ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Λετυμπιώτης στο «Τ»: Η νέα καθημερινότητα, η σχέση με τον Χριστοδουλίδη και το πολιτικό μέλλον

Κ. Λετυμπιώτης στο «Τ»: Η νέα καθημερινότητα, η σχέση με τον Χριστοδουλίδη και το πολιτικό μέλλον

Μία διαφορετική, περισσότερο προσωπική, συνέντευξη παραχώρησε στο ThemaOnline ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Λετυμπιώτης αναφέρεται στις σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, αναδεικνύοντας πτυχές του χαρακτήρα του. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «η νηφάλια προσέγγιση του Προέδρου, ακόμα και σε στιγμές κρίσιμες, θέτει πάντοτε τη συζήτηση στην ορθή της βάση και ως προς το ύφος, αλλά και ως προς την ουσία».

Την ίδια ώρα, ο κ. Λετυμπιώτης αναφέρεται στην νέα του καθημερινότητα μετά και την ανάληψη των καθηκόντων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ενώ με ευθύτητα τοποθετείται, τόσο σε σχέση με το πολιτικό του μέλλον όσο και για το κατά πόσον θα είναι υποψήφιος στις διπλές εκλογές του 2024.

«Δεν προσεγγίζω την πολιτική σε καμία περίπτωση ως επάγγελμα ούτε ως καριέρα.  Κινητήριος μου δύναμη είναι ο ενθουσιασμός και η αγάπη μου γι’ αυτό που κάνω, και καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να βελτιώνομαι και να ανταπεξέρχομαι. Μόλις αισθανθώ ότι αυτός ο ενθουσιασμός και η όρεξη έχουν εξασθενήσει θα αποχωρήσω, γιατί πολύ απλά δεν θα είμαι ούτε παραγωγικός ούτε ωφέλιμος», υπογραμμίζει.

Μιλώντας στο «Τ» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προβαίνει και σε ένα απολογισμό του κυβερνητικού έργου, μέχρι στιγμής, και σκιαφραφεί τις άμεσους στόχους της Κυβερνήσεις.

Οι σχέσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και ο ρόλος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Κύριε Λετυμπιώτη πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να είναι κάποιος η «φωνή της Κυβέρνησης» και το δεξί χέρι του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Έχω πλήρη επίγνωση της μεγάλης πρόκλησης που συνεπάγεται της αποστολής που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μου έχει αναθέσει. Η εμπιστοσύνη που μου έχει επιδείξει, ιδιαίτερα αν αναλογιστείτε ότι ο ίδιος διετέλεσε στην ίδια θέση με μεγάλη επιτυχία,  αλλά και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία να ανταπεξέλθω, είναι βέβαια μεγάλο.

Είναι αυτονόητο ότι ρόλος μου είναι να μεταφέρω έγκαιρα και έγκυρα το κυβερνητικό έργο που παράγεται, αλλά και τις κυβερνητικές θέσεις.  Πολλές φορές γνωρίζω ότι, αυτό δεν είναι αρεστό, γνώμονας, όμως, είναι να είμαστε ειλικρινείς, ωφέλιμοι και αυθεντικοί.

Έλεγα τις πρώτες μέρες, κατά τις πρώτες μου τηλεοπτικές εμφανίσεις, ότι με διακατείχε άγχος, δημιουργικό θα έλεγα, προκειμένου να ανταπεξέλθω στις υψηλότατες προσδοκίες και τις απαιτήσεις μιας τέτοιας θέσης. Καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταπεξέλθω επάξια. 

Αλήθεια ποια είναι η σχέση σας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Υπήρξαν αυτούς τους έξι μήνες στιγμές είτε εντάσεων είτε και διαφωνιών; Κι αν ναι, πώς τις ξεπεράσατε;

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έχει τιμήσει με την εμπιστοσύνη του, αναθέτοντας μου τα συγκεκριμένα καθήκοντα.  Αυτό συνεπάγεται καθημερινή επαφή και συνεργασία. 

Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που οι προσεγγίσεις μας είναι διαφορετικές ή οι απόψεις μας να μην ταυτίζονται απόλυτα και αυτό εκτιμώ ότι είναι το πολιτικά υγιές.  Είναι άλλωστε μέσα από αυτό τον εποικοδομητικό διάλογο που ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενθαρρύνει και επιζητά που προκύπτουν οι πιο ορθές αποφάσεις. 

Η νηφάλια προσέγγιση του Προέδρου, ακόμα και σε στιγμές κρίσιμες, θέτει πάντοτε τη συζήτηση στην ορθή της βάση και ως προς το ύφος, αλλά και ως προς την ουσία.  Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα εντάσεων, παρά μόνο επιχειρηματολογία και ανταλλαγή εμπεριστατωμένων απόψεων. 

Πώς είναι να συνεργάζεσαι επί καθημερινής βάσεως με τον Νίκο Χριστοδουλίδη; Πώς είναι ως χαρακτήρας και ως άνθρωπος σε στιγμές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας;

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει έντονα στη δύναμη και στη δυναμική της ομάδας.  Αισθάνεται πολύ έντονα το βάρος της ευθύνης του να κρατάς το τιμόνι μιας χώρας, έχει ιδίαν άποψη για όλα τα θέματα που θα εξετάσει και για τα οποία θα κληθεί να λάβει αποφάσεις, αφού μελετήσει ενδελεχώς όλα τα στοιχεία.

Ηγείται δια του παραδείγματος, αφιερώνει ώρες ολόκληρες και είναι πλήρως αφοσιωμένος στα καθήκοντά του.  Δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κοινωνία των πολιτών και στην επαφή μαζί τους, θέλει να συζητά και να αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των συμπολιτών μας. 

Την ίδια στιγμή, από αυτή την επαφή αντλεί δυνάμεις και ενισχύεται. Αντιμετωπίζει κάθε συνομιλητή του με σεβασμό και ενδιαφέρον και προσεγγίζει τα ζητήματα με ηρεμία και νηφαλιότητα. 

Ένα στοιχείο που νομίζω τον χαρακτηρίζει στις στιγμές της καθημερινότητάς του, είναι η αίσθηση πηγαίου χιούμορ.

Πηγή ηρεμίας του, όμως, αναμφίβολα αποτελεί η πολύ στενή του σχέση με την οικογένειά του, μια πολύ δεμένη και ισχυρή σχέση που ανεξαρτήτως του φόρτου εργασίας ή του βεβαρημένου του προγράμματος διατηρεί αναλλοίωτη.  Θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βρίσκεται δίπλα στις κόρες του σε όλες τις σημαντικές τους στιγμές, να συζητήσει μαζί τους.

Η στήριξη στον ΠτΔ και η νέα καθημερινότητα

Όταν πριν 18 μήνες αποφασίσατε να στηρίξετε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αναμένατε ότι θα σας εμπιστευόταν ένα τόσο καίριας σημασίας πόστο;

Πριν από 18 μήνες πήρα μια πολύ συνειδητή απόφαση, να στηρίξω τον Νίκο Χριστοδουλίδη γιατί στο πρόσωπό του έβλεπα ένα νέο, σύγχρονο πολιτικό, που αισθάνθηκα ότι μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες με εμένα για την επόμενη μέρα, ενός ανθρώπου που επιλέγει να κοιτάζει μπροστά όταν σχεδόν όλοι προσπαθούν να τον αποπροσανατολίσουν είτε προς δεξιά, αριστερά ή κέντρο, ενός υποψήφιου που ο λόγος και η στάση του στόχευαν να ενώσουν και όχι να διχάσουν. Είδα την ειλικρινή διάθεση της συνδιαμόρφωσης των θέσεων με την κοινωνία, όχι σαν σλόγκαν αλλά στην πραγματικότητα. 

Η απόφασή μου, λοιπόν, περισσότερο ήταν απόφαση συνείδησης παρά πολιτικών επιδιώξεων.  Επιθυμούσα να συμβάλω σε μια συλλογική, αγνή προσπάθεια.  Δεν υπήρχε τίποτα εκείνη την στιγμή που να με προετοίμαζε ή να με προϊδέαζε για τα όσα έχουν ακολουθήσει. 

Αυτό που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, 18 μήνες μετά είναι ότι αυτή μου η επιλογή με έχει δικαιώσει και αισθάνομαι περήφανος που ήμουν μέρος αυτής της υπέροχης προσπάθειας και πολύ περισσότερο για τα καθήκοντα που μου έχουν ανατεθεί.

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας τους τελευταίους μήνες; Χρειάστηκε να μετακομίσετε μόνιμα στη Λευκωσία;

Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι η ζωή μου έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό.  Εκτός βέβαια από το γεγονός ότι η άσκηση καθηκόντων μου επέβαλλε και τη μετακόμιση στη Λευκωσία, είναι και η μετάβαση από την επαγγελματική μου ιδιότητα ως Αρχιτέκτονας.  Πλέον η καθημερινότητα, τόσο η δική μου όσο και της οικογένειάς μου, έχει διαφοροποιηθεί πλήρως.

Χρόνο για την οικογένειά σας έχετε ή σας στερούνται;

Ο ελεύθερος χρόνος, όπως ισχύει και για όλους τους αξιωματούχους, είναι περιορισμένος και το πρόγραμμά μας πολλές φορές απρόβλεπτο.  Προσπαθώ, όμως, με κάθε τρόπο να βρίσκω χρόνο για την οικογένειά μου, έχοντας βέβαια τον χρόνο με τον γιο μου ως τη βασική μου προτεραιότητα.

Έχω την ευλογία να έχω μια σύζυγο που με στηρίζει σε όλες μου τις αποφάσεις και να διασφαλίζει ότι θα περνάμε αρκετό και ποιοτικό χρόνο ως οικογένεια.

Την ίδια στήριξη έχω και από όλη μου την οικογένεια, με τους οποίους προσπαθώ με κάθε ευκαιρία να πηγαίνω στην Πάφο για να τους βλέπω. Είναι βλέπετε οι στιγμές που με ηρεμούν και που μου επιτρέπουν να χαλαρώνω.

Είναι ασφαλώς δεδομένο ότι σε κάποιο βαθμό δεν περνάμε το χρόνο που περνούσαμε παλαιότερα, έχουμε όμως πολύ ισχυρούς δεσμούς.

Ποια είναι η καθημερινότητά σας; Τί ώρα αρχίζετε δουλειά και τί ώρα, περίπου, τελειώνετε και πώς κυλά η μέρα σας;

Η πρωινή επισκόπηση των εφημερίδων συνεπάγεται ξύπνημα νωρίς, γύρω στις 05:00-05:30. Μου δίνεται η δυνατότητα με αυτό τον τρόπο να βλέπω και την οικογένειά μου το πρωί και όποτε έχω την ευκαιρία να παίρνω τον γιο μου στο σχολείο. 

Η μέρα ακολούθως ξεκινά στο γραφείο με την καθημερινή πρωινή σύσκεψη συντονισμού, τις επαφές/συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και την παρουσία μου σε τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές εκπομπές. 

Η συχνή επαφή με δημοσιογράφους είναι βέβαια καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και συνεχής, όπως επίσης και με τα Υπουργεία και Υφυπουργεία για ενημέρωση και τον απαραίτητο συντονισμό. 

Δεν μπορώ να πω ότι τελειώνει κάποια συγκεκριμένη ώρα η μέρα μου, αφού όπως είναι αυτονόητο οι εξελίξεις μεταβάλλονται διαρκώς. 

Το πολιτικό μέλλον κι οι διπλές εκλογές του 2024

Εάν σε τεσσεράμισι χρόνια από σήμερα που ολοκληρώνεται η θητεία της Κυβέρνησης και σε περίπτωση μη επανεκλογής ή επαναδιεκδίκησης της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον κ. Χριστοδουλίδη, ο κύκλος της πολιτικής θα κλείσει για εσάς;

Δεν μπορώ να γνωρίζω πού θα βρίσκομαι το 2028 ή ποιες θα είναι σε εκείνο το στάδιο της ζωής μου οι προτεραιότητές μου.  Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι προσεγγίζω την ενασχόληση με τα κοινά ως αποστολή, αισθάνομαι ότι μπορώ να προσφέρω, ότι έχω όρεξη και ιδέες.  Με ικανοποιεί και με γεμίζει.  Δεν προσεγγίζω την πολιτική σε καμία περίπτωση ως επάγγελμα ούτε ως καριέρα.  Κινητήριος μου δύναμη είναι ο ενθουσιασμός και η αγάπη μου γι’ αυτό που κάνω, και καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να βελτιώνομαι και να ανταπεξέρχομαι. 

Μόλις αισθανθώ ότι αυτός ο ενθουσιασμός και η όρεξη έχουν εξασθενήσει θα αποχωρήσω, γιατί πολύ απλά δεν θα είμαι ούτε παραγωγικός ούτε ωφέλιμος.

Κάνετε οποιεσδήποτε σκέψεις για να κατέλθετε ως υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, είτε για ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου είτε για ανάδειξη των νέων Τοπικών Αρχών;

Προτεραιότητά μου είναι να ασκώ τα καθήκοντα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μου έχει αναθέσει και εμπιστευτεί.  Ανέλαβα πριν από 6 μήνες έχοντας πλήρη επίγνωση, επικεντρώνομαι στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της θέσης που υπηρετώ. 

Δεν θα μπορούσα αυτή τη στιγμή να κάνω οποιεσδήποτε τέτοιες σκέψεις. Έχουμε άλλωστε ακόμα πολλά να κάνουμε και σημαντικές πολιτικές και έργα να παρουσιάσουμε.

Η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου και οι κύριοι στόχοι

Προτού κλείσουμε και δύο σύντομες ερωτήσεις για την Κυβέρνηση. Πώς αξιολογείτε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αλλά και ως απλός πολίτης, το μέχρι σήμερα έργο της Κυβέρνησης; Πιστεύετε ότι έχουν οποιαδήποτε λάθη;

Είμαι σε θέση να γνωρίζω το σημαντικό έργο που παράγεται και τη σκληρή δουλειά που γίνεται από όλα ανεξαιρέτως τα Υπουργεία και Υφυπουργεία.  Μέσα σε μόλις 6 μήνες έχουν ήδη γίνει αρκετά, έχουν ληφθεί σημαντικότατες αποφάσεις και έχουν επιλυθεί ζητήματα που χρόνιζαν. 

Έχουμε ένα Πρόγραμμα Διακυβέρνησης πενταετίας, που αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό συμβόλαιο και είμαστε αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε. Περιθώρια βελτίωσης πάντοτε θα υπάρχουν και όποιος ισχυριστεί ότι υπάρχουν Κυβερνήσεις που δεν έχουν περιθώριο βελτίωσης δεν θα είναι ειλικρινής.

Eκείνο που αποτελεί όμως πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της διακυβέρνησης και του Προέδρου του ιδίου είναι η ειλικρινής διάθεση για αυτοκριτική, ο εντοπισμός των διαχρονικών κενών και η έγκαιρη λήψη διορθωτικών ενεργειών, μακριά από αγκυλώσεις και αντιπαραγωγικές επιμονές και εμμονές. 

Το έχουμε αποδείξει στην πράξη, δεν διστάσαμε να αναγνωρίσουμε παραλείψεις και να λάβουμε αποφάσεις αμέσως, για πολλά εκ των θεμάτων που χρόνιζαν ή που δεν είχαν προσεγγιστεί μέχρι σήμερα.  Με την ίδια αγνή διάθεση για προσφορά θα συνεχίσουμε μέχρι να ανταπεξέλθουμε στις υψηλότατες προσδοκίες της κοινωνίας. 

Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι της Κυβέρνησης και πώς αυτοί θα επιτευχθούν;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει παρουσιάσει το Πρόγραμμα Διακυβέρνησής του, στο οποίο καταγράφονται και αναδεικνύονται οι βασικές προτεραιότητές του.  Ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης πολυδιάστατο με πολιτικές και έργα σε όλους τους πυλώνες της χώρας μας. 

Το Εθνικό μας πρόβλημα αποτελεί χωρίς καμιά αμφιβολία την ύψιστη προτεραιότητά μας.  Η ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με στόχο την άρση του αδιεξόδου, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την επίλυση του Κυπριακού, μέσα από μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή προσέγγιση, έχει ήδη τύχει αναγνώρισης από τη διεθνή κοινότητα.  Ευελπιστώ ειλικρινά το αμέσως επόμενο διάστημα να δημιουργηθεί εκείνη η προοπτική, η Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη της στάση και την απαράδεκτη θέση περί λύσης δύο κρατών, και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, το συντομότερο δυνατόν.

Την ίδια στιγμή, έχουμε μια σειρά από προκλήσεις που θα κληθούμε να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσου, όπως την ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια, το μεταναστευτικό, το στεγαστικό, τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, το κυκλοφοριακό, τον εκσυγχρονισμό της παιδείας και πολλά άλλα.  Φιλοδοξούμε να παραδώσουμε μια χώρα ακόμα πιο σύγχρονη, πιο παραγωγική και πιο ελπιδοφόρα.  Ήδη έχουν γίνει πολλά στους τομείς που προανέφερα αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ακόμη περισσότερα.

Το μεγάλο κοινωνικό μας συμβόλαιο, το πρόγραμμα διακυβέρνησης, θα αποτελέσει πυξίδα και οδηγό για την Κύπρο του αύριο, την Κύπρο που επιθυμούμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας.

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top