ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διευκρινίζει το ΥΠΑΝ: «Δεν υπάρχει πρόνοια για παραχώρηση αποκλειστικού σχολικού βοηθού/συνοδού»

Διευκρινίζει το ΥΠΑΝ: «Δεν υπάρχει πρόνοια για παραχώρηση αποκλειστικού σχολικού βοηθού/συνοδού»

Ανακοίνωση για την εξυπηρέτηση των αναγκών μαθητών με ειδικές ανάγκες από σχολικούς βοηθούς/συνοδούς εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, μετά την είδηση εύρεσης συνοδού για τον μαθητή Λυκείου Μάριο, ο οποίος πάσχει, μεταξύ άλλων, από εγκεφαλική παράλυση τύπου σπαστική διπληγία.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωση του, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δεν υπάρχει πρόνοια για παραχώρηση «αποκλειστικού» σχολικού βοηθού/συνοδού.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΥΠΑΝ:

Σε σχέση με αναφορές που αφορούν στην εξυπηρέτηση αναγκών μαθητών με ειδικές ανάγκες από σχολικούς βοηθούς/συνοδούς, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Αποτελεί πρωταρχική μέριμνα του ΥΠΑΝ και των καθ’ ύλην αρμόδιων Επαρχιακών Επιτροπών και της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η ικανοποίηση των ιδιαίτερων αναγκών κάθε παιδιού που ενδέχεται να χρήζει εύλογων προσαρμογών. Οι όποιες αποφάσεις των Επιτροπών λαμβάνονται στη βάση τεκμηριωμένων αξιολογήσεων που πραγματοποιούνται από ομάδα ειδικών.

Η στήριξη/παροχή βοηθητικού προσωπικού (σχολικών βοηθών/συνοδών) βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τα οποία οι σχολικοί βοηθοί/συνοδοί στηρίζουν παιδιά που δεν αυτομεριμνούνται και παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και επικοινωνίας. Οι σχολικοί βοηθοί/συνοδοί δεν ασκούν εκπαιδευτικά καθήκοντα και δύνανται να εξυπηρετούν τις ανάγκες ενός ή περισσότερων παιδιών. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δεν υπάρχει πρόνοια για παραχώρηση «αποκλειστικού» σχολικού βοηθού/συνοδού και ως εκ τούτου, λανθασμένα έχει εκληφθεί από μερίδα γονιών ότι κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να έχει τον/την «αποκλειστικό/ή» του/της σχολικό/ή βοηθό/συνοδό.

Το ΥΠΑΝ, μέσα από τις διαδικασίες που ακολουθεί και τις αποφάσεις που λαμβάνει, στηρίζει καθημερινά χιλιάδες παιδιά με αναπηρίες. Νοείται ότι η επίλυση κάθε προβλήματος γίνεται στη βάση τεκμηριωμένων δεδομένων και δεν εξαρτάται από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις.

Το ΥΠΑΝ αντιλαμβάνεται ότι στην όλη διαδικασία υπάρχουν προβλήματα και προκλήσεις. Ως εκ τούτου, έχει ήδη εξαγγείλει διάλογο εφ’ όλης της ύλης για τη βελτίωση της Ειδικής-Ενιαίας Εκπαίδευσης.

Καταληκτικά, επισημαίνεται ότι αναφορές που δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις, δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων που πιθανόν να προκύψουν για κάθε παιδί και για κάθε σχολική μονάδα, ξεχωριστά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top