ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠτΔ: «Η Κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο με έμπρακτη στήριξη»

ΠτΔ: «Η Κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο με έμπρακτη στήριξη»

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση έχει πάντα έγνοια και βρίσκεται δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου, παρέχοντας σε όλους έμπρακτη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλουν για ανάπτυξη και πρόοδο, έδωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι ενθαρρύνεται η δημιουργία σύγχρονων και τεχνολογικά αναβαθμισμένων μονάδων, εφαρμόζοντας εξειδικευμένα Σχέδια ενίσχυσης, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά.

Σε χαιρετισμό του το βράδυ της Τρίτης στα εγκαίνια της νέας μονάδας παραγωγής και εμφιάλωσης φρέσκου γάλακτος της Alambra Fresh Milk που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά «δεν μπορούμε παρά να είμαστε περήφανοι όταν βλέπουμε οικογενειακές επιχειρήσεις του τόπου μας να ευημερούν, να προοδεύουν και να εκσυγχρονίζονται».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του «για τη διαχρονική πορεία της οικογένειας Πέτρου και την καθημερινή και σκληρή δουλειά τους, ως αποτέλεσμα πολύ σκληρής, συστηματικής δουλειάς και αφοσίωσης. «Ξεκινώντας από τις ταπεινές καταβολές στο χωριό και τις συνταγές της γιαγιάς Κακουλλούς, η ‘Αλάμπρα’, με 40 χρόνια εμπειρίας στην παραγωγή και επεξεργασία γάλακτος, έχει καταστεί πλέον μια από τις πιο πρωτοπόρους εταιρείες στον κλάδο, στηρίζοντας την κυπριακή οικονομία ποικιλοτρόπως» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «μέσω της δραστηριοποίησής της η εταιρεία, συμβάλλει ουσιαστικά στην αυξητική πορεία των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων, οι οποίες, παρά τις όποιες προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, ανήλθαν το 2022 σε 1.7 δισεκατομμύρια ευρώ, μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 14,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, 2021. Τα 284 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε εξαγωγές χαλουμιού, εκ των κύριων εξαγωγικών προϊόντων της Κύπρου, με την «Αλάμπρα» να κατέχει σημαντικό μερίδιο της αγοράς, εξάγοντας σήμερα χαλούμι ΠΟΠ σε συνολικά 40 χώρες σε όλο τον κόσμο».

Όπως είπε ο Πρόεδρος «η εταιρεία παρέχει και στηρίζει, άμεσα και έμμεσα, μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας στη χώρα μας, αφού, συλλέγει γάλα από περισσότερους από 400 παραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο».

Αναφερόμενος στη νέα μονάδα είπε πως «αφορά μια επένδυση 10 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ και αποτελεί τη νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία της οικογένειας Πέτρου. Μέσα σε ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες, με έντονο ανταγωνισμό εντός και εκτός Κύπρου, αλλά και τις επιπτώσεις της πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης που διανύουμε, η σημαντική αυτή επένδυση επιβεβαιώνει πως ο τομέας της μεταποιητικής βιομηχανίας κατέχει ηγετική θέση στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας και παρουσιάζει μια τεράστια δυναμική για περαιτέρω ανάπτυξη, ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων».

Με την αρωγή πάντα της Πολιτείας διαχρονικά, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «οι βιομηχανίες μας επιβάλλεται να εργαστούν για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς τους, αναβαθμίζοντας πρωτίστως τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό, καινοτομώντας στην παραγωγική τους διαδικασία και δημιουργώντας νέα ανταγωνιστικά προϊόντα, τόσο με εξαγωγικό προσανατολισμό όσο και για αντικατάσταση εισαγόμενων προϊόντων».

Σημείωσε ακόμα ότι «η στήριξη και αρωγή της Πολιτείας είναι ουσιαστική και έμπρακτη και η μονάδα της ‘Alambra Fresh Milk’, αποτελεί παράδειγμα, αφού η εταιρεία έχει εγκριθεί για χορηγία ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ για τον καινούργιο, υπερσύγχρονο εξοπλισμό που έχει εγκαταστήσει, στο πλαίσιο του Σχεδίου Χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για τη Δημιουργία, Εκσυγχρονισμό και Ψηφιακή Αναβάθμιση Μονάδων Μεταποίησης ή/και Εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων».

