Στο Υπουργικό για έγκριση ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024

Στο Υπουργικό για έγκριση ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024

Συνέρχεται σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024, τον πρώτο της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ πως ο προϋπολογισμός θα είναι «σημαντικά αναπτυξιακός», προωθώντας επενδύσεις και έργα που έχουν ενσωματωθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα χαρακτηρίζεται από τη συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα και θα είναι πλεονασματικός, ώστε να διασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και η συμμόρφωση της Κύπρου με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Σημειώνεται ότι εν μέσω της απανωτής αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την αβεβαιότητα που σχετίζεται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναθεωρήσει ελαφρώς προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,6% για φέτος, από το αρχικό 2,8% του ΑΕΠ, ενώ για το 2024 εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί γύρω στο 2,9% του ΑΕΠ.

Βάσει του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2024 -2026, το οποίο καθορίζει τα όρια δαπανών στη βάση της δήλωσης πολιτικής, το δημοσιονομικό ισοζύγιο προβλεπόταν να παρουσιάσει πλεόνασμα της τάξης των €714 εκατ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ το 2024, ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο (εξαιρουμένων των εξόδων εξυπηρέτησης του χρέους) προβλεπόταν να ανέλθει στο €1,1 δισ ή 3,7% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 81,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 και θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 73% το 2024. Το όριο των δαπανών για την Κεντρική Κυβέρνηση (πρωτογενής δαπάνες για Ανεξάρτητες Υπηρεσίες, Υπουργεία, Υφυπουργεία και Γενικό Λογιστήριο, περιλαμβανομένης και της Βουλής) είχε καθοριστεί στα €9,38 δισ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Η Γενεύη δεν θα είναι το τέλος του δρόμου για το κυπριακό- Πανέτοιμη η Λευκωσία για όλα τα σενάρια- Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη, με τον ΓΓ των ΗΕ

Η Γενεύη δεν θα είναι το τέλος του δρόμου για το κυπριακό- Πανέτοιμη η Λευκωσία για όλα τα σενάρια- Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη, με τον ΓΓ των ΗΕ

Τη θέση ότι η Λευκωσία είναι πανέτοιμη για όλα τα σενάρια, για όλες τις ενδεχόμενες και μη εκπλήξεις εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στα πλαίσια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, στους πέντε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς.

BEST OF TOTHEMAONLINE