Προσπάθειες για να ανοίξει νέες «εμπορικές αντιπροσωπείες» σε κάποιες χώρες καταβάλλει το ψευδοκράτος, όπως δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποίησε επαφές στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της Kıbrıs (27.09.23), ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αναπτύξουμε τους δεσμούς μας με φιλικές χώρες που διαθέτουν μεγάλες εμπορικές δυνατότητες και υπόσχονται μεγάλες ελπίδες. Η Ρωσία είναι μία από αυτές», είπε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τη Ρωσία και ότι αυτό είναι, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα των στενών σχέσεων της εν λόγω χώρας με την Τουρκία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτοιμος να συζητήσει θέματα συνεργασίας «στη βάση της ισότητας» ο Τατάρ - «Ποτέ δεν αποφύγαμε τη διπλωματία»
Ανέφερε και το εξής: «Έχουμε σχέσεις μέσω Τουρκίας. Έχουμε εμπόριο με τη Ρωσία. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η προμήθεια των εμπορικών και γεωργικών μας προϊόντων. Έχουμε εμπόριο μέσω τουρκικών εταιρειών. Βάσει αυτού, πρέπει οπωσδήποτε να αναπτύξουμε το εμπόριο».
Σημειώνοντας ότι η «ΤΔΒΚ» διαθέτει «αντιπροσωπείες» σε 27 χώρες και διεξάγονται συνομιλίες για να ανοίξουν και νέα «γραφεία», ο Τατάρ είπε ότι για τον σκοπό αυτό έγιναν νέες προσλήψεις στο λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών για να εκπαιδευθούν νέοι «διπλωμάτες».
«Εκπαιδεύουμε νέους διπλωμάτες, διότι θέλουμε να έχουμε γραφεία σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες», πρόσθεσε.
Αιτήσεις από δύο ρωσικές εταιρείες για πτήσεις προς κατεχόμενα
Επισημαίνοντας ότι υπάρχει πολύ πυκνή αεροπορική κίνηση από τη Ρωσία προς την κατεχόμενη Κύπρο μέσω Τουρκίας, ο Τατάρ είπε: «Ελπίζω ότι οι Ρώσοι θα δεχτούν την διοργάνωση απευθείας πτήσεων προς το αεροδρόμιό μας από τη Μόσχα».
Ανέφερε ότι έλαβαν αιτήσεις από δύο ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, τα ονόματα των οποίων δεν αποκάλυψε, και πρόσθεσε: «Αυτές οι εταιρείες ή άλλες μπορεί να θέλουν απευθείας πτήσεις. Είμαι έτοιμος να το εγκρίνω αυτό, διότι θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών».
Σημειώνοντας ότι συνεχίζονται από πέρσι οι συνομιλίες σε σχέση με έναρξη απευθείας πτήσεων ανάμεσα στην Ρωσία και τη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο όμως ακόμα δεν έχει γίνει κάποιο συγκεκριμένο βήμα, ο Τατάρ είπε ότι ζουν τουλάχιστον 50 χιλιάδες Ρώσοι στα κατεχόμενα και ότι είναι μεγάλος και ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που επιθυμούν να επισκεφτούν τη Ρωσία και υποστήριξε ότι έχουν μεγάλη σημασία οι απευθείας πτήσεις ανάμεσα στις «δύο χώρες».
Έρντογαν και Πούτιν αποφάσισαν το άνοιγμα ρωσικού «προξενείου» στα κατεχόμενα
Υπενθυμίζοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η Ρωσία προτίθεται να ανοίξει «γραφείο» που θα παρέχει προξενικές υπηρεσίες στα κατεχόμενα επειδή ζουν πολλοί Ρώσοι πολίτες εκεί, ο Τατάρ εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί αυτό και πρόσθεσε ότι το θέμα του ανοίγματος «προξενείου» αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Ο Πρόεδρος Έρντογαν μάς είπε ότι συζήτησε αυτό το θέμα με τον Πούτιν και ότι ο Πούτιν τον ενημέρωσε ότι προέβη σε ‘εξουσιοδότηση’ για άνοιγμα μιας αποστολής στη βόρεια Κύπρο. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός», υποστήριξε.
Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση στην Κύπρο μπορούν να γίνουν μόνο στη βάση «δύο ίσων κρατών», ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εξεύρεση λύσης στην Κύπρο».
Είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιμένει στο μοντέλο της ομοσπονδίας και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να συζητήσει με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη μόνο θέματα που αφορούν τις δύο πλευρές, όπως η ενέργεια, οι φυσικοί πόροι, το νερό και η μετανάστευση.
Ο Τατάρ χαρακτήρισε «δίκαιο, βιώσιμο και πρακτικό» το μοντέλο λύσης δύο κρατών, διότι εδώ και 60 χρόνια «εκείνοι και εμείς έχουμε χωριστά κράτη», κατά την έκφρασή του.
Επανέλαβε ότι θα μπορούσαν να συζητήσουν τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων στη βάση της ισότητας με τους Ελληνοκύπριους και να μοιραστούν το νερό που μεταφέρεται από την Τουρκία.
Υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια «λύση» εμπεριέχει μεγάλη δυναμική, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Από μια τέτοια λύση θα εξασφαλίσουν όφελος οι Τουρκοκύπριοι, οι Ελληνοκύπριοι, η Τουρκία, η Ελλάδα και επομένως ολόκληρη η περιοχή. Περιμένουμε σεβασμό από εκείνους που κάνουν τους πρωταθλητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους πρωταθλητές της ειρήνης και των παγκόσμιων αξιών. Όταν πρόκειται για τους Τουρκοκύπριους ξεχνούν όλες τις αξίες. Έχουμε αθλητές που θα μπορούσαν να είναι ολυμπιονίκες, όμως λόγω των εμπάργκο δεν μπορούν να συμμετέχουν στους αγώνες. Μένουμε εκτός διαγωνισμού λόγω της προπαγάνδας των Ελληνοκυπρίων. Αποκλειόμαστε από όλες τις αθλητικές, πολιτιστικές διοργανώσεις, διότι δεν πηγαίνουμε εκεί κάτω από τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ισχυριζόμενος ότι οι Ελληνοκύπριοι λένε συνεχώς στους Τουρκοκύπριους «εγκαταλείψτε τα δικαιώματά σας, ενωθείτε μαζί μας, θα σας στηρίξουμε», ο Τατάρ είπε ότι δεν θα δεχτούν ποτέ κάτι τέτοιο, το οποίο «θα είναι αυτοκτονία για εμάς».
«Η κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων πρέπει να αναγνωριστεί», ισχυρίστηκε και κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για να εξηγεί στον κόσμο αυτή τη δίκαιη θέση, κατά την έκφρασή του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις