ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θα μας βγάλουν το λάδι μας» - Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή του ελαιόλαδου – Πού οφείλεται η αύξηση και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή  

«Θα μας βγάλουν το λάδι μας» - Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή του ελαιόλαδου – Πού οφείλεται η αύξηση και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή   

«Δύσκολος» και «ακριβός» αναμένεται να είναι ο φετινός χειμώνας, αφού εκτός από τα τρόφιμα, τα καύσιμα και το ρεύμα, τώρα αναμένεται να αυξηθεί και η τιμή του ελαιόλαδου.

Όχι μόνο θα αυξηθεί αλλά θα εκτοξευθεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου λειτουργού του Υπουργείου Γεωργίας στο ThemaOnline.

«Οι τιμές του παραγωγού αναμένονται πολύ πιο αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Αν πέρσι, που ήταν καλή η τιμή, κυμαινόταν από 3,80 μέχρι 4,20 ευρώ, φέτος αναμένεται να ξεκινήσει από 5,50 με 6 ευρώ το λιγότερο», είπε συγκεκριμένα.

«Όσο αφορά τις τιμές στο ράφι για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για το μπουκάλι του ενός λίτρου, οι τιμές αναμένονται να φτάσουν τα 10 ευρώ και πάνω, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο λειτουργό, «τα αποθέματα της προηγούμενης χρονιάς τελειώνουν, άρα με τη νέα εμφιάλωση αναμένεται αυτές οι αυξήσεις να τεθούν σε εφαρμογή. Μέσα στους επόμενους μήνες, πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται να νιώσουμε την αύξηση στη τσέπη μας»

Οι λόγοι της αύξησης

Μεταξύ άλλων, ο λειτουργός του Υπουργείου Γεωργίας, αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν σε αυτές τις αυξήσεις, τονίζοντας ότι «τα προηγούμενα χρόνια είχαμε δραματική μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου στις μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως την Ισπανία, που παράγει το 50% της Παγκόσμιας Παραγωγής καθώς και την Ιταλία»

«Λόγω της μεγάλης έλλειψης στην Παγκόσμια αγορά και κυρίως της Ευρωπαϊκής, ανέβηκε η τιμή γενικά. Υπήρχε ζήτηση στο εξωτερικό και έφυγαν και πολλές ποσότητες από την Κύπρο. Αυτό συνδυάζεται και με μειωμένη παραγωγή και στην Κύπρο. Η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι σε μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 50% ή και λίγο περισσότερο. Όλα αυτά οδηγούν στην αύξηση της τιμής», σημείωσε.

Όσο αφορά λάδια άλλης ποιότητας, όπως το παρθένο ελαιόλαδο, το σπορέλαιο ή το λάδι σαλάτας, αυτά σύμφωνα με τον λειτουργό, «θα είναι σίγουρα πιο φθηνά. Η λογική λέει ότι και σε αυτά τα λάδια θα ανέβει η τιμή τους παράλληλα, αλλά επειδή είναι πιο υποβαθμισμένη ποιότητα λαδιού θα είναι πιο μειωμένη η τιμή από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», εξήγησε.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «αυτές οι ελλείψεις στην αγορά και οι μειωμένες παραγωγές που παρατηρούνται στις μεγάλες Ευρωπαϊκές ελαιοπαραγωγικές χώρες, οφείλονται κυρίως στις καιρικές συνθήκες. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια, τότε η παραγωγή θα συνεχίσει να είναι μειωμένη, άρα τα επόμενα χρόνια πιθανόν να έχουμε τις τιμές στα ύψη»

«Η τιμή δεν εξαρτάται μόνο από την παραγωγή που έχουμε στην Κύπρο, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την παραγωγή των μεγάλων ελαιοπαραγωγικών χωρών», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στη Λεμεσό: Σοβαρός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης - Θα επιχειρούν ολονύχτια δυνάμεις πυρόσβεσης

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top