ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκκληση ΕΤΦ για συνομιλίες στην Κύπρο: «Ενθαρρύνουμε τους δύο ηγέτες να προωθήσουν τη Θετική Ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών»

Έκκληση ΕΤΦ για συνομιλίες στην Κύπρο:  «Ενθαρρύνουμε τους δύο ηγέτες να προωθήσουν τη Θετική Ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών»

Το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ (ΕΤΦ) που συναντήθηκε στην Κύπρο στις 8-9 Σεπτεμβρίου 2023 καλεί όλα τα σχετικά μέρη να συνεργαστούν προς την επανεκκίνηση ουσιαστικών συνομιλιών και στην Κύπρο, εκμεταλλευόμενοι τη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΤΦ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κύπρο, τα μέλη του ΕΤΦ είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους ηγέτες, τους διαπραγματευτές και τους αξιωματούχους των κομμάτων, καθώς και με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο και Επικεφαλής των Δυνάμεων της Ειρηνευτικής Αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Το ΕΤΦ δηλώνει ενθαρρυμένο από το προγραμματισμένο ραντεβού μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που ακολουθεί τη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου.

«Ενθαρρύνουμε τους δύο ηγέτες να προωθήσουν τη Θετική Ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό κλίμα σχετικά με το Κυπριακό», αναφέρεται.

Επίσης, το ΕΤΦ πιστεύει ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και/ή η δημιουργία συναντίληψης για την Κύπρο μέσα από το πλαίσιο του ΟΗΕ θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό σημείο καμπής και να έχει θετική επίδραση σε αμφότερες τις διαδικασίες.

«Το ΕΤΦ πιστεύει ότι ένα κοινό περιφερειακό όραμα θα μπορούσε να είναι μια σημαντική παρόρμηση για πρόοδο, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελισσόμενες περιφερειακές προκλήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγκη ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο για τη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος για την επανεκκίνηση του διαλόγου είναι απαραίτητη. Για να το ενθαρρύνουμε αυτό, πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα καλής θέλησης», αναφέρεται.

Το ΕΤΦ δεσμεύεται να συνεχίσει το έργο του στην περιοχή και να ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές στο νησί να προτείνουν συγκεκριμένες ιδέες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Εκμεταλλευόμενοι τη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προσθέτει, όλα τα σχετικά μέρη θα πρέπει να συνεργαστούν προς την επανεκκίνηση ουσιαστικών συνομιλιών και στην Κύπρο.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top