Καλά νέα για το ρεύμα - Ήρθε μείωση στους λογαριασμούς λόγω… ΑΠΕ

Καλά νέα για το ρεύμα - Ήρθε μείωση στους λογαριασμούς λόγω… ΑΠΕ

Με απόφασή της τον περασμένο Μάιο, η ΡΑΕΚ έθεσε τιμή οροφής στους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όσον αφορά την τιμή της κιλοβατώρας (kWh) που αγοράζει από αυτούς η ΑΗΚ.

Με βάση την απόφαση αυτή, όταν το Κόστος Αποφυγής Θερμικής Παραγωγής της ΑΗΚ Παραγωγής είναι κάτω από 11 σεντ/kWh, τότε η τιμή αγοράς ενέργειας από ΑΠΕ, ισούται με το κόστος αποφυγής. Το κόστος αποφυγής είναι ουσιαστικά η διαφορά του κόστους εάν η ΑΗΚ παρήγαγε τη συγκεκριμένη ενέργεια με πετρέλαιο.

Όταν το κόστος αποφυγής είναι πάνω από 11 σεντ/kWh, τότε η τιμή αγοράς από ΑΠΕ θα είναι 11 σεντ/kWh για τη Χαμηλή Τάση. Η τιμή της Μέσης και Ψηλής Τάσης θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των εγκεκριμένων μηνιαίων απωλειών του εξαμήνου.

Πιο απλά, προηγουμένως η ΑΗΚ αγόραζε το 2023 την ενέργεια από ΑΠΕ μεταξύ 20-24 σεντ την κιλοβατώρα. Για τον μήνα Ιούλιο, με βάση την απόφαση της ΡΑΕΚ, η αγορά έγινε στα 11 σεντς/kWh. «Με βάση αυτή την εξέλιξη, η ΑΗΚ επιστρέφει στους καταναλωτές το όφελος που προκύπτει από την χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κατόπιν αυτής της απόφασης. Το όφελος αυτό για τους διμηνιαίους λογαριασμούς που θα εκδοθούν εντός Σεπτεμβρίου είναι 1.2 σεντ την κιλοβατώρα (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)», δήλωσε στο ThemaOnline, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Για παράδειγμα, για ένα νοικοκυριό που κατανάλωσε 1000 kwh θα έχει στον λογαριασμό του Σεπτεμβρίου μείωση περίπου 12 ευρώ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Χριστοδουλίδης - Ερχιουρμάν: Η συνάντηση των χαμηλών προσδοκιών και το δύσκολο στοίχημα της επανεκκίνησης

Κυπριακό: Χριστοδουλίδης - Ερχιουρμάν: Η συνάντηση των χαμηλών προσδοκιών και το δύσκολο στοίχημα της επανεκκίνησης

Στη σκιά των χαμηλών προσδοκιών, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα του Κυπριακού, συναντώνται σήμερα στις 16:00 στη νεκρή ζώνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο κατοχικός ηγέτης Τουφάν Ερχιουρμάν. Πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικό τετ α τετ των δύο ανδρών, μετά την πρόσφατη παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο και ως εκ τούτου, η πολιτική σημασία της συνάντησης, είναι μεγαλύτερη από τα άμεσα αποτελέσματα, που σήμερα θεωρείται πιθανό να παραχθούν.

BEST OF TOTHEMAONLINE