ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενοικιάζεις το ακίνητο σου: Η τριπλή φορολογία στα εισοδήματα από ενοίκια, οι εκπτώσεις και τα πρόστιμα - Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ενοικιάζεις το ακίνητο σου: Η τριπλή φορολογία στα εισοδήματα από ενοίκια, οι εκπτώσεις και τα πρόστιμα - Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Τα ενοίκια από ακίνητη περιουσία και η φορολόγηση τους, είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει αρμόδιους φορείς, καθώς υπάρχει μεγάλο ποσοστό αδήλωτων εισοδημάτων.

Αν είσαι από τους τυχερούς που μπορούν να εκμεταλλευτούν μια ακίνητη περιουσία, βγάζοντας επιπρόσθετο εισόδημα, θα πρέπει να γνωρίζεις και τις υποχρεώσεις σου.

Οι πολίτες οφείλουν να ενημερώνονται για τον τρόπο φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια αλλά και να δηλώνουν το συμβόλαιο ενοικίασης στον Έφορο Φορολογίας. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι εν έτει 2023, υπάρχουν τα εργαλεία όπου αδήλωτα εισοδήματα μέχρι και 12 χρόνια πριν υπόκεινται σε πρόστιμο και σε περίπτωση απλήρωτων φόρων , περιορίζεται το δικαιωμα τόσο μεταβίβασης όσο και πώλησης του ακινήτου.

Αρκετοί πολίτες δεν γνωρίζουν ότι τα εισοδήματα από ενοίκια πρέπει να φορολογούνται ακόμα και αν τα συνολικά εισοδήματα του ιδιοκτήτη δεν ξεπερνούν τις €19.500. 

To ΤhemaOnline σε επικοινωνία με λειτουργό του Τμήματος Φορολογίας, σας παραθέτει όσα πρέπει να γνωρίζετε εαν είστε ιδιοκτήτης (φυσικό πρόσωπο) και ενοικίαζετε την περιουσία σας.

Σημαντικό να αναφερθεί ότι το εισόδημα από ενοίκιο ακόμα και αν δεν ξεπερνά τις €19.500 υπόκειται σε Εκτακτη Αμυντική Εισφορά και σε Εισφορά ΓΕΣΥ.

Από την άλλη υπάρχουν επίσης κάποιες ελαφρύνσεις τις οποίες μπορεί να αξιοποίησει ο ιδιοκτήτης, οι οποίες θα αναφερθούν πιο κάτω με παραδείγματα.

ΤΡΙΠΛΗ Φορολογία πάνω στα Ενοίκια

Τα ενοίκια υπόκεινται σε τρεις παράγοντες - φορολογίες: 1) Φόρο εισοδήματος 2) Έκτακτη Αμυντική Εισφορά και 3) Εισφορά ΓεΣΥ. 


(1) Φόρο Εισοδήματος νοουμένου ότι το Μικτό Ολικό Εισόδημα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το εισόδημα από ενοίκια, υπερβαίνει το ποσό των €19.500.

Διευκρινίζεται ότι το ετήσιο Μικτό εισόδημα συμπεριλαμβάνει:

  • Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
  • Εισόδημα από σύνταξη.
  • Εισόδημα από Ενοίκια /Τόκους/Μερίσματα.
  • Κύκλο εργασιών από οικονομική δραστηριότητα.
  • Οποιοδήποτε άλλο φορολογητέο εισόδημα.

(2) Έκτακτη Αμυντική Εισφορά (Ε.Α.Ε.) νοουμένου ότι είστε φορολογικός κάτοικος Κύπρου, σε ποσοστό 3%, επί του 75% του ετήσιου ακαθάριστου ποσού ενοικίων. (Η εισφορά επιβάλλεται επί των μεικτών ενοικίων μειωμένων κατά ποσοστό 25%)

Παράδειγμα μαθηματικές πράξεις:

α) Εσοδα από ενοίκιο το μήνα 1000€ x 75% (αφαιρείται δηλαδή το 25%) = 750€ 

β) 750 x 3% = 22.5€

Τελικό ποσό Έκτακτης Αμυντικής Εισφοράς το μήνα είναι 22.5€ για εισόδημα από ενοίκιο 1000€/μήνα

Ανεξαρτήτως ύψους ενοικίων, υποχρεούστε όταν ο ενοικιαστής είναι άτομο, να καταβάλλετε μέχρι τις 30/6 και 31/12 εκάστου έτους, με αυτοφορολογία την οφειλόμενη Ε.Α.Ε. (κώδ. 604), καθώς πρίν λίγους μήνες η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε νόμο που επιτρέπει την καταβολή της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα από ενοίκια σε δύο δόσεις, αντί για μηνιαία πληρωμή.

