ΥΓΕΙΑ

Χάνετε τα λόγια σας ή ξεχνάτε μικροπράγματα; Από ποια διαταραχή κινδυνεύετε

Χάνετε τα λόγια σας ή ξεχνάτε μικροπράγματα; Από ποια διαταραχή κινδυνεύετε

Ο όρος ήπια γνωστική διαταραχή ίσως σας ξενίζει και δεν είστε οι μόνοι. Η πλειοψηφία των ενηλίκων δεν γνωρίζουν την κατάσταση που επηρεάζει περισσότερο από το 18% των ατόμων άνω των 60 ετών και μπορεί να οδηγήσει στην νόσο Αλτσχάιμερ σύμφωνα με νέα έρευνα.

Εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ το ποσοστό όσων αγνοούν τον όρο ήπια γνωστική εξασθένιση ξεπερνά το 80% του πληθυσμού.

Οι ασθενείς που πάσχουν από ήπια γνωστική διαταραχή εμφανίζουν ήπιες διαταραχές μνήμης ή δυσκολίες στην λήψη αποφάσεων, αλλά οι καθημερινές τους δραστηριότητες παραμένουν ανέπαφες. Μπορούν λόγου χάρη να μαγειρέψουν, να οδηγούν, δεν αποπροσανατολίζονται, φροντίζουν μόνοι τον εαυτό τους, παίρνουν τα φάρμακά τους.

Ο πιο συχνός τύπος ήπιας γνωστικής διαταραχής, είναι ο αμνησιακός , όπου οι ασθενείς δεν μπορούν να ανακαλέσουν πρόσφατες πληροφορίες, αλλά περιγράφουν εύκολα αυτοβιογραφικά γεγονότα.

Η ηλικία του ασθενούς είναι σημαντικός παράγοντας για την ορθή διάγνωση. Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι διαταραχές της γνωστικής εξασθένισης πρέπει να είναι ασύμβατες με την ηλικία του ασθενούς και το φυσικό γήρας ώστε να τεθεί η διάγνωση.

Σε έρευνα της Αμερικανικής Εταιρίας Αλτσχάιμερ αναφέρεται ότι περίπου το 30% όσων παρουσιάζουν ήπια γνωστική εξασθένιση παρουσιάζουν νόσο Αλτσχάιμερ εντός πενταετίας.

Προκειμένου να κατανοήσει σε βάθος το βαθμό ενημέρωσης των αμερικανών για την ήπια γνωστική εξασθένιση η Εταιρία Νόσου Αλτσχάιμερ διεξήγαγε μια έρευνα (online και τηλεφωνικά) σε 2.400 ενήλικες και 801 γιατρούς στο τέλος του 2021.

Παρατηρήθηκε ότι πάνω από το 80% των συμμετεχόντων δεν ήταν εξοικειωμένοι με την ήπια γνωστική διαταραχή. Όταν όμως, ενημερώθηκαν για το τι ακριβώς ήταν η εν λόγω εξασθένιση, πάνω από το 40% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία ότι θα παρουσιάσουν την διαταραχή στο μέλλον.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας οι περισσότεροι ερωτηθέντες μπέρδευαν την ήπια γνωστική διαταραχή με το φυσιολογικό γήρας. Επίσης το 85% είπαν πως θα ήθελαν να ξέρουν εγκαίρως αν κινδυνεύουν από τη νόσο ώστε να πάρουν μέτρα για τη διάσωση της νοητικής τους κατάστασης.

Το οξύμωρο είναι ότι οι ίδιοι ενήλικες φάνηκαν απρόθυμοι να επισκεφτούν γιατρό σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα. Μόνο το 40% απάντησαν ότι θα ενημέρωναν άμεσα τον γιατρό τους σε περίπτωση συμπτωμάτων ήπιας γνωστικής εξασθένισης.

Οι δικαιολογίες για την καθυστερημένη αναζήτηση ιατρικής γνώμης περιελάμβαναν το φόβο μιας λανθασμένης διάγνωσης, την αποκάλυψη ενός σοβαρού ιατρικού προβλήματος ή την προσδοκία ότι τα συμπτώματα «θα περάσουν».

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην πρόκληση της διαταραχής γνωστικής εξασθένισης σύμφωνα με την έρευνα. Μάλιστα ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου είναι αναστρέψιμοι όπως π.χ. οι παρενέργειες φαρμάκων, ο ανεπαρκής ύπνος, η αγχώδης διαταραχή, αλλά και η θυρεοειδική δυσλειτουργία. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που στη βάση της διαταραχής βρίσκονται παθολογικές καταστάσεις όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο σακχαρώδης διαβήτης. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου όμως, όπως η υποβόσκουσα νευροεκφυλιστική διαταραχή επιδεινώνονται και σηματοδοτούν μεγαλύτερο κίνδυνο με το πέρας της ηλικίας.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ακόμη και αν η ιδέα της επίσκεψης στον γιατρό μας τρομάζει αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα σε περίπτωση που παρατηρήσουμε σημάδια γνωστικής εξασθένισης στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των υποψήφιων έφεδρων αξιωματικών της 2024 ΕΣΣΟ

Ενώπιον κακουργιοδικείου οδηγείται ο Ζαννέττου – Υπέγραψε εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ

Καύσιμα: Συνεχίζονται οι μειώσεις – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Πυρκαγιά στην Πάφο: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Οι πληροφορίες που αξιολογούν για τα αίτιαΣε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Σε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Αναβρασμός επικρατεί στα κόμματα του κεντρώου χώρου, μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Σε μία προσπάθεια ανάλυσης των αποτελεσμάτων και του φαινομένου Φειδίας, ο οποίος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, είναι αμφίβολο εάν έχουν λάβει τα μηνύματα των πολιτών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top