Ανέφερε επίσης ότι «με προϋπολογισμό που ανέρχεται περίπου στα 25 εκατομμύρια ευρώ, το συγκεκριμένο Σχέδιο υλοποιείται στο πλαίσιο του Σχεδίου ‘Κύπρος - το Αύριο’ και χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προσθέτοντας ότι ήδη «έχουν εγκριθεί 122 αιτήσεις για συνολικές χορηγίες 21,7 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ακόμα ότι «η Κυβέρνηση έχει πάντα έγνοια και βρίσκεται δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, παρέχοντας σε όλους έμπρακτη στήριξη σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν για ανάπτυξη και πρόοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, ενθαρρύνουμε τη δημιουργία σύγχρονων και τεχνολογικά αναβαθμισμένων μονάδων, εφαρμόζοντας εξειδικευμένα Σχέδια ενίσχυσης, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά».

Θεωρώ, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ιδιαίτερης σημασίας την αύξηση των εξαγωγών της Κύπρου, των προϊόντων μας, είναι ένα εθνικό στοίχημα για την Κυβέρνηση» και σημείωσε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσε «από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό σε συνέχεια των διαβουλεύσεων μας, ότι πλέον η ισραηλινή αγορά θα ανοίξει για γαλακτοκομικά προϊόντα, με ιδιαίτερη έμφαση, σε προϊόντα που παράγονται στην Κύπρο και στην Ελλάδα».

Εξάλλου η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου στο δικό της χαιρετισμό ευχήθηκε ό,τι καλύτερο στην εταιρία και κάλεσε τους ιδιοκτήτες να νοιώθουν «περήφανοι για την εξέλιξη μιας μικρής βιομηχανίας σε αυτή τη μεγάλη παραγωγή που υπάρχει σήμερα. Χαιρόμαστε που όχι μόνο βελτιώνεται και εκσυγχρονίζεται αλλά σήμερα πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιομηχανία του τόπου που συμβάλλει και στο σχέδιο, την ανάπτυξη και όλους τους στόχους που έχουμε θέσει».

Πρόσθεσε ότι «ως Βουλή των Αντιπροσώπων και νομοθετικά είμαστε εδώ και μπορούμε να συμβάλουμε για να εκσυγχρονίσουμε νομοθεσίες, να ευκολύνουμε τη διαδικασία. Θέλουμε να στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το επιχειρείν», είπε και σημείωσε πως «είναι γι’ αυτές τις επενδύσεις που η Κύπρος δικαιούται να είναι περήφανη και γι’ αυτούς τους ανθρώπους που όχι μόνο είναι οραματιστές, αλλά μετουσιώνουν σε πράξη το μεγάλο αυτό όραμα για την Κύπρο του αύριο».

Η κ. Δημητρίου ευχήθηκε «πολλές ακόμα επενδύσεις και αναπτύξεις και να συνεχίσετε να μας κάνετε περήφανους όπως είμαστε εμείς για εσάς».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πέτρου, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας αναφέρθηκε στην ιστορία της γαλακτοβιομηχανίας και σημείωσε πως το 1982 που ξεκίνησε η εταιρεία μέχρι σήμερα «ο δρόμος ήταν μακρύς, γεμάτος εμπόδια, πέτρες και αγκάθια, αλλά και δύσκολος αφού κανείς δεν μας χαρίστηκε. Φέτος προχωρήσαμε με τη νέα μονάδα εμφιάλωσης φρέσκου γάλακτος σε μια εργονομική συσκευασία για τα νοικοκυριά».

Η εταιρεία, σημείωσε «θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, να προωθεί την κυπριακή παράδοση, να ανοίγει νέες θέσεις εργασίας, με σεβασμό, ειλικρίνεια και αγάπη προς τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και όλους τους συνεργάτες μας» ενώ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας από αγνές φρέσκες πρώτες ύλες ικανοποιώντας τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού καταναλωτή.

