Η βρετανική Κυβέρνηση θέλει να δει το Κυπριακό «να επιλύεται μέσω διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το πλαίσιο (των Ηνωμένων Εθνών)» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι μιλώντας τη νύχτα της Κυριακής σε δεξίωση στο πλαίσιο του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ.
Ανέφερε πως συζήτησε περί μιας τέτοιας λύσης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα.
Σε χαιρετισμό του στην ετήσια δεξίωση της οργάνωσης «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου», ο κ. Κλέβερλι είπε πως η χώρα του έχει σπουδαίες σχέσεις τόσο με την Κύπρο όσο και με την Τουρκία και εργάζεται για λύση αυτού του μακροχρόνιου ζητήματος.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με πάθος για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτό το μακροχρόνιο ζήτημα και να μην το αφήσουμε απλά να κυλά. Απλά επειδή κάτι ισχύει επί πολύ καιρό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την επιθυμία να πετύχουμε μια λύση και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επ’ αυτού», σημείωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στους Κύπριους, Βρετανούς και λοιπούς συνέδρους που παρέστησαν στη δεξίωση.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολύ καλή χημεία με τον νέο Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο, τον οποίο χαριτολογώντας περιέγραψε ως έναν «ψηλό και όμορφο τύπο» με τον οποίο από την πρώτη επαφή τετ-α-τετ έκαναν «σοβαρή δουλειά» αναφορικά με τη «μοναδική» σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Ως «τέλειο παράδειγμα» αυτής της στενής σχέσης και παροχής βοήθειας από μία φίλη χώρα στην άλλη αναφέρθηκε με έμφαση στην «άμεση και θετική» ανταπόκριση της κυπριακής Κυβέρνησης στο βρετανικό αίτημα για υποστήριξη στην επιχείρηση εκκένωσης των Βρετανών και άλλων πολιτών από το Σουδάν. «Δε θα είχαμε μπορέσει να το κάνουμε χωρίς τις (κυπριακές) αποφασιστικές ενέργειες», είπε ο κ. Κλέβερλι.
Ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του με θερμότατα λόγια για την «απίστευτη συνεισφορά» της κυπριακής κοινότητας στη βρετανική κοινωνία, τον πολιτισμό και την οικονομία για τον «εξαιρετικό και αποτελεσματικό» Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ανδρέα Κακουρή.
Στη δική του σύντομη ομιλία ο Κύπριος διπλωμάτης σχολίασε ότι είναι εύκολο να ξεχνάει κανείς το νησί 49 χρόνια μετά από την τουρκική εισβολή, αλλά κάλεσε τους παριστάμενους να θυμούνται την Κύπρο, καθώς «η Κύπρος έχει σημασία, έχει σημασία στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Ηνωμένο Βασίλειο, για τα Ηνωμένα Έθνη και για τους Κύπριους».
Σημείωσε ότι τον τελευταίο χρόνο οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ην. Βασιλείου έχουν ανοδική τροχιά, όπως επιβεβαιώθηκε από την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας τον περασμένο Νοέμβριο και τη σημαντική συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών. Εξήρε δε τη συνεισφορά της «μεγάλης και βροντόφωνης» κυπριακής παροικίας στη Βρετανία.
Ανέφερε ότι δυστυχώς δεν έχει θετικά νέα να μεταφέρει για το Κυπριακό, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που επιφέρει η τουρκική θέση για λύση δύο κρατών. «Δεν υπάρχουν δύο κράτη, δεν υπάρχουν δύο λαοί στην Κύπρο», σημείωσε ο κ. Κακουρής, ευχαριστώντας τη βρετανική Κυβέρνηση για την «πολύ ξεκάθαρη» θέση υπέρ λύσης στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Η Επίτιμη Πρόεδρος των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου και γνωστή φιλοκύπρια βουλευτής βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς εξήρε αρχικά την προσφορά των Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σημείωσε την επέτειο της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια σημείωσε: «Δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψουμε την επιδίωξη μιας δίκαιης και ισορροπημένης λύσης μέσω διαπραγμάτευσης στην Κύπρο, η επανένωση είναι επιτακτικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα».
Στάθηκε δε, όπως έκανε πρόσφατα και στη Βουλή, στη σύληση θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης εκ μέρους των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου οι Γιώργος Χατζηπαυλής, Ανδρέας Παπαευριπίδης, Δώρος Παρτασίδης και Αντρέ Κρις, ποη σημείωσαν τόσο την προσφορά των Κυπρίων στο Ην. Βασίλειο γενικότερα και στο Συντηρητικό Κόμμα ειδικότερα, όσο κυρίως τη βοήθεια που μπορεί να παράσχει το Ην. Βασίλειο στη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.
Σε δήλωσή του προς το ΚΥΠΕ ο κ. Κλέβερλι συνεχάρη την Κυπριακή Δημοκρατία για την επέτειο της εγκαθίδρυσής της. «Κυρίως όμως θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους Κύπριους εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνεισφέρουν τόσα πολλά και που στην ώρα της δικής μας ανάγκης, όταν έπρεπε να απομακρύνουμε τους ανθρώπους από το Σουδάν, εσείς βοηθήσατε. Επομένως σας ευχαριστούμε πολύ. Είναι τιμή μου να είμαι εδώ με τους Συντηρητικούς Φίλους της Κύπρου και χαίρομαι που η εκδήλωση ήταν τόσο καλή», πρόσθεσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις