ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρώσος Πρέσβης: «Αμετάβλητη η προσέγγιση της Ρωσίας για το Κυπριακό»

Ρώσος Πρέσβης: «Αμετάβλητη η προσέγγιση της Ρωσίας για το Κυπριακό»

Η προσέγγιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την επίλυση του Κυπριακού παραμένει αμετάβλητη, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Λευκωσία Μουράτ Ζιάζικοφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα», εκφράζοντας την ίδια στιγμή απογοήτευση, γιατί η Κύπρος υιοθέτησε τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας.

«Υποστηρίζουμε σταθερά μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση εντός του γνωστού διεθνούς νομικού πλαισίου, που κατοχυρώνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό η τελική απόφαση να ληφθεί από τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού με αμοιβαία συνεκτίμηση των συμφερόντων και των δίκαιων ανησυχιών και των δύο κοινοτήτων, ανεξάρτητα από το ποιος προωθεί ποιες πρωτοβουλίες», είπε. 

Πρόσθεσε ότι θεωρεί απαράδεκτο το να τους επιβληθεί κάποιο χρονικό πλαίσιο και έτοιμες "συνταγές" από το εξωτερικό, πολύ περισσότερο το να ασκηθεί πίεση για τη λήψη της μιας ή άλλης εκδοχής. Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημείωσε, παραδοσιακά προωθεί την εφαρμογή εποικοδομητικών βημάτων για την επίτευξη ενός αποτελέσματος στο Κυπριακό ζήτημα, το οποίο θα δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας και παραγωγικής ανάπτυξης του νησιού προς όφελος των λαών που ζουν σε αυτό.

«Από την πλευρά μου, είμαι επίσης ανοικτός σε συναντήσεις και διάλογο με τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες, εάν υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον», ανέφερε ο Ρώσος πρεσβευτής, χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό «λεπτό, πολύπλοκο ζήτημα».

Η Μόσχα, κατά τον κ. Ζιάζικοφ, εξέφρασε εξαρχής τη διάθεση για συνέχεια στην πολιτική της «και τη σταθερότητα των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Κύπρου, καθώς και για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του νησιού στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ» και συνεχάρη ειλικρινά, ως επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για την εκλογή του.

Ωστόσο δήλωσε ότι «είμαστε απογοητευμένοι από τη θέση της Λευκωσίας να ενταχθεί στις παράνομες κυρώσεις της ΕΕ. Ελπίζουμε ότι η ηγεσία της Δημοκρατίας θα έχει την πολιτική διορατικότητα και τη βούληση να διατηρήσει το συσσωρευμένο τεράστιο δυναμικό της παραδοσιακής, με σεβασμό και εποικοδομητικής συνεργασίας με τη Ρωσία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ζιάζικοφ σημείωσε ότι «πράγματι, ορισμένα ΜΜΕ προσπαθούν κατά περιόδους να προωθήσουν το αφήγημα της υποτιθέμενης ετοιμότητας της Ρωσίας να αλλάξει τη γνωστή θέση της για τη διευθέτηση του Κυπριακού», εκτιμώντας ότι «τέτοιες εικασίες και προκλητικές διαρροές δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και έχουν ως μοναδικό σκοπό να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις ισορροπημένες προσεγγίσεις της χώρας μας για τη διευθέτηση τοπικών και διεθνών συγκρούσεων, οι οποίες βασίζονται στην αυστηρή τήρηση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ».

«Τονίζω ότι ουδέποτε αμφισβητήσαμε τα βασικά θεμέλια της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού. Είναι προφανές ότι η Ρωσία αναπτύσσει και είναι έτοιμη να βελτιώσει τις εταιρικές σχέσεις με όλα τα κράτη, που είναι ανοικτά στην εγκαθίδρυση και διατήρηση αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και στον εποικοδομητικό, με σεβασμό διάλογο για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και των δύο πλευρών», είπε ο κ. Ζιάζικοφ, σημειώνοντας ότι σε αυτές τις βάσεις οικοδομείται η συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επομένως «a priori δεν μπορεί να στρέφεται εναντίον κανενός ή να πραγματοποιείται εις βάρος των σχέσεων με άλλες χώρες».

Όπως υποστήριξε ο Ρώσος πρεσβευτής «η πλειοψηφία των Κυπρίων αντιτίθεται στη συμμετοχή της Λευκωσίας στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και δεν υποστηρίζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία», ενώ η απόρριψη «του αντιρωσικού οργίου, που έχει εξαπολύσει η Δύση, από την πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών είναι γνωστή σε εμάς ακόμη και χωρίς αναφορά σε κοινωνιολογικές έρευνες». Μάλιστα εγκωμίασε «τη φιλόξενη στάση απέναντι στους Ρώσους και τη ρωσική κουλτούρα, που επιδεικνύεται από τους απλούς Κύπριους κυριολεκτικά παντού, ξεκινώντας από τον καθημερινό διάλογο των πολιτών μαζί μας και καταλήγοντας εντός των τειχών των κρατικών θεσμών».

«Είναι προφανές ότι στη μακρά ιστορία των διπλωματικών σχέσεων και εννέα αιώνων συνεργασίας σε επίσημο επίπεδο μεταξύ των χωρών μας, η Ρωσία και η Κύπρος ποτέ δεν θεωρούσαν η μία την άλλη ως εχθρούς. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα το πράξουν και στο μέλλον. Ο κυπριακός λαός ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα φιλικός και αδελφικός απέναντί μας», είπε.  Πρόσθεσε ότι αυτό βασίζεται στην αμοιβαία συμπάθεια των απλών ανθρώπων, στους στενούς ιστορικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που διαμορφώνονται εδώ και αιώνες.

«Δεν νομίζω ότι οι όποιες πρόσκαιρες πολιτικές συγκυρίες ή η ατυχής κοντόφθαλμη προσέγγιση δυνάμεων που υπέκυψαν στην αντιρωσική υστερία μπορούν να καταστρέψουν αυτή τη φιλία. Οι οποιεσδήποτε κρίσεις είναι πεπερασμένες. Είμαι βέβαιος ότι οι σχέσεις μας με την Κύπρο δεν θα οικοδομηθούν από το μηδέν, αλλά θα βασιστούν σε δεκαετίες πλούσιας εμπειρίας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας προς όφελος των λαών μας», διαπίστωσε ο Ρώσος πρεσβευτής, ο οποίος εκτίμησε ότι εξαιτίας της απόφασης των κυπριακών αρχών τον Μάρτιο του 2022 να διακόψουν την απευθείας αεροπορική επικοινωνία με τη Ρωσία ακυρώθηκε «σχεδόν πλήρως η ροή των Ρώσων τουριστών προς την Κυπριακή Δημοκρατία», με αποτέλεσμα να χαθούν για την κυπριακή βιομηχανία περί τους 800.000, όπως υποστήριξε, Ρώσοι τουρίστες και περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε έσοδα. «Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι που ταξιδεύουν εδώ με συνδέσεις σε τρίτες χώρες προτιμούν όλο και περισσότερο να κάνουν διακοπές στο ελεγχόμενο από τους Τουρκοκύπριους βόρειο τμήμα του νησιού, όπου οι ξενοδοχειακές και συγκοινωνιακές υποδομές αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς και οι τιμές είναι χαμηλότερες», ισχυρίστηκε ο κ. Ζιάζικοφ, υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις «έχουν πλήξει σκληρά τον οικονομικό και τραπεζικό τομέα του νησιού».

Ο Ρώσος πρεσβευτής σημείωσε και τις δυσκολίες Ρώσων πολιτών στις τραπεζικές συναλλαγές τους, στο πλαίσιο της ανάγκης «ενίσχυσης της καταπολέμησης του υποτιθέμενου ξεπλύματος χρήματος σε κρατικό επίπεδο», γεγονός, που οδηγεί συχνά, όπως υποστήριξε «οι τράπεζες με απίθανες προφάσεις να αρνούνται στους συμπατριώτες μας όχι μόνο να ανοίξουν λογαριασμό, αλλά και υποχρεώνουν να κλείσουν τον υπάρχοντα», γεγονός, που η ρωσική πλευρά θέτει στις επαφές της με την κυπριακή κυβέρνηση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και η εποικοδομητική προσέγγιση σε αυτόν τον τομέα των άλλοτε λαμπρών σχέσεών μας με τους Κύπριους εταίρους μας».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top