ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έτοιμη για αναθεώρηση κανονισμών για τοποθετήσεις εκπαιδευτικών η Επ. Παιδείας

Έτοιμη για αναθεώρηση κανονισμών για τοποθετήσεις εκπαιδευτικών η Επ. Παιδείας

Την ετοιμότητα να εξετάσουν εισηγήσεις για εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου, σχετικά με τις τοποθετήσεις και μετακινήσεις των εκπαιδευτικών, εξέφρασαν την Τετάρτη τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, στην συνεδρία της οποίας παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν στο εκπαιδευτικό σύστημα από τον αυξανόμενο αριθμό συμβασιούχων εκπαιδευτικών και τις διαδικασίες που ακολουθούνται στις τοποθετήσεις και μετακινήσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τονίστηκε πως ο διορισμός συμβασιούχων ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις, έχει δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα, ενώ σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή φέτος στη Μέση εκπαίδευση διορίστηκαν 1.200 συμβασιούχοι, αριθμός ο οποίος είναι διπλάσιος από το 2021, ενώ στην Δημοτική Εκπαίδευση οι συμβασιούχοι φτάνουν το 35%.

Τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας αναφέρουν πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, με την αναθεώρηση κανονισμών, ενώ την ίδια ώρα κάνουν λόγο για αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι προκλήθηκε ένα σοβαρό θέμα όσον αφορά τις τοποθετήσεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών, κυρίως, από το Παραλίμνι και την Λάρνακα προς την επαρχία της Πάφου, που αφορά ως επί το πλείστον νηπιαγωγούς.

Όπως είπε «το πελατολόγιο του πολιτικού συστήματος τις προηγούμενες δεκαετίες δεν επέτρεπε τον εξορθολογισμό» και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά, μαζί με την εκτελεστική εξουσία, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους άλλους φορείς «θα πραγματοποιηθεί εξορθολογισμός του συστήματος».

Αναφερόμενος στο θέμα με τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που τοποθετούνται σε πολύ μακρινές αποστάσεις από τον τόπο διαμονή τους, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, δήλωσε πως παράκληση του κόμματός τους είναι η Επιτροπή να επανεξετάσει τις τοποθετήσεις, ειδικά στις περιπτώσεις με πολύ σοβαρά ζητήματα.

Πρόσθεσε ότι εισήγηση εκ μέρους του ΔΗΣΥ προς το Υπουργείο Παιδείας είναι όπως εξετάζει την προσφορά οργανικών θέσεων, με στόχο τη μείωση των συμβασιούχων και οριστική διαχείριση του ζητήματος.

Εξέφρασε την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ για εξέταση εισηγήσεων για εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου, για τις τοποθετήσεις και μετακινήσεις των εκπαιδευτικών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρήστος Χριστοφίδης, είπε στις δηλώσεις του το ότι δεν υπάρχουν κανονισμοί για τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου και τους συμβασιούχους, ενώ υπενθύμισε ότι για τη σχετική πρόταση νόμου που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία του κόμματός, επί Κυβέρνησης Αναστασιάδη έγινε αναφορά και κρίθηκε ως αντισυνταγματική.

«Έχουμε ζητήσει να υπάρξουν επιτέλους κανονισμοί και το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει επιτέλους αυτή την ευθύνη, διότι οι εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου έχουν ξεπεράσει πλέον τους χίλιους και κάθε χρόνο θα αυξάνονται κατά μερικές εκατοντάδες, ενώ υπάρχουν και πολλές συμβάσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο κ. Χριστοφίδης.

Πρόσθεσε πως για να λυθούν συνολικότερα τα προβλήματα θα πρέπει να μειωθούν οι συμβάσεις και ο τρόπος για να μειωθούν οι συμβάσεις είναι οι δημιουργία μόνιμων θέσεων.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, τόνισε πως με τις συγκεκριμένες μεταθέσεις δυσκολεύονται ιδιαίτερα μητέρες εκπαιδευτικοί, δίδοντας το παράδειγμα των μανάδων, οι οποίες ξεκινούν στις 4 και στις 5 το πρωί από τον Άγιο Δομέτιο, την Ορούντα ή και το Παραλίμνι για να ταξιδέψουν στην Πάφο για την εργασία τους και να έχουν, παράλληλα, την ευθύνη της ετοιμασίας των δικών τους παιδιών. Διερωτήθηκε «μετά από αυτό το ταξίδι με ποιες δυνάμεις θα μπουν στην τάξη για να διδάξουν αποτελεσματικά;».

Κάλεσε την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας μαζί με το Υπουργείο Παιδείας να φέρουν τροποποιήσεις, ώστε να μειωθούν οι συμβασιούχοι και αορίστου χρόνου εκπαιδευτικοί μέσω μόνιμων οργανικών θέσεων, για να αμβλυνθεί το τεράστιο πρόβλημα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top