Το φαινόμενο της ρίψης πυροτεχνημάτων και η μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας απασχόλησε τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος την Τετάρτη, με βουλευτές να εισηγούνται διαφορετικά μέτρα για την αντιμετώπισή του.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος είπε ότι το ζήτημα είχε απασχολήσει την Επιτροπή πριν από ένα χρόνο και κατέληξε στην υποβολή στην Ολομέλεια συγκεκριμένων αλλαγών της νομοθεσίας περί Εκρηκτικών Υλών ώστε να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο, το οποίο προκαλεί πολλά προβλήματα.
«Αντί να περιοριστεί, λόγω του μη επαρκούς ελέγχου το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε παραλιακές περιοχές», συνέχισε ο κ. Κέττηρος, προσθέτοντας ότι από τα όσα άκουσε η Επιτροπή σήμερα φαίνεται ότι οι αρμόδιες αρχές, η Αστυνομία και το Τμήμα Μεταλλείων, αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση.
«Εμείς θέσαμε για προβληματισμό και θα διερευνήσουμε το ενδεχόμενο να καταθέσουμε πρόταση νόμου, η οποία θα προνοεί την πλήρη απαγόρευση των πυροτεχνημάτων», δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι επίδειξης πλούτου και ότι θα πρέπει γίνει σεβαστή η ηρεμία και η υγεία ευαίσθητων ομάδων, όπως των ηλικιωμένων και των παιδιών με αυτισμό, αλλά και των κατοικίδιων ζώων.
«Εφόσον οι αρχές της πολιτείας δεν μπορούν να ελέγξουν αυτό το ζήτημα, ίσως να μην μένει άλλος τρόπος από το απαγορευτούν όλα τα πυροτεχνήματα, εκτός όσων αφορούν ζητήματα ασφάλειας», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης είπε ότι υπήρξαν καταγγελίες από πολίτες για πρόκληση ανησυχίας, ηχορύπανσης, οχληρίας και αναστάτωσης σε παιδιά, ηλικιωμένους και τα ζώα από το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης χρήσης πυροτεχνημάτων, το οποίο, όπως είπε, παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Αναφέρθηκε επίσης σε επισήμανση της Αστυνομίας ότι είναι δύσκολο να αποδειχθεί ποιος ρίχνει τα πυροτεχνήματα, καθώς μέχρι να σπεύσουν στην περιοχή οι αστυνομικές δυνάμεις μετά από καταγγελία οι δράστες εξαφανίζονται.
«Η Επιτροπή ζήτησε από την Αστυνομία και τις αρμόδιες υπηρεσίες εντονότερους ελέγχους για την εισαγωγή αυτών των πυροτεχνημάτων από το εξωτερικό και των διανομέων τους στην κυπριακή αγορά, καθώς και να γίνει ενημέρωση του κοινού για την επικινδυνότητα της χρήσης του, αλλά για τις ποινές που επισύρει η ρίψη τους, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό», σημείωσε σχετικά.
Ερωτηθείς για τη σκέψη του ΑΚΕΛ περί καθολικής απαγόρευσης των πυροτεχνημάτων, ο κ. Αλαμπρίτης είπε ότι διαφωνεί κατ’ αρχήν και προσέθεσε πως θα πρέπει να γίνει συζήτηση για να αναδειχθεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο και να γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι για την ασφαλή ρίψη των πυροτεχνημάτων.
Από πλευράς του, ο βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση για το θέμα στην οποία αναφέρει ότι η ρίψη πυροτεχνημάτων είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο μέρα με τη μέρα δυσχεραίνει τη ζωή ολοένα και περισσότερων ανθρώπων. «Δυστυχώς μόνο το 10% των πυροτεχνημάτων είναι αδειοδοτημένα και το υπόλοιπο 90% είναι παράνομα».
Προσθέτει ότι από την ανεξέλεγκτη ρίψη πυροτεχνημάτων δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα οχλαγωγίας κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αλλά και σοβαρά θέματα εξαγρίωσης των κατοικίδιων.
Ως ΔΗΚΟ, αναφέρει, «θα ζητήσουμε την αυστηροποίηση των ποινών αλλά και την ευθύνη των ιδιοκτητών των υποστατικών», ενώ χαιρετίζουν τους ελέγχους που διενεργεί η αστυνομία, αλλά, καταλήγει, «θέλουμε να τονίσουμε ότι υπάρχει ένα κενό το οποίο θα πρέπει να διευθετήσουμε».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις