ΔΙΕΘΝΗ

Συγχαρητήρια φον ντερ Λάιεν σε Βουλγαρία, Ρουμανία για την πρόοδο στο κράτος δικαίου

Συγχαρητήρια φον ντερ Λάιεν σε Βουλγαρία, Ρουμανία για την πρόοδο στο κράτος δικαίου

Το κλείσιμο του Μηχανισμού Συνεργασίας και Ελέγχου για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ανακοίνωσε επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή, ενώ η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη τις δύο χώρες για την πρόοδο που έγινε σε θέματα κράτους δικαίου από την προσχώρησή τους στην ΕΕ.

Ο Μηχανισμός Συνεργασίας και Ελέγχου (Cooperation and Verification Mechanism - CVM) αποτελούσε μεταβατικό μέτρο το οποίο ξεκίνησε να ισχύει από το 2007 και την ένταξη των δύο χωρών. Με τη σημερινή της απόφαση η Κομισιόν καταργεί τις δύο αποφάσεις που είχαν θεσπίσει τον μηχανισμό.

«Το κράτος δικαίου είναι μία από τις θεμελιώδεις κοινές αξίες μας ως Ένωση και τα δύο κράτη μέλη έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Σήμερα αναγνωρίζουμε αυτές τις προσπάθειες θέτοντας τέλος στη διαδικασία του CVM», σημείωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

«Οι εργασίες μπορούν τώρα να συνεχιστούν στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου (εκθέσεων) για το κράτος δικαίου, όπως για όλα τα κράτη μέλη» πρόσθεσε, αναφερόμενη στις ετήσιες εκθέσεις μέσω των οποίων κράτη μέλη και Κομισιόν εντοπίζουν κενά και προωθούν μεταρρυθμίσεις.

Ο μηχανισμός συνεργασίας και ελέγχου αφορούσε τη διευκόλυνση της προόδου της δικαστικής μεταρρύθμισης και της καταπολέμησης της διαφθοράς και στις δύο χώρες, καθώς και του οργανωμένου εγκλήματος στη Βουλγαρία. Στο πλαίσιο του μηχανισμού η Κομισιόν υπέβαλλε τακτικά εκθέσεις σε σχέση με την πρόοδο σε αυτούς τους τομείς.

Η Κομισιόν δημοσίευσε την τελευταία έκθεση CVM για τη Βουλγαρία τον Οκτώβριο του 2019, και την τελευταία έκθεση για τη Ρουμανία τον Νοέμβριο του 2022, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως τα δύο κράτη μέλη εκπλήρωσαν κατά ικανοποιητικό τρόπο τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του μηχανισμού, και καλώντας τις δύο χώρες να εφαρμόσουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2023, και τον Ιούλιο η Κομισιόν ενημέρωσε το Συμβούλιο της ΕΕ για την πρόθεσή της να κλείσει επίσημα τον μηχανισμό.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, οι ετήσιες εκθέσεις για το κράτος δικαίου που εφαρμόζεται από το 2019 για όλα τα κράτη μέλη (συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας) περιλαμβάνουν συστάσεις για κάθε χώρα και λειτουργεί ως προληπτικό εργαλείο, εμβαθύνοντας τον διάλογο και την κοινή ευαισθητοποίηση σε θέματα κράτους δικαίου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top