Ο δρόμος Πύλας – Άρσους είναι ένα ανθρωπιστικό έργο, ένα έργο ειρήνης και είναι καθήκον τους να ολοκληρώσουν αυτό το ανθρωπιστικό έργο ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Φουάτ Οκτάι.
Οι δηλώσεις σύμφωνα με την Kıbrıs Postası (28.09.23, kibrispostasi.com) έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψης την Πέμπτη στο κατεχόμενο Πέργαμος στο πλαίσιο επαφών που διεξάγει στα κατεχόμενα επικεφαλής αντιπροσωπείας της κοινοβουλευτικής επιτροπής της οποίας προεδρεύει.
Τον Οκτάι και την αντιπροσωπεία του συνόδευαν ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μετίν Φεϊζίογλου, ο λεγόμενος δήμαρχος του Περγάμου Μπουλέντ Μπεμπέκ, μέλη του λεγόμενου δημοτικού συμβουλίου και περιφερειακοί «κοινοτάρχες».
Σε δηλώσεις που έκανε μπροστά από το οδόφραγμα του Περγάμου, ο Οκτάι ανέφερε ότι το έργο του δρόμου Πύλας - Άρσους αποτελεί σοβαρό θέμα στην ατζέντα και είπε ότι ήθελαν να το δουν επί τόπου και να ακούσουν τους Τουρκοκύπριους.
Απευθυνόμενος προς την διεθνή κοινότητα, ο Οκτάι είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Πύλα έχουν συγγενείς και οικείους στο Πέργαμος και στο Άρσος, ότι στην Πύλα ζουν και Ελληνοκύπριοι και ότι καλύπτονται οι κάθε είδους ανθρωπιστικές ανάγκες των Ελληνοκυπρίων.
Αναφέροντας ότι οι «πολίτες της ΤΔΒΚ» είναι αναγκασμένοι να λάβουν άδεια για να περάσουν από την περιοχή των βάσεων, είπε τα εξής:
«Εάν οι πολίτες της ΤΔΒΚ πρόκειται να πάρουν οποιοδήποτε υλικό, δηλαδή αυτό μπορεί να είναι 3 κιλά ντομάτες από την αγορά ή ένα φάρμακο για έναν ασθενή, πρέπει να περάσουν από το σημείο ελέγχου υπό την καθοδήγηση των Ελληνοκυπρίων. Υποτίθεται ότι είναι βρετανική βάση, αλλά είναι βρετανική βάση με τη σημαία των Ελληνοκυπρίων. Οι συμφωνίες που θα έπρεπε να είναι ουδέτερες είναι έτσι, αλλά είναι μια περιοχή όπου δεν επιτρέπεται ποτέ να αναρτηθεί η σημαία της ΤΔΒΚ, αλλά επιτρέπεται να τοποθετηθεί η σημαία των Ελληνοκυπρίων και μπορούν να διευθύνουν την περιοχή. Τώρα είναι αυτό ανθρώπινο; Δεν είναι».
Ο Οκτάι ισχυρίστηκε επίσης ότι «πολίτης της ΤΔΒΚ» που ζει στην Πύλα, είναι άρρωστος και χρειάζεται ασθενοφόρο, δεν επιτρέπεται να μεταφερθεί στην «ΤΔΒΚ» με ασθενοφόρο, μεταφέρεται στο Πέργαμος κάτω από «απάνθρωπες συνθήκες», κατά την έκφρασή του, και μεταφέρεται στο ασθενοφόρο μπροστά από το οδόφραγμα αφού περάσει τους ελέγχους.
«Είναι αυτό ανθρώπινο δικαίωμα τώρα; Δεν είναι αυτό παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» διερωτήθηκε.
Αναφέροντας ότι ένας Ελληνοκύπριος πολίτης που είναι άρρωστος πηγαίνει στη δική του περιοχή, καλύπτει κάθε είδους ανθρωπιστικές ανάγκες, δεν περνά από έλεγχο ταυτότητας και δεν έχει κανένα πρόβλημα, ο Οκτάι ισχυρίστηκε:
«Το να εμποδίζεις έναν πολίτη της ΤΔΒΚ να πηγαινοέρχεται, να επισκέπτεται τους συγγενείς του, τη μητέρα του, τον πατέρα του, να φέρνει τον άρρωστο εδώ και να λαμβάνει θεραπεία, να μην τον παίρνεις καν με ασθενοφόρο, δεν μπορεί να έχει έστω και στο ελάχιστο σχέση με την ανθρωπιστική διάσταση και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να δει τα γεγονότα ο κόσμος, ο οποίος παραπλανάται από την ελληνοκυπριακή και την ελληνική πολιτική και προπαγάνδα, κατά την έκφρασή του, ο Οκτάι επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «ο δρόμος Πύλας Άρσους είναι ένα ανθρωπιστικό έργο».
Υποστηρίζοντας ότι το τμήμα του οδικού έργου που αφορά τη νεκρή ζώνη είναι μόνο 1300 μέτρα, ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι αποδεκτό να έρχεται και να επεμβαίνει στο έδαφος της ΤΔΒΚ η λεγόμενη Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, η οποία βρίσκεται στην περιοχή για να διατηρήσει την ειρήνη, ενώ η ΤΔΒΚ βελτιώνει τον δρόμο στη δική της περιοχή».
Ο Οκτάι υποστήριξε ότι απέχει εντελώς από την αλήθεια και δεν είναι αποδεκτή η παρουσίαση του γεγονότος αυτού από τα Ηνωμένα Έθνη στην παγκόσμια κοινή γνώμη σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο και πρόσθεσε:
«Το καθήκον που μας αναλογεί είναι να ολοκληρώσουμε αυτό το ανθρωπιστικό έργο. Στην πραγματικότητα, είναι το ίδιο που αναλογεί και σε αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ. Αυτό το έργο είναι ένα έργο ειρήνης και είναι ένα έργο που πρέπει να ολοκληρώσουμε μαζί και να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό».
Δηλώνοντας ότι ήθελαν να δείξουν επί τόπου ότι το περιστατικό ήταν ανθρωπιστικό και ότι δεν υπήρχε καμία στρατιωτική ή πολιτική διάσταση σε αυτό, ο Οκτάι είπε:
«Η πόρτα πίσω από αυτό θα πρέπει στην πραγματικότητα να είναι μια πόρτα ειρήνης. Στον κόσμο του 2023, μια τέτοια πόρτα είναι στην πραγματικότητα ντροπή, δεν είναι ανθρωπιστική».
Καλώντας τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που υψώνουν τη φωνή τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο να είναι ενήμερες, ο Οκτάι είπε: «Ας το συζητήσουμε εδώ».
Υποστηρίζοντας ότι κάθε πρόβλημα φέρνει μια ευκαιρία, ο Οκτάι ισχυρίστηκε και το εξής:
«Πιστεύουμε ότι αυτό το πρόβλημα είναι μια ευκαιρία και ένα ανθρωπιστικό γεγονός- πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ευκαιρία να λυθούν τα προβλήματα σε αυτή την περιοχή από τη ρίζα τους μέσω της διπλωματικής οδού, δηλαδή με τη συνάντηση της Ειρηνευτικής Δύναμης με την ΤΔΒΚ, με τη συνάντηση του ΟΗΕ με την ΤΔΒΚ, με τη συνάντηση της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου [Σημείωση μεταφραστή: Όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία] με την ΤΔΒΚ. Ως Τουρκία, το υποστηρίζουμε και θα το υποστηρίξουμε μέχρι τέλους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις