ελλάδας οι εταίροι. «Δεν ήθελα να ρισκάρω τη χώρα στα ζάρια», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις