ΔΙΕΘΝΗ

Δύο κομμάτια ξύλου 500.000 ετών ξαναγράφουν την προϊστορία του ανθρώπου

Δύο κομμάτια ξύλου 500.000 ετών ξαναγράφουν την προϊστορία του ανθρώπου

Η ανακάλυψη δύο κομματιών ξύλου στις όχθες ενός ποταμού στη Ζάμπια, στην Αφρική, αλλάζει την αντίληψη των αρχαιολόγων για τον τρόπο που ζούσαν οι προϊστορικοί άνθρωποι.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο κομμάτια κορμών ξύλου, περίπου 1,5 μέτρου σε μήκος, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας δομής σαν πλατφόρμα. Δεν φαίνεται ότι η δομή αφορούσε κάποια καλύβα ή άλλη μόνιμη δομή, αναφέρει το BBC, θα μπορούσε όμως να είναι ένα είδος πάγκου για το ψάρεμα.

Ανακάλυψαν επίσης κομμάτια από ξύλινα εργαλεία, όπως ραβδιά για σκάψιμο.

Αυτό όμως που τους ενθουσίασε περισσότερο ήταν ότι τα δύο κομμάτια ξύλου βρέθηκαν σε ορθή γωνία μεταξύ τους και ότι έχουν εγκοπές από λίθινα εργαλεία.

Περαιτέρω ανάλυση επιβεβαίωσε ότι οι κορμοί ήταν ηλικίας περίπου 476.000 ετών.

Το ξύλο σαπίζει και αποσυντίθεται εύκολα, ωστόσο διατηρείται αν συντρέχουν ειδικές συνθήκες. Σε αυτή την περίπτωση διατηρήθηκε γιατί θάφτηκε σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο.

Δεν έχουν βρεθεί στο σημείο λείψανα ανθρώπων οπότε είναι δύσκολο να πούμε ποιοι είδος ανθρώπου τοποθέτησε έτσι τα ξύλα. Από τη χρονολόγηση των ξύλων προκύπτει ότι δεν ήταν οι Homo sapiens, οι σύγχρονοι άνθρωποι, που εμφανίστηκαν τουλάχιστον 150.000 χρόνια μετά την κατασκευή της δομής.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι της λίθινης εποχής μπορούσαν να χτίζουν κάτι σαν καταφύγιο.

Οι ερευνητές που εντόπισαν τα κομμάτια λένε ότι οι άνθρωποι της εποχής εκείνης «χρησιμοποίησαν τη νοημοσύνη, τη φαντασία και τις ικανότητές τους για να δημιουργήσουν κάτι που δεν είχαν ξαναδεί».

Μέχρι τώρα, οι αποδείξεις για τη χρήση του ξύλου από τους ανθρώπους περιορίζονταν στην κατασκευή φωτιάς και στην κατασκευή εργαλείων όπως τα δόρατα.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απαγόρευση κινητών: Πώς θα εφαρμοστεί και ποιες είναι οι ποινές - Όσα δήλωσε η Υπουργός Παιδείας στο «Τ»

«Σαν την Κύπρο εν έσχει»: «Πέταξαν» τα έσοδα από τον τουρισμό – Αυτές οι αγορές ξόδεψαν τα περισσότερα – Πίνακες

Στο Νοσοκομείο 29χρονος μετά από συμπλοκή: Εντοπίστηκε σε δρόμο με τραύμα στην πλάτη - Άφαντος ο δράστης

Δυο ανήλικοι πίσω από την πυρκαγία στην Τριμίκλινη - «Έπαιζαν» με πυροτεχνήματα

Xρήστος Μάστορας: Δείτε τον να χορεύει στο TikTok με την αδερφή του - ΒίντεοΞεκινούν δεύτερο κύκλο ενδοσκόπησης τα κόμματα - Από τον προβληματισμό στις αποφάσεις

Ξεκινούν δεύτερο κύκλο ενδοσκόπησης τα κόμματα - Από τον προβληματισμό στις αποφάσεις

Στη δίνη έντονου προβληματισμού βρίσκονται τα κόμματα τα οποία μετά τον πρώτο απολογισμό για το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου, συνεχίζουν την ενδοσκόπηση και την ανάλυση, με στόχο τις βουλευτικές εκλογές του 2026.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top