Ο Μιχάλης Πέτρου, Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας ανέφερε ότι «το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο εμφιάλωσης φρέσκου γάλακτος της εταιρείας, αποτελεί μια νέα αρχή για την οικογένεια και την γαλακτοβιομηχανία, μια νέα αρχή, με ρίζες στη διαχρονική μας σχέση με το γάλα, στο οποίο μεγαλώσαμε και ξέρουμε καλά τις θυσίες που απαιτεί».

«Με φάρο την παράδοσή μας και αφοσιωμένοι στον στόχο μας για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, προχωράμε ένα βήμα πιο μπροστά» είπε.

Το γάλα της εταιρείας συνέχισε «εγγυάται τη σταθερή ποιότητα και φρεσκάδα του, αφού παράγεται σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο, με επενδύσεις 10 εκατομμυρίων ευρώ και ευρωπαϊκών προδιαγραφών, τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και με σεβασμό στο περιβάλλον δίνει και τη δυνατότητα εμφιάλωσης χυμού και άλλων ροφημάτων».

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της εταιρείας σημείωσε πως κατάφερε να διατηρήσει την ηγετική της θέση «στην παραγωγή και εξαγωγή χαλουμιού τα τελευταία 15 χρόνια, με επεξεργασία 80.000.000 λίτρων φρέσκου γάλακτος ετησίως και παραγωγή πέραν των 15 χιλιάδων τόνων τυροκομικών προϊόντων. Με έναν ιδιόκτητο στόλο 50 φορτηγών και μέσω ενός υπερσύγχρονου κέντρου διανομής, εξυπηρετούμε άνω των 3 χιλιάδων σημείων πώλησης ανά το παγκύπριο».

Ο κ. Πέτρου αναφέρθηκε στην εκστρατεία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Αφοσίωση στη Ζωή», στη στήριξη διαφόρων ιδρυμάτων όπως το "Αλκίνοος Αρτεμίου" και την "Europa Donna", στην επένδυση στην κυκλική οικονομία, με την εγκατάσταση βιολογικού σταθμού, όπου με την αναερόβια επεξεργασία των λυμάτων, παράγει βιοαέριο για ιδία χρήση και στην εγκατάσταση κεντρικού συστήματος ψύξης με τη χρήση αμμωνίας, με μηδενικό αποτύπωμα.

Αναφορά έκανε επίσης στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και στο γεγονός ότι με νέες επενδύσεις που θα γίνουν εντός του έτους, η βιομηχανία θα καλύπτει μέσω ανακυκλώσιμων πηγών ενέργειας, πέραν του 60% των συνολικών αναγκών της σε ενέργεια.

Σημειώνεται ότι στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Υπουργοί Άμυνας, Γεωργίας και Υγείας, η Επίτροπος Ισότητας, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Λάρνακας και οι Δήμαρχοι Στροβόλου, Αραδίππου, Αθηένου και κατεχόμενης Λύσης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φρικτό έγκλημα στην Αμφιλοχία: 43χρονος σκότωσε τη γυναίκα του με κυνηγετικό όπλο

Υπόθεση Metamax: Υπό κράτηση ο 48χρονος ύποπτος - Εξακολουθεί να καταζητείται 63χρονος

Είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση στην Κύπρο; Οι αλλαγές που έρχονται και οι ποινές που ορίζει η νομοθεσία

Εδώ θα βρεις το χάρτη με όλα τα σημεία με σταθερές κάμερες στην Κύπρο - Λεπτομέρειες

Συνεχάρη τον Φειδία για την εκλογή του ο Έλον Μάσκ «Συγχαρητήρια» - Δείτε βίντεο

Ημικρανία με αύρα: Καινοτόμος έρευνα εντοπίζει πρωτεΐνες που οδηγούν σε υποσχόμενες θεραπείες«Το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να δώσει τολμηρές λύσεις» - Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κεντρική Επιτροπή

«Το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να δώσει τολμηρές λύσεις» - Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κεντρική Επιτροπή

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συζήτησε σήμερα τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Ιουνίου στις οποίες καταγράφηκε αφ’ ενός ένα αδιαμφισβήτητα αρνητικό αποτέλεσμα για το ΑΚΕΛ στις Ευρωεκλογές και αφετέρου μια σημαντική επιτυχία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top