ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτοβολταϊκά: Θύελλα αντιδράσεων για την αποκοπή παραγωγής ενέργειας - Διευκρινίσεις στο «Τ»

Φωτοβολταϊκά: Θύελλα αντιδράσεων για την αποκοπή παραγωγής ενέργειας - Διευκρινίσεις στο «Τ»

Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε τις τελευταίες ώρες μετά τις αποκαλύψεις που ακούστηκαν στην Επιτροπή Εμπορίου αναφορικά με τα οικιακά φωτοβολταϊκά και την τοποθέτηση συστήματος τηλεχειρισμού (ripple control).

Ο Εκπρόσωπος Τύπου διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), Βραχίμης Κουτσόλουκας σε δηλώσεις του στο ThemaOnline δίνει διευκρινίσεις αναφορικά με το θέμα αυτό εξηγώντας πως «χρησιμοποιείται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις»

«Πλέον σε όλα τα φωτοβολταϊκά συστήματα εισάγεται ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει στον διαχειριστή όταν παραστεί ανάγκη να αποκόψει τη λειτουργία τους. Αυτό το σύστημα εγκαθίσταται στα μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα», είπε συγκεκριμένα.

«Μέχρι πρότινος έμπαινε στα φωτοβολταϊκά 7,14 κιλοβάτ και πάνω μέχρι 499 κιλοβάτ και στα μεγαλύτερα έμπαινε ένα πιο εξελιγμένο σύστημα για το οποίο υπάρχει επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με τα συστήματα του διαχειριστή και ρυθμίζεται ανάλογα η παραγωγή των μεγάλων πάρκων. Αυτό το σύστημα που έμπαινε στα πάρκα μέχρι 7,14 κιλοβάτ, τώρα επεκτείνεται και θα μπαίνει και στα πιο μικρά συστήματα», εξήγησε.

Όσο αφορά την αποκοπή παραγωγής ενέργειας από τα νοικοκυριά για το οποίο ξέσπασαν οι αντιδράσεις, ο κύριος Κουτσόλουκας σημείωσε ότι «το να αποκοπούν τα μικρά φωτοβολταϊκά είναι μια δυνατότητα που χρησιμοποιείται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. Δηλαδή στις περιπτώσεις που έχουμε ήδη μηδενίσει τα μεγάλα πάρκα και υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω περικοπή και να πρέπει να μειώσουμε κι άλλο την παραγωγή»

«Εάν η παραγωγή ενέργειας που έχουμε είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, στο ηλεκτρικό σύστημα υπάρχει πρόβλημα. Η παραγωγή με τη ζήτηση πρέπει να είναι ίσες ανά πάσα στιγμή. Αν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση πρώτα θα μειώσουμε στο ελάχιστο τις συμβατικές μηχανές  και μετά θα κόψουμε τα πάρκα τα μεγάλα. Αν αυτές οι ενέργειες δεν επαρκούν τότε θα παραστεί ανάγκη να κοπούν και κάποια φωτοβολταϊκά πιο μικρά», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «αυτό το πράγμα έγινε μόνο μία φορά μέχρι τώρα. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός ομάδων και γίνεται η αποκοπή τους με τη σειρά ώστε να μοιραστεί ο χρόνος. Αυτό που λέγεται ότι βάζει φωτοβολταϊκά ο κόσμος και τα έχουμε σβηστά δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Έγινε μόνο μία φορά την Δευτέρα του Πάσχα για 3 ώρες και αυτό ήταν»

Καταλήγοντας, ο Εκπρόσωπος Τύπου διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Κύπρου επισήμανε ότι το συγκεκριμένο σύστημα «ισχύει μόνο για τις νέες αιτήσεις στις οποίες και επεκτείνεται»

«Εκείνοι που ήδη έχουν φωτοβολταϊκά και δεν έχουν αυτό το σύστημα για αποκοπή δεν θα χρειαστεί να γίνει οποιαδήποτε αποκοπή», κατέληξε.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top