(3) Εισφορά ΓεΣΥ
Το εισόδημα από ενοίκια υπόκειται σε εισφορά ΓεΣΥ, 2,65% επί των ενοικίων. Εξαιρούνται της εισφοράς ΓεΣΥ όταν ο ιδιοκτήτης είναι εταιρεία/συνεταιρισμός/η Κυπριακή Δημοκρατία/Αρχή Τοπικής Διοίκησης.

Οταν ο ενοικιαστής είναι άτομο, υποχρεούστε να καταβάλλετε μέχρι τις 30/6 και 31/12 εκάστου έτους, με αυτοφορολογία την οφειλόμενη εισφορά ΓεΣΥ (κώδ. 704).

Στην περίπτωση εισφοράς ΓΕΣΥ περιλαμβάνεται όλο το ποσό του ενοικίου χωρίς αφαιρέσεις.

Μαθηματική πράξη:

Εσοδα από ενοίκιο το μήνα 1000€ x 2,65% = 26,5€/μήνα

 

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ που μπορεί να διεκδικήσει ο ιδιοκτήτης πάνω στην φορολογία:

Πέρα από τις πιο πάνω πληρωμές ο ιδιοκτήτης ο οποίος έχει εισοδήματα από την ενοικίαση, μπορεί να διεκδικήσει έκπτωση πάνω στις φορολογίες για τα εξής:

Οι ακόλουθες δαπάνες επιτρέπονται ως αφαιρέσεις από τα εισοδήµατα από µισθώσεις:
● Τόκοι δανείων για ακίνητα που ενοικιάζονται,
● Κεφαλαιουχικές εκπτώσεις στην αξία του κτιρίου,
● Αφαίρεση 20% επί των ακαθάριστων εισοδηµάτων από ενοίκια για σκοπούς φόρου Εισοδήματος

Τόκοι δανείων:

 

Διαθέσιµες απαλλαγές για αποσβέσεις (π.χ. κεφαλαιουχικές εκπτώσεις/ετήσια φθορά)
Μπορείτε να επωφεληθείτε µείωση επί του κόστους κατασκευής του κτιρίου σε ποσοστό 3% ανά έτος, για περίοδο 33,33 ετών .

Αφαίρεση 20% επί των ακαθάριστων εισοδηµάτων από ενοίκια :

Κοινόχρηστα και φορολογία:

Επιπρόσθετα αν τα κοινόχρηστα περιλαμβάνονται στο μηνιαίο εισόδημα ( τα οποία πληρώνει ο ιδιοκτήτης και όχι ενοικιαστής) τότε πρέπει να αφαιρούνται ώστε να δηλώνεται το πραγματικό ποσό εισοδήματος. 

Για παράδειγμα αν το ενοίκιο είναι 1000€ ο ιδιοκτήτης πληρώνει κοινόχρηστα 50€, τότε το  εισόδημα που πρέπει να δηλώνει είναι 950€. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναγράφεται ξεκάθαρα στο συμβόλαιο ενοικίου ότι στο ποσό ενοικίου τον μήνα περιλαμβάνεται x€ ποσό κοινόχρηστων εξόδων. 

Τι συμβαίνει αν ο ενοικιαστής χρωστά ενοίκια

Στην περίπτωση που ιδιοκτήτης δεν εισέπραξε κάποια ενοίκια λόγω του ότι ενοικιαστής δεν πληρώνει ενοίκια ή χρωστά ενοίκια, τότε ο ιδιοκτήτης θα δηλώσει μόνο το πραγματικό ποσό που έχει εισπράξει. 

Πρόστιμα και αδήλωτα ενοίκια περασμένων χρόνων

Εαν ένας πολίτης κληθεί να πληρώσει μετά από έλεγχο φορολογίες για αδήλωτα εισοδήματα από ενοίκια (είτε εσκεμένα είτε εαν από λάθος πληροφόρηση δεν δήλωνε τα εισοδήματα από ενοίκια) τότε:

Καλείται να πληρώσει:

1) Τις φορολογίες για Εισφορά ΓεΣΥ και Έκτακτη Αμυντική Εισφορά για τις χρονιές που είχε αδήλωτα εισοδήματα .

2) Εαν τότε τα εισοδήματα του ξεπερνούσαν τις 19.500€ θα του επιβληθεί το αντίστοιχο ποσό φορολογίας εισοδήματος.

Παράλειψη ή καθυστέρηση στην εξόφληση ληξιπρόθεσμης φορολογικής οφειλής ή χρέους οφειλόμενου από ή προς το Δημόσιο, υπόκειται σε τόκο (Τόκος Υπερημερίας) και πρόστιμο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top