Χρειάζεται εξισορροπητική φόρμουλα στο θέμα των εγγυήσεων, δήλωσε η «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους Εμινέ Τσολάκ σε συνέντευξή της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.
Η Εμινέ Τσολάκ είπε ότι από την περίοδο του σχεδίου Ανάν δεν υπήρξε τέτοιο κλίμα συνεννόησης μεταξύ των δύο ηγετών, ούτε και έγιναν προσπάθειες για την αύξηση της εμπιστοσύνης. Σ
τη συνέντευξή της στο Ανατολού, η Εμινέ Τσολάκ είπε ότι μετά το σχέδιο Ανάν προέκυψε μια ευκαιρία την οποία δεν είχαμε ξαναδεί. «Ευχόμαστε να υλοποιηθεί», ανέφερε. Όπως είπε αποτελεί σημαντική εξέλιξη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια ουσιαστική λύση.
Υπενθύμισε πως η Τ/κ πλευρά είχε αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν το 2004, ενώ οι Ε/κ απορρίπτοντας τη λύση είχαν την προσδοκία ότι θα έχουν μια καλύτερη λύση αλλά αυτό δεν έγινε. Η Εμινέ Τσολάκ ανέφερε ότι πολλοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο όσον αφορά τις ελπίδες στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. «Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο κι εκείνο είναι η ηγεσία. Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε πει ήδη ‘ναι’ στο σχέδιο Ανάν και αυτή τη στιγμή ασχολούμενος αποφασιστικά με τη λύση ηγείται της κοινότητάς του», ανέφερε. Όπως είπε «σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, οι Ε/Κ, σε σύγκριση με το 2004, μπορούν σήμερα και βλέπουν περισσότερο θετικά το πιθανό σχέδιο λύσης κι αυτό μας δίνει αισιοδοξία».
Για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων η Εμινέ Τσολάκ είπε πως είναι δύσκολο να γνωρίζουν το σημείο στο οποίο έχουν φθάσει οι δύο ηγέτες. «Σε θέματα όπως η κατανομή εξουσιών υπάρχει μια αρκετή προσέγγιση και ταύτιση. Με την εξασφάλιση καλών αποτελεσμάτων σταδιακά στο θέμα μπορούν να περάσουν σε δυσκολότερα σημεία. Ακούμε πως στα οικονομικά θέματα υπάρχει συνεννόηση».
Η Εμινέ Τσολάκ είπε ακόμη ότι και στο θέμα της ιδιοκτησίας οι πλευρές συμφωνούν σε ορισμένες γενικές αρχές, προσθέτοντας ότι στο θέμα αυτό το διεθνές δίκαιο και οι κανόνες αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα θα διαφωτίσουν και τις δυο πλευρές. Όπως είπε το ίδιο θέμα θα συζητηθεί με μεγαλύτερες λεπτομέρειες μετά την 1η Σεπτεμβρίου κατά τις συνομιλίες των ηγετών. «Επειδή το εδαφικό και οι εγγυήσεις είναι θέματα τα οποία οι πλευρές βλέπουν περισσότερο πολιτικά και συναισθηματικά κι επειδή τα θέματα αυτά επηρεάζουν την κοινή γνώμη μπορεί να αφεθούν τελευταία».
Για το θέμα των εγγυήσεων είπε ακόμη ότι η πλειοψηφία των Τ/Κ επιθυμεί τη συνέχιση του εγγυητικού ρόλου της Τουρκίας, ενώ η Ε/κ πλευρά ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό από τον εγγυητικό ρόλο της Τουρκίας. «Χρειάζεται μια εξισορροπητική φόρμουλα για αυτές τις ανησυχίες. Αυτό για μένα είναι εφικτό αλλά η Ε.Ε. ή κάποιοι άλλοι εγγυητικοί μηχανισμοί δεν θα μπορέσουν να δώσουν την ίδια ασφάλεια στους Τ/Κ.
Κατά συνέπεια νομίζω πως στην τελική λύση θα υπάρχει μια ειδική θέση της Τουρκίας. Η λεπτομέρεια στο θέμα αυτό δεν είναι μόνο οι Ε/Κ και οι Τ/Κ και η φόρμουλα θα είναι με το δικαίωμα λόγου των εγγυητριών δυνάμεων, της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Βρετανίας», ανέφερε.
Η Εμινέ Τσολάκ είπε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία και απηύθυνε έκκληση στις δύο πλευρές ώστε να αυξηθεί το εποικοδομητικό κλίμα. Για τον ρόλο της Τουρκίας στη διαδικασία διαπραγματεύσεων, είπε ότι ο «Πρόεδρος Ερντογάν, που μετέβη στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου επανέλαβε ξεκάθαρα την ισχυρή του υποστήριξη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις