ΔΙΕΘΝΗ

Γκουλνάρα Καρίμοβα: Η «πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν» διώκεται ως επικεφαλούς διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης

Γκουλνάρα Καρίμοβα: Η «πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν» διώκεται ως επικεφαλούς διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης

Η Γκουλνάρα Καρίμοβα, κόρη του πρώην δικτάτορα του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, διώκεται από τις ελβετικές Αρχές ως επικεφαλής διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που «ξέπλενε» εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Η Καρίμοβα, γνωστή και με το παρατσούκλι «Πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν» κατηγορείται ότι έκλεψε εκατοντάδες εκατομμύρια από τη χώρα της και δωροδόκησε στελέχη επιχειρήσεων και αξιωματούχους κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι νέες κατηγορίες εις βάρος της 51χρονης, η οποία βρίσκεται σε φυλακή στο Ουζμπεκιστάν από το 2019, απαγγέλθηκαν εχθές Πέμπτη από τις ελβετικές Αρχές. Ειδικότερα, η Καρίμοβα κατηγορείται ότι διηύθυνε ένα «συνδικάτο εγκλήματος» που χρησιμοποιούσε διάφορες εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν την έδρα τους στην Ελβετία για ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με τους Times, η εγκληματική οργάνωση που διηύθυνε η πρώην διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη ονομαζόταν «Το γραφείο» και περιλάμβανε πάνω από 100 νόμιμες εταιρείες που εργάζονταν μυστικά με σκοπό να κρύψουν τα κλεμμένα χρήματα και να κάνουν πλουσιότερα τα μέλη της.

H Καρίμοβα απολάμβανε για χρόνια ασυλία λόγω της διπλωματικής της ιδιότητας και ταξίδευε ανά τον κόσμο, επιδεικνύοντας τον πολυτελή τρόπο ζωής της και τη σχέση της με σελέμπριτις.

Το επίκεντρο της εγκληματικής οργάνωσης - που ξεκίνησε να δρα από το 2005 - φέρεται να ήταν μια ελβετική εταιρεία ονόματι Zeromax, η οποία έκλεισε το 2010. Οι πιστωτές της Zeromax μήνυσαν την εταιρεία ελεγκτικών υπηρεσιών EY αφού εντοπίστηκαν στον λογαριασμό της εταιρείας «ασυνήθιστες δραστηριότητες» που κράτησαν χρόνια, συμπεριλαμβανομένων δαπανών που ανέρχονταν σε πολλά εκατομμύρια για κοσμήματα και πολυτελείς ιατρικές θεραπείες, σύμφωνα με τους Financial Times.

H Καρίμοβα, που στο παρελθόν είχε κάνει καριέρα και ως σχεδιάστρια μόδας, φέρεται να χρησιμοποιούσε θυρίδες ασφαλείας στην ελβετική ιδιωτική τράπεζα Lombard Odier για να κρύβει διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους αξίας πολλών εκατομμυρίων. Επιπλέον, πάνω από 400 εκατομμύρια φράγκα (περίπου 440 εκατ. δολάρια) βρίσκονται ακόμη «παγωμένα» σε λογαριασμούς στο όνόμα της Καρίμοβα στην τράπεζα, αναφέρουν οι Times.

Η τράπεζα ερευνάται σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία της 51χρονης για «υποψίες πλημμελούς άσκησης των ελεγκτικών υποχρεώσεων σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές και ξέπλυμα χρήματος».

Όπως επισημαίνει η New York Post, η Καρίμοβα αρνείται τις κατηγορίες της. Ο δικηγόρος της, Γκρεγκουάρ Μανζάτ, με έδρα τη Γενεύη, δήλωσε ότι η πρώην κοσμική είναι έτοιμη «να δώσει μάχη για να πετύχει την απαλλαγή της».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η θεωρία της εγκληματικής οργάνωσης είναι κάτι που έβγαλαν από το μυαλό τους οι Ελβετοί εισαγγελείς μόλις πριν από έναν χρόνο, ενώ η έρευνά τους ξεκίνησε μια δεκαετία πριν. «Η εντολέας μας κρατείται αυθαίρετα για περίπου 10 χρόνια. Δεν έχει ιδέα πόσο καιρό ακόμη θα πρέπει να περάσει στη φυλακή στο Ουζμπεκιστάν».

Παρά την άρνηση της «Πριγκίπισσας», οι Ελβετοί εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η οργάνωση που διηύθυνε «εκτελούσε τις εγκληματικές της δραστηριότητες με επαγγελματικό τρόπο, σε συμμόρφωση με κανονισμούς και με αυστηρό καταμερισμό αρμοδιοτήτων, ενώ παράλληλα κατέφευγε και σε πράξεις βίας και εκφοβισμού».

Οι ελβετικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα για την Καρίμοβα μετά τον θάνατο του πατέρα της το 2016, όταν η γυναίκα έχασε την διπλωματική της ασυλία. Η Καρίμοβα τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό το 2013 μετά την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στη χώρα της κεντρικής Ασίας και καταδικάστηκε το 2017 για υπεξαίρεση στην πατρίδα της. Από τότε, οι δικηγόροι της υποστηρίζουν ότι έχει πέσει θύμα βασανισμού και καταπάτησης των βασικών της δικαιωμάτων.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top