ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «H υποστήριξη του Πεκίνου στο ΣΑ για Κυπριακό είναι πολύ σημαντική»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «H υποστήριξη του Πεκίνου στο ΣΑ για Κυπριακό είναι πολύ σημαντική»

Η υποστήριξη του Πεκίνου στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την εξεύρεση λύσης είναι εξαιρετικά σημαντική, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε ομιλία το βράδυ της Πέμπτης, σε δεξίωση που παρέθεσε η Πρεσβεία της Κίνας με αφορμή την 74η επέτειο από την ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Ο Πρόεδρος είπε για άλλη μια φορά πως η εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητά του και ότι η επανένωση της Κύπρου, του λαού της και των θεσμών θα είναι επωφελής όχι μόνο για την ασφάλεια και την ευημερία του νησιού, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. «Λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη θέση της Κίνας ως Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η υποστήριξη του Πεκίνου είναι πολύ κρίσιμης σημασίας», είπε.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση για τη μακροχρόνια υποστήριξη της Κίνας στο Κυπριακό και την ακλόνητη δέσμευσή της για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη σταθερή υποστήριξη της Κίνας στις προσπάθειες για επανάληψη των συνομιλιών για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ανέφερε ότι είναι πολύ γνωστός ο κοινός μας σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών και σε αυτό το πλαίσιο, η υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πολιτική της Μίας Κίνας είναι ακλόνητη.

«Παρά τη γεωγραφική απόσταση, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχουν σφυρηλατήσει μια βαθιά φιλία και συνεργασία σε πολλούς τομείς, που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Η διμερής μας συνεργασία βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, σεβασμό και κατανόηση. Το 2021, γιορτάσαμε την 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, ένα σημαντικό ορόσημο στη σχέση μας, που άνοιξε το δρόμο για στενότερη συνεργασία για τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην επέκταση των διμερών σχέσεων, στην ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου, στην ανάπτυξη της πρακτικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς και στην προώθηση εμπορικών και οικονομικών δεσμών.

«Αναγνωρίζοντας τη θετική πρόοδο της διμερούς συνεργασίας στους πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς, συμφωνήσαμε επίσης να ενισχύσουμε τη συνεργασία στα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς πάντα με βάση την κοινή μας δέσμευση για την πολυμερή προσέγγιση και το διεθνές δίκαιο», είπε.

Ο ΠτΔ στην ομιλία του τόνισε ακόμη ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν περαιτέρω την ουσιαστική συνεργασία και σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η έρευνα, η καινοτομία, ο τουρισμός, η υγεία, ο αθλητισμός και η νεολαία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της προόδου των σχέσεων ΕΕ-Κίνας, τονίζοντας ότι ΕΕ και Κίνα είναι σημαντικοί εταίροι.

Τόνισε ότι είναι κοινό το συμφέρον να επιδιώκουμε εποικοδομητικές, σταθερές και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, ιδιαίτερα μέσω του πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Κίνας, με στόχο την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και την αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων στην παγκόσμια σκηνή, όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες και η παγκόσμια οικονομία.

Πρέσβης: Στενές οι σχέσεις μας, στήριξη στη Λευκωσία για επανάληψη διαλόγου

Στη δική του ομιλία ο Πρέσβης της Κίνας Liu Yantao αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις της χώρας του με την Κύπρο και το γεγονός ότι αμφότερες υποστηρίζουν την αρχή της μιας Κίνας και της μίας Κύπρου.

Ανέφερε ότι η χώρα του υποστηρίζει την Κυβέρνηση της Κύπρου, καθώς εργάζεται ενεργά για τη διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Είπε χαρακτηριστικά ότι η διαδικασία για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να προχωρήσει μόνο μπροστά και ποτέ δεν πρέπει να έχει πισωγυρίσματα.

Ο Πρέσβης ανέφερε ότι μετά το επεισόδιο στην Πύλα η χώρα του εξέδωσε ανακοίνωση για να καταδικάσει τη βία και τόνισε πως οι φίλοι φαίνονται μπροστά τις δυσκολίες. Αναφέρθηκε επίσης στη στάση του ΣΑ στο θέμα και την έκδοση κοινής δήλωσης.

Αναφέρθηκε στη θέση της Κύπρου για το ζήτημα της Ταϊβάν και είπε ότι η χώρα του εκτιμά βαθύτατα τη θέση αυτή. Μίλησε εκτενώς για τη συνεργασία σε διάφορους τομείς και στη στήριξη της Κύπρου για τις σχέσεις Κίνας-ΕΕ, εκφράζοντας την ελπίδα η Κύπρος να συνεχίσει να παίζει ρόλο στην προώθηση των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ.

Είπε επίσης ότι καθώς σήμερα ο κόσμος αλλάζει και οι προκλήσεις είναι πολλαπλές, η Κίνα έχει ανοιχτή προσέγγιση, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και συνεργάζεται για να οικοδομήσουμε έναν ανοιχτό και ειρηνικό κόσμο και για την ευημερία όλων.

Ο Πρέσβης είπε εξάλλου ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και δικαιοσύνη, προωθεί τη συμφιλίωση και δεσμεύεται για την παγκόσμια ανάπτυξη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top