ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιος θα πάρει σχολείο τον Τζέιτεν;

Ποιος θα πάρει σχολείο τον Τζέιτεν;

Ένα 14χρονο αυτιστικό παιδί, ορφανό από πατέρα, κινδυνεύει να χάσει την σχολική χρονιά, αφού η μητέρα του είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι και δεν έχει μεταφορικό μέσο για να τον πάει σχολείο.

Ο Τζέιτεν Πήτερ Φέχομ βιώνει τον δικό του γολγοθά, διαμένοντας σ’ ένα μικρό διαμέρισμα στην Ορόκλινη μαζί με την 35χρονη μητέρα του, Τίφανη Φέχομ, η οποία τον Ιούλιο του 2022 είχε ένα σοβαρό ατύχημα σε πισίνα, με αποτέλεσμα να πάθει κάταγμα στον αυχένα κι έκτοτε να είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. Η ίδια τυγχάνει φροντίδας από ειδική λειτουργό του Γραφείου Ευημερίας. Μάνα και γιος δεν έχουν άλλα συγγενικά πρόσωπα για να τους βοηθήσουν. Το μόνο που ζητά η μητέρα του 14χρονου είναι ο γιος της, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, να τύχει της κατάλληλης εκπαίδευσης σε δημόσιο σχολείο, με την ανάλογη βοήθεια που απαιτεί η περίπτωσή του, καθότι πρόκειται για αυτιστικό παιδί.

Μάταια, όμως, ο Τζέιτεν ανέμενε την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς κάποιο ταξί ή λεωφορείο να περάσει από το διαμέρισμά του για να τον πάρει στο σχολείο. Το πρόβλημα, όμως, δεν αφορά μόνο τον 14χρονο Τζέιτεν, αλλά και την μητέρα του, η οποία κινδυνεύει να έχει μπλεξίματα με την Αστυνομία και τον Νόμο, εφόσον δεν στείλει το παιδί της στο σχολείο. Πώς, όμως, να πάει ο Τζέιτεν σχολείο, αφού δεν υπάρχει το κατάλληλο μεταφορικό μέσο;

Κατ’ οίκον εκπαίδευση

Εξιστορώντας την ιστορία του αυτιστικού παιδιού της, η Τίφανη Φέχομ μας είπε ότι πριν ξεσπάσει η πανδημία, ο Τζέιτεν φοιτούσε στην ειδική μονάδα για αυτιστικά παιδιά που λειτουργούσε στο Δημοτικό Σχολείο Καθαρής. Το κράτος πλήρωνε ταξί για την μεταφορά του παιδιού στο σχολείο και την επιστροφή του στο σπίτι. Τον Δεκέμβριο του 2020 η μητέρα εξασφάλισε άδεια από την Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης Λάρνακας – Αμμοχώστου για παροχή κατ’ οίκον εκπαίδευσης στο παιδί «για όσο χρονικό διάστημα κρινόταν αναγκαίο», όπως αναφερόταν στην επιστολή που στάλθηκε στην 35χρονη μητέρα. Ωστόσο, τον χειμώνα του 2022, κι ενώ η μητέρα του 14χρονου νοσηλευόταν στο νοσοκομείο μετά το ατύχημα που είχε στον αυχένα, ενημερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας πως το παιδί της θα έπρεπε να φοιτήσει σε σχολείο και ότι η κατ’ οίκον εκπαίδευση αφορούσε μόνο την σχολική χρονιά 2020-21. Σήμερα, η Τίφανη Φέχομ δεν μπορεί να εργαστεί εξαιτίας του ατυχήματος που είχε. Λαμβάνει επίδομα Ε.Ε.Ε. ύψους 480 ευρώ μηνιαίως κι επιπλέον βοήθημα 840 ευρώ για το αυτιστικό παιδί της.

Το πρόβλημα της, όμως, δεν είναι οικονομικό. «Πριν από περίπου ένα μήνα ήλθα σ’ επαφή με λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσω ταξί ή λεωφορείο για την μεταφορά του Τζέιτεν στο Γυμνάσιο Λειβαδιών, όπου έκανα την εγγραφή του. Με ενημέρωσαν, όμως, ότι χρειάζεται προηγουμένως να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης του παιδιού προτού εγκριθεί η μεταφορά του με ταξί ή λεωφορείο. Η αξιολόγηση, όμως, μπορεί να διαρκέσει δύο ή τρεις μήνες. Αν όλο αυτό το διάστημα το παιδί μείνει στο σπίτι, τότε θα χάσει τα μαθήματά του. Κι εγώ φοβάμαι να μην έχω μπλεξίματα με την Αστυνομία επειδή ο γιος μου δεν πάει σχολείο. Το μόνο που ζητώ είναι ένα μεταφορικό μέσο για να πηγαίνει τον γιο μου στο σχολείο», κατέληξε η απελπισμένη 35χρονη μητέρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τρέχει η Πυροσβεστική: Νέα πυρκαγιά στην Πάφο – Διαχειρίσιμη η φωτιά στην Ανάγια

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

Καταστήματα πώλησης επίπλων: Τι αφορούσε ο έλεγχος, η κυριότερη παραβίαση και τα ποσοστά  

Υστερούν τα δικαιώματα ασθενών στην Κύπρο: Σοκάρουν όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι - «Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα

Eurovision 2024: Σαρωτικός ο δεύτερος ημιτελικός στο ΡΙΚ - Δείτε τα ποσοστά τηλεθέασης



Εκσυγχρονισμός των ΣΥΟΠ και υλοποίηση των μέτρων για Τουρκοκύπριους στο τραπέζι του Υπουργικού

Εκσυγχρονισμός των ΣΥΟΠ και υλοποίηση των μέτρων για Τουρκοκύπριους στο τραπέζι του Υπουργικού

Αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top